Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Εφυγαν αναγκαστικά οι περισσότεροι κάτοικοι

Χαρακτηριστικό ότι σε δύο Δημοτικά Σχολεία γράφτηκαν στην πρώτη τάξη μόνο δύο μαθητές!

Σπίτια ερμητικά κλειστά, απόδειξη της εγκατάλειψης...
Σπίτια ερμητικά κλειστά, απόδειξη της εγκατάλειψης...
Στη Ν. Φιλαδέλφεια όχι μόνο η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά ο δήμαρχός της, Π. Γρετζελιάς, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση λυόμενων οικίσκων, με αποτέλεσμα οι σεισμοπαθείς να μένουν σε «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια. Αυτά κατήγγειλαν ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Ν. Φιλαδέλφειας και οι σεισμοπαθείς που μιλήσαμε μαζί τους κατά την επίσκεψη του «Ρ» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Δαουτάκος επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ η Ν. Φιλαδέλφεια έχει καταστραφεί κατά 52% και ότι αυτή τη στιγμή από τις 27.000 που ήταν ο πληθυσμός της πόλης έχουν φύγει, λόγω σεισμού, οι 17.000, ενώ πάνω από 8.000 έχουν κάνει αιτήσεις για δάνεια. Χαρακτηριστικό είναι, συνέχισε, ότι «το 2ο και το 4ο Δημοτικά Σχολεία ενέγραψαν για τη φετινή χρονιά στην πρώτη δημοτικού από ένα παιδί». Στη συνέχεια ο Σ. Δαουτάκος αναφερόμενος στο δήμο τόνισε ότι ο δήμαρχος δεν έχει αφήσει να εγκατασταθούν λυόμενοι οικίσκοι στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ν. Φιλαδέλφεια έχει μόνο 60 σεισμοπαθείς οικογένειες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 24 οικίσκοι στους οποίους δε μένει κανείς. Αν και το πρόβλημα είναι μεγάλο, λυόμενα δε θα έρθουν, γιατί δεν το θέλει ο δήμος και το υπουργείο τον καλύπτει» κατέληξε ο Σ. Δαουτάκος.

...και εικόνες εγκατάλειψης
...και εικόνες εγκατάλειψης
Ενα άλλο πρόβλημα που μας παρουσιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου είναι αυτό των προσφυγικών κατοικιών, που αυτή τη στιγμή από τις 400 υπάρχουν μόνο οι δώδεκα. Οπως μας λέει, ο ίδιος ο δήμος προώθησε πρόταση για να χαρακτηριστούν τα προσφυγικά ως παραδοσιακός οικισμός, πράγμα που σημαίνει περιορισμός των όρων δομήσεως. Αυτό, επισήμανε, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξαναχτίσουν όλοι όσοι έμεναν εκεί και έτσι να αναγκαστούν να τα ξεπουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τέλος ο πρόεδρος, αναφερόμενος στα λεγόμενα σεισμοδάνεια, τόνισε ότι προχωρούν με φοβερά αργούς ρυθμούς εξαιτίας του όγκου πιστοποιητικών που απαιτούνται για εγκριθούν οι αιτήσεις. «Το μόνο που δε μας ζητήσανε ακόμα είναι πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», δήλωσε.

Σε ακατάλληλα σπίτια

Ο Πλάτωνας Καραντάνης, σεισμοπαθής και μέλος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των εργατικών πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «υπάρχουν 1.689 διαμερίσματα στις εργατικές πολυκατοικίες που είναι όλα χτυπημένα από το σεισμό. Ο Μ. Παπαϊωάννου υπέγραψε απόφαση ως υπουργός Εργασίας τον Φεβρουάριο ότι θα αναλάβει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας την επισκευή τους, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα παρά μόνο σε ένα συγκρότημα όπου έχουν γκρεμίσει κάποιους σοβάδες. Η ουσία είναι ότι δεν έχουν ετοιμάσει καν τις μελέτες για την επισκευή. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το ότι δεν υπάρχουν λυόμενοι οικίσκοι, οι περισσότεροι μένουμε σε σπίτια που είναι ακατάλληλα για κατοίκηση».

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, που μένει σε ένα από τα συγκροτήματα των εργατικών πολυκατοικιών, επισήμανε: «Η πολυκατοικία μας ήταν στην αρχή κόκκινη και μετά έγινε κίτρινη. Η κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί ότι θα φτιάξει δωρεάν τις εργατικές πολυκατοικίες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Ούτε μελέτες καν. Εγώ δεν μπορώ να νοικιάσω γιατί δε μου φθάνουν τα λεφτά. Ετσι μένω αναγκαστικά μέσα, αφού ο δήμαρχος πήρε τις σκηνές και δεν αφήνει να εγκατασταθούν κοντέινερ. Τη στιγμή που το κράτος μας είπε ότι απαγορεύεται να μένουμε μέσα γιατί είναι επικίνδυνα».

«Γονατίσαμε οικονομικά...»

Η γειτόνισσά του Μιχαηλίδου Καίτη εξηγεί γιατί ξαναγύρισε στην εργατική πολυκατοικία, ενώ νοίκιαζε σπίτι: «Εγώ τώρα ήρθα στην πολυκατοικία γιατί γονατίσαμε οικονομικά. Στην αρχή έμενα στη μητέρα μου, μετά νοίκιασα, αλλά επιδότηση έχουμε να πάρουμε από το Μάιο και αναγκάστηκα και γύρισα εδώ. Ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να πάρουμε τέσσερις επιδοτήσεις, πήραμε μόνο τις δύο. Εδώ δε φάνηκε κανείς. Μόνο υποσχέσεις ακούμε. Σε κοντέινερ δε μένουμε γιατί ο δήμαρχος είναι εκτός πραγματικότητας. Είπε ότι δεν ήθελε να κάνει τη Φιλαδέλφεια Λιόσια. Μηδέν κρατική μέριμνα. Αφού να φανταστείς τους σκουπιδοτενεκέδες έχουν να τους πλύνουν από πέρυσι».

Σε ένα άλλο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών η Γερανία Παναγιώτα επιβεβαιώνει και αυτή όσα έχουν πει οι προηγούμενοι: «Είχε πει ο ΟΕΚ ότι θα αναλάβει την επισκευή, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Μας έριξαν ένα μπαλάκι. Οι μηχανικοί που είχαν έρθει μας είπαν ότι είναι επικίνδυνες. Μετά τις κάνανε κίτρινες. Εμένα δε με συμφέρει να ρίξω σε ένα σπίτι 10 εκατομμυρίων άλλα τόσα για να το φτιάξω, γι' αυτό καλύτερα να γκρεμιστεί. Το μπαλάκι ξεκίνησε από τον δήμαρχο που μας έλεγε ότι με μικρό κόστος θα φτιαχτούν καινούρια σπίτια. Αλλοι συμφωνήσαμε άλλοι όχι. Το θέμα είναι ότι παίζουνε παιχνίδια εις βάρος μας από την κυβέρνηση και από τον δήμαρχο. Το αποτέλεσμα είναι να τρωγόμαστε εμείς μεταξύ μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ