Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«EYROBALKER 110»
Καταστροφή χωρίς τέλος

Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε με τη βύθιση του πλοίου «EUROBALKER 10» την περασμένη Παρασκευή, δεν έχει τέλος! Νέες παραλίες προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των περιοχών που γέμισαν από μαζούτ. Πρόκειται για τις ακτές στον Κάλαμο και στο Βαρνάβα Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δυο αυτές περιοχές επλήγησαν και από τις πυρκαγιές.

Η παραπάνω εξέλιξη καταγγέλθηκε από κατοίκους της περιοχής, που χτες το πρωί αντίκρισαν τα παραθεριστικά αυτά θέρετρα να είναι καλυμμένα από πετρέλαιο και απορροφητικά υλικά που είχαν τοποθετηθεί στον τόπο της καταστροφής στο Λευκαντί της Εύβοιας. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα, Ν. Βούλγαρη, μας ανέφερε ότι η ακτή μολύνθηκε σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων . Στην ερώτηση δε, αν έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης, απάντησε ότι το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ωρωπού και συγκεκριμένα ο λιμενάρχης, ωστόσο επειδή δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τη λήψη άμεσων μέτρων, θα αναλάβει τον καθαρισμό της ακτής η ίδια η Κοινότητα!

Να σημειωθεί ότι το μαζούτ έχει κατακλύσει τις παραλίες της βοιωτικής ακτής, από Παραλία Αυλίδας, Δήλεσι, Χαλκούτσι, Αγ. Κωνσταντίνο, Παλάτια και Σκάλα Ωρωπού Αττικής . Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι στην Αυλίδα και την Ερέτρια δεν υπάρχουν συνεργεία καθαρισμού! Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες αλιέων, είχε διαπιστωθεί διαρροή πετρελαίου από το «EUROBALKER 10» το προηγούμενο βράδυ από τη βύθισή του!

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το άδειασμα του μαζούτ στην περιοχή της πρώην Χωματερής του Δήμου Αυλίδας όπου, όπως είχε καταγγείλει προχτές ο «Ρ», τα απόβλημα είναι πεταμένα λίγα μέτρα από τη θάλασσα με κίνδυνο - λόγω της απορροφητικότητας του εδάφους και με την πρώτη βροχή - να ξαναβρεθούν στη θάλασσα.

Και χτες για τρίτη φορά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, παρήλασε στο χώρο του «ιδιόμορφου - όπως είπε - ναυαγίου», συνοδευόμενος από τις τηλεοπτικές κάμερες. Σε μια ακόμα επιχείρηση κάλυψης των τεράστιων ευθυνών του ΥΕΝ, δεν παρέλειψε να «ευλογήσει τα γένια» της κυβέρνησής του, τονίζοντας με περίσσιο θράσος «την ευαισθησία που έχει η κυβέρνηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών». Ξέχασε όμως να αναφέρει στις κάμερες την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει συντελεστεί αυτές τις μέρες στις γύρω ακτές και από ό,τι όλα δείχνουν οι μηχανισμοί του ΥΕΝ δεν μπορούν να την ελέγξουν.

Αντί ο υπουργός να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις, «πέταξε το μπαλάκι» στους πολίτες εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση , δηλώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «... να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο άμεσης κινητοποίησης και εγρήγορσης, το οποίο όταν υπάρχουν ατυχήματα, πολλοί εθελοντές, υπηρεσίες της ΤΑ αλλά (!) και κράτος, θα λειτουργούν αυτόματα και ταχύτατα».

Κατά τα άλλα, ο Χρ. Παπουτσής όπως τόνισε θα τιμωρήσει «αυστηρά» τους υπεύθυνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ