Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Λείπουν η ουσία και η γνήσια παρουσία

Οι προτάσεις του μαζικού κινήματος των μεταναστών, δυστυχώς δεν πάρθηκαν σοβαρά υπόψη , ώστε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των μεταναστών, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ , Στρ. Κόρακας

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Γ' Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, χθες στη Θεσσαλονίκη, σηματοδότησε τη συνέχιση της παράδοσης των προηγούμενων πομπόδικων τελετουργικών και φαντασμαγορικών εκδηλώσεων που προσδίνουν στη λειτουργία του ΣΑΕ χαρακτήρα φιέστας, απ' την οποία λείπει η ουσία και κυρίως απουσιάζει η ουσιαστική παρουσία των ίδιων των απόδημων και των οργανώσεών τους.

Με έντονη την παρουσία του ιερατείου, η τελετή έναρξης ακολούθησε την παράδοση με την ατέλειωτη σειρά των επίσημων χαιρετισμών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αγγίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα των απόδημων και εξαντλούν το θέμα με συναισθηματικές αναφορές στον «οικουμενικό ελληνισμό» και «την καρδιά της Ελλάδας που χτυπά στην αίθουσα της Συνέλευσης του ΣΑΕ».

Η χθεσινή τελετή έναρξης ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα της προηγούμενης μέρας, στη διάρκεια της οποίας παρήλασαν από το βήμα, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο κατά την προσφιλή τους συνήθεια σε κάθε συνέλευση του ΣΑΕ, να λένε πολλά και πάντα τα ίδια. Με τη σκανδαλώδη αυτή συμπεριφορά των υπευθύνων της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση του ΣΑΕ σαν εξάρτημα του κυβερνητικού μηχανισμού, έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει τελείως την αξιοπιστία του το ΣΑΕ και να υποβαθμισθεί η λειτουργία του σε σημείο που να καταλήξει, όπως έλεγαν χθες αρκετοί σύνεδροι, σε «πασαρέλα υπουργών και λοιπών παρατρεχάμενων».

Η τέλεια απουσία ουσιαστικού διαλόγου για τα σοβαρά προβλήματα των απόδημων που αποτελεί πια το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΣΑΕ, έχει μετατρέψει τους έστω και κατ' επίφαση συνέδρους, αφού οι περισσότεροι είναι επιλεγμένοι και όχι εκλεγμένοι, σε απλούς θεατές που δεν έχουν καμία δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη και να επηρεάσουν την πορεία και τις αποφάσεις του οργανισμού, που υποτίθεται ότι αφορούν την τύχη όλων των απόδημων Ελλήνων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα επισήμανε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: « Πέρασαν 4 χρόνια από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΑΕ το '95 και δυο χρόνια απ' το πρώτο τακτικό το 1997. Είχαμε εκφράσει τότε τις επιφυλάξεις μας τόσο για την παραποίηση του νόμου του 1989 με το ΠΔ του 1995 όσο και για την αντιδημοκρατική ευχέρεια, του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού να καθορίζει την αντιπροσώπευση μόνος του, με τον ευνόητο κίνδυνο να υποπέσει στο λάθος της αλαζονείας της εξουσίας, να κάνει παρεκτροπές, να υπηρετήσει σκοπιμότητες.

Δυστυχώς, τόνισε ο Στρατής Κόρακας, οι προτάσεις του μαζικού κινήματος των μεταναστών, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός μας, δεν ελήφθησαν ουσιαστικά υπόψη, ώστε να υπάρξει μία αντικειμενική αντιπροσώπευση των μεταναστών, απ' τους βασικούς φορείς τους, που πάντα ήταν και είναι οι ελληνικές κοινότητες και οι ομοσπονδίες τους, καθώς, σε ένα βαθμό και άλλες αυτοοργανώσεις τους...

Μια άλλη σοβαρή αιτία, είναι το γεγονός ότι το ΣΑΕ δεν αντιμετώπισε πρακτικά κανένα απο τα σοβαρά προβλήματα των μεταναστών, όπως παιδεία, πολιτισμός, ελληνικές παραδόσεις, επαναπατρισμός και ένταξη στην ελληνική κοινωνία, συνταξιοδοτικά κλπ.».

Καταγγελία της Εφορευτικής Επιτροπής

Χαρακτηριστικό εξάλλου του ασφυκτικού κυβερνητικού πατροναρίσματος και ελέγχου του ΣΑΕ, αποτελεί η επίσημη καταγγελία που υπέγραψαν και διένειμαν 15 από τα 23 μέλη της εφορευτικής επιτροπής της Συνέλευσης - τα άλλα 8 είναι διορισμένα από την κυβέρνηση - με την οποία καταγγέλλουν τις «αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΓΓΑΕ και του απερχομένου Προεδρείου του ΣΑΕ στην όλη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και την ανάδειξη νέων οργάνων».

Συγκεκριμένα η καταγγελία γνωστοποιεί οόι δεν υπήρχαν και ούτε υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή (Κυριακή μεσημέρι) έγκυροι εκλογικοί κατάλογοι, ώστε να γνωρίζει η εφορευτική επιτροπή ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Καταγγέλλεται εξάλλου η αντιδημοκρατική, αυταρχική μεθόδευση που παρέχει το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΣΑΕ να διορίζει πρόεδρο και Γραμματέα στη δημοκρατικά εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή.

Καταγγέλλεται τέλος, η άρνηση του διορισμένου «προέδρου» κ. Ν. Παπαδάκη, να δεχτεί αιτήσεις υποψηφιότητας αντιπροσώπων εκλεγμένων από τα διάφορα φόρα, με τη δικαιολογία ότι μόνο οι διορισμένοι εκπρόσωποι από τη ΓΓΑΕ στην ΕΕ και ο διορισμένος «πρόεδρος» της ΕΕ έχουν αυτό το δικαίωμα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής (2001-12-08 00:00:00.0)
Συμπτώματα αποξένωσης (1999-12-11 00:00:00.0)
Αμερικανόπνευστη αντιδημοκρατική διαδικασία (1999-12-09 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία των επαναπατρισθέντων προσφύγων (1999-12-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-12-03 00:00:00.0)
Να πάρουμε αποστάσεις από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ