Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Επισκευές όπως - όπως θέλει η κυβέρνηση!

Χαρακτηρίστηκαν ως «εγκαταλείψιμες και ανακατασκευαστέες» από δύο καθηγητές του ΕΜΠ, αλλά ο Χρ. Πρωτόπαππας χωρίς αιδώ κατηγόρησε τους σεισμοπαθείς γιατί δε συμφωνούν με τις επισκευές  

Να αποδεχτεί την έκθεση των καθηγητών του Πολυτεχνείου που έκρινε τις 16 εργατικές πολυκατοικίες της οδού Νεμέσεως στη Μεταμόρφωση ως «εγκαταλείψιμες και ανακατασκευαστέες» και μαζί με τους φορείς και το λαό να την κάνει πράξη με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ. Λίγες ώρες αργότερα, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής «πολιτικής αποκατάστασης», ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας αμφισβήτησε με σκαιό τρόπο αυτήν την απόφαση και κατηγόρησε τους σεισμοπαθείς γιατί αρνούνται την «επισκευή» των σάπιων κτιρίων και ζητούν την ανέγερση καινούριων και ασφαλών!

Μέσα σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από τους κατοίκους των εργατικών πολυκατοικιών της Μεταμόρφωσης, που αγωνιούσαν για την τύχη των σπιτιών τους και κατ' επέκταση και της ίδιας τους της ζωής και κάτω από την πίεση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Μαρκέτη, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και ο δήμαρχος Τ. Παπαχρυσάνθου αναγκάστηκαν να στηρίξουν τους κατοίκους στην απόφασή τους να δεχτούν την έκθεση των καθηγητών του ΕΜΠ και να την καταθέσουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση.

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης τόσο ο δήμαρχος όσο και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του υποστήριζαν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη των σπιτιών «ξένων ανθρώπων» - όπως αποκαλούσαν τους δημότες - ή για τα «ξένα σπίτια» - όπως αποκαλούσαν τις εργατικές πολυκατοικίες - και πρέπει να περιμένουν τι θα πει το ΥΠΕΧΩΔΕ...

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεταμόρφωσης παρευρέθηκαν και οι δύο επίκουροι καθηγητές του Πολυτεχνείου που είναι και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της τεχνικής έκθεσης, οι Σπ. Τσουκαντάς και Γ. Πρωτονοτάριος, οι οποίοι κατέθεσαν και «ζωντανά» την άποψή τους. Ωστόσο τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν καταλυτικά, καθώς σε ερώτηση της Α. Κεραμίδου, προέδρου του Συλλόγου Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης για το τι θα πρέπει να γίνει τελικά με τις εργατικές πολυκατοικίες, αλλά και για το αν συμφέρει οικονομικά να τις επισκευάσεις, ο Σπ. Τσουκαντάς απάντησε: «Δεν αξίζει καν τον κόπο να πας να επισκευάσεις τέτοια κτίρια...». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ο Γ. Πρωτονοτάριος: «Τόσο από οικονομικοτεχνική όσο και από ψυχολογική πλευρά θα ήταν καλύτερα να ξαναχτίσετε τα σπίτια. Το θέμα είναι ό,τι είναι να κάνετε να το κάνετε γρήγορα».

Για όλα φταίνε οι σεισμοπαθείς...

Τα όρια του θράσους ξεπέρασε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αφού σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη, διοικητή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, κατηγόρησε τους κατοίκους των εργατικών πολυκατοικιών της οδού Νεμέσεως στη Μεταμόρφωση, επειδή αρνούνται να επισκευαστούν τα κτίρια - «φέρετρα» στα οποία κατοικούν και ζητούν την ανακατασκευή τους!

Ο υφυπουργός Εργασίας κατηγόρησε ανοιχτά τους κατοίκους και το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Μεταμόρφωσης, γιατί όπως είπε ενώ ο ΟΕΚ έχει επανειλημμένα προτείνει να επισκευαστούν οι πολυκατοικίες, οι κάτοικοι αρνούνται με το αιτιολογικό ότι δεν είναι επισκευάσιμες! Και ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση υπάρχει με δική τους ευθύνη...

Παράλληλα ο υφυπουργός, χαρακτηρίζοντας την έκθεση των καθηγητών του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι δεν είναι έκθεση του Ιδρύματος αλλά δύο προσώπων (!), ενώ μελλοντολόγησε λέγοντας ότι μετά από αυτήν την έκθεση δεν είναι απίθανο να αρχίσει μια βιομηχανία με παρόμοιες εκθέσεις!

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η «φιλανθρωπία» του υφυπουργού Εργασίας, ο οποίος μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη δήλωσαν ότι «την επισκευή των εργατικών πολυκατοικιών την προσφέρουμε από κοινωνική ευαισθησία, γιατί δεν είναι στις υποχρεώσεις του ΟΕΚ και αν θέλουν οι κάτοικοι θα την κάνουμε την επισκευή αλλιώς όχι!» Η «ευαισθησία» τους συνεχίστηκε λέγοντας: «Δε δικαιούμαστε να σπαταλάμε τα χρήματα των πολιτών σε διάφορα συμφέροντα!».

Ολα αυτά βέβαια ειπώθηκαν προφανώς με το σκεπτικό ότι για τις 16 εργατικές πολυκατοικίες της Μεταμόρφωσης, τις οποίες η έκθεση των καθηγητών του ΕΜΠ χαρακτηρίζει εγκαταλείψιμες και ανακατασκευαστέες, ο ΟΕΚ δεν έχει κάνει ακόμα παρόμοια μελέτη, ενώ ο πρωτοβάθμιος και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε 10 πολυκατοικίες «κίτρινες» - προσωρινά μη κατοικήσιμες - τρεις «κιτρινοπράσινες» - με βλάβες στην τοιχοποιία - και τρεις «πράσινες» - κατάλληλες για κατοικία!

Στην έκθεση, που έγινε από τους καθηγητές του ΕΜΠ μετά από απαίτηση των κατοίκων και με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1954 - ο οποίος έχει μικρότερες απαιτήσεις από το σημερινό - δηλώνεται καθαρά ότι και οι 16 πολυκατοικίες του συγκροτήματος είναι όχι μόνο επικίνδυνες, αλλά ακόμα και σε περίπτωση μικρού σεισμού μπορεί να καταρρεύσουν!

Παράλληλα σημειώνεται στην έκθεση ότι οι πολυκατοικίες χρονολογούν 40 χρόνια ζωής και έχουν φυσιολογικές φθορές από το χρόνο στο φέροντα οργανισμό, ενώ παρατηρήθηκε και «ενανθράκωση του σκυροδέματος και διάβρωση οπλισμών, που συνδυαζόμενα με τη γοργότερη εξέλιξή τους, με το χρόνο, καθώς και με την ασυνήθιστα χαμηλή αρχική αντοχή του σκυροδέματος και τις σχετικά μικρές διατομές των υποστυλωμάτων, καθιστούν τα κτίρια άκρως προβληματικά».

Επίσης οι ερευνητές προτείνουν: «Την εγκατάλειψη των κτιρίων και την ανακατασκευή νέων» και τονίζουν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να διατηρηθούν οι υπάρχουσες κατασκευές, τονίζεται ότι ο φορέας αποφάσεων πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι οι επεμβάσεις αυτές «έχουν προκύψει από εφαρμογή των ελάχιστων συμβατικών απαιτήσεων των εγκυκλίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα δεδομένα των πραγματικών εδαφικών επιταχύνσεων που εκτιμώνται για την περιοχή!».

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει σε επτά οικισμούς της Αττικής - Ιλιον, Μαρούσι, Καματερό, Ν. Φιλαδέλφεια, Αχαρνές, Κηφισιά, Αμφιθέα - επισκευές εργατικών πολυκατοικιών προϋπολογισμού 3,25 δισ. δρχ. και όπως είπε και ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας «χωρίς να έχει ο ΟΕΚ καμία υποχρέωση», αφού αυτά τα κτίρια δεν ανήκουν πια στον Οργανισμό. Ξεχνώντας προφανώς ότι οι εργαζόμενοι που πήραν αυτά τα σπίτια τα πλήρωσαν και αποτελούν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης ζωής, για το οποίο κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει φιλανθρωπίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ