Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Η κυβερνητική πολιτική πλήττει ξανά τους σεισμόπληκτους

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με την οποία επισημαίνονται η τραγική κατάσταση των σεισμοπαθών , η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης και η εγκατάλειψη της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, ενώ προτείνονται ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση

Το ΚΚΕ βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των σεισμοπαθών. Η φωτογραφία από μία επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα σε καταυλισμό
Το ΚΚΕ βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των σεισμοπαθών. Η φωτογραφία από μία επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα σε καταυλισμό
«Πάνω από τέσσερις μήνες πέρασαν από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, που έπληξε κυρίως τις λαϊκές και πιο υποβαθμισμένες συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, η κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων σεισμοπαθών εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη έως τραγική». Αυτό επισημαίνει σε Επερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην Επερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας, παρουσιάζεται ανάγλυφα και με συγκεκριμένα στοιχεία, η ζοφερή κατάσταση των σεισμοπαθών, καθώς και η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται προτάσεις και μέτρα για την ουσιαστική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και γενικότερα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Η Επερώτηση έρχεται να προστεθεί σε πολλές Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ήδη βουλευτές του ΚΚΕ, τόσο για τα γενικά προβλήματα των σεισμοπαθών, όσο και για επιμέρους που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές. Στην Επερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Ακόμη σε σκηνές και ακατάλληλα σπίτια!

1. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της κυβέρνησης, και παρά τις κυβερνητικές φιέστες προεκλογικού χαρακτήρα, σχεδόν 140.000 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά ακατάλληλα για χρήση σπίτια (κίτρινα), με όλους τους κινδύνους, που αυτό συνεπάγεται, αν τυχόν γίνει νέος σεισμός. Αρκετοί είναι εκείνοι, που μένουν ακόμη, μες στο καταχείμωνο, σε σκηνές. Πολλοί διαμένουν σε κτίρια, που χαρακτηρίστηκαν πράσινα, παρότι έχουν σοβαρότατες ζημιές. Η κυβέρνηση έχει δώσει μονάχα 6 χιλιάδες λυόμενα, τα οποία δεν μπορούν όλα να κατοικηθούν, εξαιτίας κακοτεχνιών ή έλλειψης υποδομής.

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 16 δισ. δραχμές για αποκατάσταση κτιρίων, δηλαδή ποσό μικρότερο και από αυτό που δίνεται συνολικά για κατεδαφίσεις
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 16 δισ. δραχμές για αποκατάσταση κτιρίων, δηλαδή ποσό μικρότερο και από αυτό που δίνεται συνολικά για κατεδαφίσεις
Οι αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου είναι πάνω από 25 χιλιάδες. Από αυτούς έχουν πάρει μόνο τη μισή επιδότηση (για τρεις μήνες δηλαδή) 9 χιλιάδες, ασήμαντος δηλαδή αριθμός μπροστά στην έκταση του προβλήματος.

Τα βάρη στους... πληγέντες!

2. Η κρατική βοήθεια για την επισκευή ή την ανακατασκευή είναι ασήμαντη. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ρίχνει το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των σεισμόπληκτων.

Οι 130.000 ανά τετραγωνικό για ανακατασκευή και οι 65.000 για επισκευή (όπου μόνο το 1/3 αποτελούν δωρεάν βοήθεια, αφού το υπόλοιπο είναι δάνειο), αποτελούν κυριολεκτικά ψίχουλα. Το πραγματικό κόστος ανακατασκευής και επισκευής είναι τουλάχιστον διπλάσιο από την κρατική βοήθεια. Ακόμη και για τις ζημιές στα πράσινα κτίρια, το ύψος του δανείου (4 χιλιάδες ανά τετραγωνικό) αποτελεί εμπαιγμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο 16 δισ. για ανακατασκευή και επισκευή, λιγότερα και από όσα θα διατεθούν για κατεδαφίσεις (!), την ίδια στιγμή που τεράστια ποσά διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, για να κερδοσκοπούν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί, αν ο ΟΕΚ θα αναλάβει πλήρως το κόστος της αποκατάστασης των εργατικών κατοικιών, καθώς και τι θα γίνει με τα προσφυγικά. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει επίσης πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυθαίρετων κατοικιών που έχουν χτυπηθεί από το σεισμό.

Ακόμη, δεν είναι τελικά ξεκαθαρισμένο τι ποσά πρόκειται να διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων και τη γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας, καθώς επίσης τι μέρος από αυτά τα ποσά αντιστοιχεί στις κρατικές δαπάνες, τι στις ιδιωτικές προσφορές που συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά το σεισμό και τι στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μόνο που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να εμφανίζει εικόνα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας. Οι σκηνές απομακρύνονται παρά τη θέληση των σκηνιτών
Το μόνο που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να εμφανίζει εικόνα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας. Οι σκηνές απομακρύνονται παρά τη θέληση των σκηνιτών
Ολα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι δεκάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μπορέσουν, καταφεύγοντας σε δάνεια, με χίλιες στερήσεις και βάσανα, να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα σπίτια τους.

Ακόμη περισσότερο, οι διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης της κρατικής βοήθειας είναι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Το χαμηλό ύψος της βοήθειας, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία έχουν σαν αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι σεισμοπαθείς και να μην καταθέτουν αιτήσεις. Γι' αυτό μόνο 600 σε σύνολο χιλιάδων δικαιούχων έχουν καταθέσει αιτήσεις και αυτές ακόμη εξετάζονται!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, (ΤΑΣ και ΓΑΣ) δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Ταυτόχρονα, οι απασχολούμενοι σε αυτές δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Ετσι, εκτός των άλλων, δεν μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με το έργο τους.

Ανεργία και «μαύρη» εργασία

3. Σημαντικό είναι το πρόβλημα της ανεργίας των εργατοϋπαλλήλων στις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από το σεισμό. Μεγάλος αριθμός έμειναν άνεργοι. Αλλοι αναγκάζονται να εργάζονται με χειρότερους όρους (φασόν, μερική απασχόληση, «μαύρη» εργασία κλπ.) Απαιτείται να δοθεί στους άνεργους επίδομα ανεργίας, ίσο με το 80% του βασικού μισθού, μέχρι την εξεύρεση εργασίας, έστω και αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

Χιλιάδες οι κατεστραμμένοι ΕΒΕ

4. Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΕΒΕ, ιδίως όσοι πλήγησαν άμεσα από το σεισμό (πάνω από 20 χιλιάδες), αλλά γενικότερα οι επαγγελματίες των σεισμόπληκτων περιοχών, όπου σημειώθηκε σημαντική πτώση του τζίρου. Πολλοί ΕΒΕ είναι σήμερα άνεργοι, εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής της επιχείρησής τους.

Από την άλλη, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μεταφέρουν στην πραγματικότητα το κύριο βάρος για την αποκατάσταση στους ώμους των πληγέντων. Η κρατική βοήθεια περιορίζεται ουσιαστικά στην επιδότηση των τόκων του δανείου που θα πάρουν οι ΕΒΕ για την αποκατάσταση των ζημιών και για κεφάλαια κίνησης και σε μια ανεπαρκή αναστολή χρεών.

Είναι δίκαιη η απαίτηση των ΕΒΕ να αποκατασταθούν πλήρως, με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ζημιές στην επαγγελματική στέγη, στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στα εμπορεύματα και στις πρώτες ύλες. Χρειάζεται, επίσης, να παγώσουν όλα τα χρέη τους προς το Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ μέχρι και 6 μήνες μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Είναι άμεση ανάγκη να επιδοτηθούν, με βάση το καθεστώς, που ισχύει για τον ΟΑΕΔ, οι ΕΒΕ που παραμένουν άνεργοι, επειδή καταστράφηκε η επιχείρησή τους. Πρέπει ακόμη να δοθούν άτοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με βάση τους σχετικούς υπολογισμούς των επιμελητηρίων.

5. Η γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας δεν έχει προχωρήσει. Οι μικροζωνικές μελέτες δεν έχουν ουσιαστικά αρχίσει. Οι επισκευές γίνονται με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του χρόνου έκδοσης της άδειας του κτίσματος. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση μελλοντικού σεισμού. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου (ιδίως των χώρων συγκέντρωσης κοινού), καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

Ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι

6. Αυτοί που ευθύνονται για το θάνατο 120 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων από την κατάρρευση κτιρίων παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς μάλιστα συνεχίζουν να είναι «εξαφανισμένοι» οι σχετικοί φάκελοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ουσιαστικές προτάσεις

Είναι φανερό - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι χρειάζονται επειγόντως ουσιαστικές λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Κυρίως απαιτείται:

  • Να δοθεί διετής παράταση στο επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης και να αυξηθεί το ύψος της επιδότησης.
  • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα αυτό σε άμεσο χρονικό διάστημα.
  • Να διπλασιαστεί τουλάχιστον το ύψος της κρατικής βοήθειας για ανακατασκευή και επισκευή, να απλοποιηθούν και επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Η δωρεάν κρατική παροχή να υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής κρατικής βοήθειας με βάση κοινωνικά κριτήρια.
  • Να εγκατασταθεί επαρκής αριθμός λυόμενων, ώστε να μη λειτουργούν σχολεία με διπλοβάρδια και να επιταχυνθεί η ανακατασκευή και επισκευή των σχολικών κτιρίων.
  • Να ληφθούν μέτρα για τη γενικότερη και μακροπρόθεσμη αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και περισσότερες καταστροφές στο μέλλον.
Απαιτείται άλλη πολιτική

Η άμεση και ουσιαστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των σεισμοπαθών και η γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - απαιτούν μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται μια πολιτική που δε θα υποτάσσει τα πάντα στο βωμό των υπερκερδών της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, στη λογική του μονόδρομου της ΟΝΕ, αλλά αντίθετα θα διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για το σκοπό αυτό και δε θα αφήνει ασύδοτη την "ιδιωτική πρωτοβουλία" στο κύκλωμα κατασκευής των κτιρίων. Τα ψίχουλα, που δίνει η κυβέρνηση οδηγούν στη διαιώνιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών, ρίχνουν το κόστος της αποκατάστασης στις πλάτες τους, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και το βιος του ελληνικού λαού που ζει σε μια ευαίσθητη σεισμικά περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω, επερωτώνται οι υπουργοί για την πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν, σε σχέση με την ουσιαστική αποκατάσταση των σεισμοπαθών και τη γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Την Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Αλέκα Παπαρήγα, Ορέστης Κολοζώφ, Μπάμπης Αγγουράκης, Μήτσος Κωστόπουλος, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Μαρία Μπόσκου, Βαγγέλης Μπούτας, Σταύρος Παναγιώτου, Σταύρος Σκοπελίτης και Αποστόλης Τασούλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ