Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εγκριση νοσηλίων και μετά την εισαγωγή

Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή αρνήθηκε την καταβολή νοσηλίων σε ασθενή λόγω οριακής ηλικίας!

Τα νοσηλεία των ασθενών με καρδιακές παθήσεις μπορούν να εγκριθούν και εκ των υστέρων από τις υγειονομικές επιτροπές, στις περιπτώσεις που ο ασθενής νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, η οποία είναι συμβεβλημένη με το δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (43/2000).

Αντίθετα, η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, με μια απόφαση που αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς, αναλγησίας, και γραφειοκρατίας, είχε αρνηθεί την έγκριση της καταβολής των νοσηλίων σε συνταξιούχο ασθενή, με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν σε οριακή ηλικία (!) και υπέβαλε το αίτημα εκ των υστέρων, αφού είχε ήδη κάνει εγχείρηση καρδιάς.

Για την ιστορία... συνταξιούχος στρατιωτικός είχε εισαχθεί επειγόντως σε ιδιωτική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, αλλά το ασφαλιστικό του ταμείο αρνήθηκε να εγκρίνει τα έξοδα νοσηλείας του.

Ο ασθενής προσέφυγε στα δικαστήρια όπου και δικαιώθηκε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του, ακυρώνοντας την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της θεσσαλονίκης. Με απόφασή της (2/4-1-1994) η Υγειονομική Επιτροπή είχε κρίνει ότι για τη νοσηλεία του ο ασθενής θα έπρεπε να είχε πάρει προέγκριση. Επίσης, για να τεκμηριώσει την άρνησή της ανέφερε ότι ο ασθενής βρισκόταν σε οριακή ηλικία και πως τα στοιχεία που αφορούσαν το ιστορικό του ήταν ελλιπή.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ βασιζόμενο σ' ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων έκρινε ότι οι καρδιακές παθήσεις υπάγονται στις περιπτώσεις εκείνες όπου η επείγουσα εισαγωγή του ασθενούς σε ιδιωτική κλινική που είναι συμβεβλημένη με το δημόσιο, μπορεί να εγκριθεί και εκ των υστέρων από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Παράλληλα, το δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι η εκ των υστέρων έγκριση είναι δυνατή, καθώς η Διοίκηση δεν αμφισβητεί την ύπαρξη καρδιολογικής πάθησης ούτε αποδίδει στον αιτούντα συνταξιούχο, ότι δεν τήρησε την υποχρέωσή του για έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής.

Στην ίδια απόφαση το δικαστήριο δίνει «χαστούκι» και μαθήματα ανθρωπιάς στην Υγειονομική Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: Το γεγονός ότι ο ασθενής βρισκόταν σε παρωχημένη ηλικία, δε λαμβάνεται νομίμως υπόψη για την απόρριψη του αιτήματος, γιατί το κριτήριο της ηλικίας δεν αποτελεί νόμιμο και θεμιτό, κατά το σύνταγμα, λόγο απόρριψης τους αιτήματός του από την Υγειονομική Επιτροπή για παροχή νοσηλείας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή για νέα νόμιμη κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ