Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
«Θα ξεπληρώνουμε μια ζωή τα σπασμένα... »

Στις σεισμόπληκτες περιοχές περιόδευσε την Κυριακή το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα. «Τίποτα δεν είδαμε, τίποτα δε γίνεται», έλεγαν με αγανάκτηση οι σεισμοπαθείς που αναγκάζονται να μένουν και σήμερα ακόμη σε «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια. « Πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, πρέπει να οργανωθείτε και να αντισταθείτε», ήταν η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει στους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας πως μόνο αν αντισταθούν και διεκδικήσουν θα ακουστούν τα αιτήματά τους.
Η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει στους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας πως μόνο αν αντισταθούν και διεκδικήσουν θα ακουστούν τα αιτήματά τους.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι σκηνές μπορεί να έχουν «κρυφτεί» από τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο Π. Γρεντζελιά - που μπορεί θρασύτατα να δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ πως στο δήμο του υπάρχουν μόλις... 63 σεισμοπαθείς - δεν μπορεί όμως να κρυφτεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει έρθει ο κόσμος της πόλης, που τρεις μήνες μετά το σεισμό αναρωτιέται: «Εάν αύριο γίνει ένας νέος σεισμός, εμείς οι χιλιάδες που μένουμε αναγκαστικά μέσα στα "κίτρινα" ή και "κόκκινα" σπίτια μας τι θα γίνουμε; Και εάν θρηνήσουμε νέα θύματα η κυβέρνηση τι θα βγει να πει στον κόσμο;».

Μπροστά σ' αυτά - και σ' άλλα δεκάδες ακόμα ερωτήματα - η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε προχτές το πρωί στον συγκεκριμένο δήμο, ήταν ξεκάθαρη. Επισήμανε στους πολίτες πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, η επόμενη δεκαετία θα είναι περίοδος πολλών σεισμών για τη χώρα μας, ανέφερε πως γι' αυτόν και μόνο το λόγο τα σπίτια που θα επισκευαστούν ή θα κατασκευαστούν θα πρέπει να είναι ισχυρά θωρακισμένα, ενώ υπογράμμισε πως ειδικά στο συγκεκριμένο δήμο - όπου υπάρχουν σχέδια απ' την κυβέρνηση να δημιουργηθεί εκεί το Ολυμπιακό Χωριό των δημοσιογράφων - «θα πέσουν μέσα οι ιδιώτες κατασκευαστές και τότε θα χάσετε μέρος της όποιας σημερινής σας ιδιοκτησίας».

Τα μέλη του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Ν. Φιλαδέλφειας ενημερώνουν την γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής
Τα μέλη του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Ν. Φιλαδέλφειας ενημερώνουν την γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής
Στα καφενεία της οδού Φλέμιγκ, όπου βρίσκονται και οι εργατικές πολυκατοικίες της περιοχής, η Αλ. Παπαρήγα ρωτούσε τους θαμώνες για το πού βρίσκεται η πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων που έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες η κυβέρνηση. «Πού βρίσκεται; Στο κενό... Τίποτα δεν είδαμε, τίποτα δε γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του καφενείου «Η Ρούμελη» Παναγιώτης Παλιογιάννης. Κι έδειχνε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τους μανταρισμένους τοίχους του μαγαζιού του, «που έγιναν με λεφτά απ' την τσέπη μου, γιατί δεν μπορούσε να πατήσει άνθρωπος εδώ μέσα». Τις ίδιες απαντήσεις έπαιρνε και απ' όλους τους άλλους δημότες. Ο ένας έλεγε πως όλοι στη γειτονιά του μένουν αναγκαστικά μέσα στα «κίτρινα» σπίτια με το φόβο ενός νέου σεισμού, ο άλλος έλεγε για την τρομερή οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί όλοι οι καταστηματάρχες της περιοχής, ο τρίτος αναφερόταν στα λεφτά που έδωσε στον ιδιώτη μηχανικό που κάλεσε για να ελέγξει το σπίτι του - «δεν εμπιστευόμαστε τις επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ» - και όλοι μαζί κατέληγαν στο συμπέρασμα: «Θα χρεωθούμε στις τράπεζες και θα ξεπληρώνουμε μια ζωή τα σπασμένα»!

Η Αλ. Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική προς τους σεισμοπαθείς: «Μην αφήνετε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους δημάρχους να σας κοροϊδεύουν. Πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, πρέπει να οργανωθείτε και να αντισταθείτε».

Μετά την εικόνα που απέκτησε απ' τους κατοίκους της πόλης, η Αλ. Παπαρήγα είχε την ευκαιρία να ακούσει... κι άλλα απ' τους εκπροσώπους του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Νέας Φιλαδέλφειας, τα γραφεία του οποίου επισκέφτηκε στη συνέχεια. Τόσο ο Σταύρος Δαουτάκος, όσο και ο Πλάτων Καραντάνης - οι οποίοι ενημέρωσαν την Αλ. Παπαρήγα - στάθηκαν σε τρία ζητήματα. Πρώτον να μεταφερθούν όλοι οι σεισμόπληκτοι της Νέας Φιλαδέλφειας (υπολογίζονται στους 3.000, κι όχι 63 σύμφωνα με το δήμαρχο) άμεσα σε λυόμενα, δεύτερον να αρχίσουν αμέσως οι επισκευές ή οι κατασκευές των σπιτιών, ώστε να μη διαιωνιστεί για χρόνια η ταλαιπωρία των κατοίκων και τρίτον ζήτησαν από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ελέγξει την κυβέρνηση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλιών και των δωρεών, που δόθηκαν για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών. «Ολοι εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δίνουν, αλλά κανένας μας δεν είδε ούτε δραχμή να δίνεται απ' αυτά τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Δαουτάκος.

Η Αλ. Παπαρήγα, για μια ακόμα φορά, τόνισε πως το ΚΚΕ πιέζει και θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση. «Αυτό από μόνο του δε φτάνει, όμως. Χρειάζεται και η δική σας κινητοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη χωρίς επισκευή ένα στα τρία σεισμόπληκτα κτίρια! (2002-09-07 00:00:00.0)
Μόνο με αποφασιστική πίεση θα λυθούν τα προβλήματα των σεισμοπαθών (2000-09-16 00:00:00.0)
Εφυγαν αναγκαστικά οι περισσότεροι κάτοικοι (2000-09-08 00:00:00.0)
Η κυβερνητική πολιτική πλήττει ξανά τους σεισμόπληκτους (2000-01-15 00:00:00.0)
Να πληρώσουν τα κρατικά ταμεία (1999-12-07 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τρίτο χειμώνα στα "κοντέινερ" (1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ