Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «ύποπτος» γαλανομάτης

Μέρα μεσημέρι ήταν, δεν μπορούσε να φανταστεί πως μια διαδρομή πέντε οικοδομικών τετραγώνων απ' το σπίτι του θα του επιφύλασσε τόσες εκπλήξεις. Ο νέος, με την αθλητική περιβολή, καβάλησε το ποδήλατό του και κατευθύνθηκε προς το ανοιχτό γυμναστήριο της γειτονιάς για την καθιερωμένη καθημερινή του προπόνηση. Ούτε διακόσια μέτρα δεν πρόλαβε να κάνει, όταν μια από τις νεοσύστατες αστυνομικές περιπολίες τον σταμάτησε και του ζήτησε ταυτότητα. Ταυτότητα, φυσικά, πάνω του δεν είχε. «Για προπόνηση πάω, βρε παιδιά, δε σκέφτηκα πως θα τη χρειαζόμουν», δικαιολογήθηκε, ενώ τα μάτια των δύο αστυνομικών τον κοίταζαν καχύποπτα. Ανυποψίαστος ακόμα ο νεαρός άρχισε με ευγενικό τρόπο να εξηγεί πως μένει λίγο πιο κάτω, πως ονομάζεται έτσι και πως, αν δεν τον πιστεύουν, μπορούν - σε τελική ανάλυση - να πάνε μέχρι το σπίτι του για να εξακριβώσουν την αλήθεια.

«Ξέρουμε καλά τα κόλπα, που χρησιμοποιείτε εσείς οι αλλοδαποί για να μας παραπλανήσετε», ήρθε αμέσως η απάντηση, που άφησε άναυδο το νέο. «Από πού καταλήξατε στο συμπέρασμα πως είμαι αλλοδαπός;», ήταν η ερώτηση που ήρθε αμέσως μετά το πρώτο μούδιασμα. Ελα, όμως, που τα «λαγωνικά» της ελληνικής αστυνομίας είχαν «αδιάσειστα» επιχειρήματα: «Πρώτον, κυκλοφορείς με ποδήλατο (!) και, δεύτερον, είσαι ανοιχτόχρωμος». Τα γέλια απ' την πλευρά του ανοιχτόχρωμου νέου ήρθαν αυθόρμητα κι ήταν, δυστυχώς γι' αυτόν, ασταμάτητα. «Ρε παιδιά, δε φταίω εγώ που γεννήθηκα γαλανομάτης», έλεγε μέσα από «αναφιλητά» γέλιου. Οι δύο αστυνομικοί - που πρέπει να σημειωθεί πως ίσως και να ήταν νεότεροι σε ηλικία απ' τον «ύποπτο» - εξοργίστηκαν. Αρχισαν να βρίζουν και να απειλούν το νεαρό πως θα τον συλλάβουν, να τον χαρακτηρίζουν αλήτη - «είσαι δεν είσαι ξένος, αλήτης είσαι σίγουρα» - ενώ ταυτόχρονα τον τραβούσαν απ' τα μανίκια, προκαλώντας τον προφανώς να τους επιτεθεί.

Ησυμπλοκή αυτή ανάγκασε τους θαμώνες του απέναντι καφενείου να βγουν έξω απ' το μαγαζί, καθώς επίσης και τους καταστηματάρχες του κεντρικού δρόμου του προαστίου, όπου σημειώθηκε το παραπάνω επεισόδιο. Ο φούρναρης της γειτονιάς, ο μπαρμπα - Στέλιος απ' την Κρήτη, ένας αγέρωχος άνδρας, που τα μάτια του είδαν πολλά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του απ' τους ένστολους «προστάτες» μας, αφηνίασε: «Εσείς είστε αλήτες, που σας πληρώνουμε για να μας ταπεινώνετε και να μας εξευτελίζετε! Το παιδί το ξέρω από τότε που ήταν οχτώ χρόνων, πάνω από είκοσι χρόνια τώρα. Τι πράγματα είναι αυτά;». Το επεισόδιο γενικεύτηκε. Αλλοι έβριζαν, άλλοι γελούσαν. Οι αστυνομικοί επέμεναν: «Εχει χαρακτηριστικά Πολωνού και κυκλοφορεί με ποδήλατο»! Ο μπαρμπα - Στέλιος δεν άντεξε. Πήγε μέχρι το σπίτι του νέου, ζήτησε την ταυτότητά του απ' τους δικούς του και τους την κόλλησε στη μούρη. «Φύγετε από δω, γιατί θα πέσουν οι μηνύσεις σύννεφο! Δε θα σπείρετε τρομοκρατία στη γειτονιά μας», φώναζε χωρίς φόβο ο Κρητικός.

Ο επίλογος αυτής της ιστορίας; Εξίσου κωμικοτραγικός. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στη συγκεκριμένη περιοχή - όπου εδώ και δύο χρόνια οι διαρρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο - λεηλατήθηκαν τρία καταστήματα...


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ