ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προκαλεί ο Μπους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

Ανήμερα της επετείου της 101ης επετείου ανεξαρτησίας της Κούβας από την ισπανική κυριαρχία, στις 20 Μάη 1902, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους απηύθυνε μήνυμα «αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό που αγωνίζεται να αποκτήσει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα όπως εμείς»...

Η γλώσσα του ραδιοφωνικού μηνύματος, η ισπανική. Οχι τυχαία, όπως και η επιλογή του χρόνου. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόκληση ή προειδοποίηση... «Οι δικτατορίες δεν έχουν θέση στην αμερικανική ήπειρο. Είθε ο θεός να ευλογεί τον κουβανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του». Το ηχογραφημένο ραδιοφωνικό μήνυμα διάρκειας 40 δευτερολέπτων μεταδόθηκε χτες το πρωί στην Κούβα, διά μέσω του σταθμού της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ράδιο Μαρτί, ενώ χτες ήταν προγραμματισμένη και επίσκεψη του Μπους στο Μαϊάμι, όπου υπάρχουν διάφοροι επετειακοί γιορτασμοί για την ημέρα ανεξαρτησίας από την Κουβανο-αμερικανική κοινότητα, αν και οι διοργανωτές του τονίζουν: «Οι γιορτασμοί είναι πρόωροι. Οι πραγματικοί θα γίνουν όταν η Κούβα θα ελευθερωθεί από το Φιντέλ Κάστρο και το καθεστώς του».

Κατά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, η επίσκεψη Μπους έχει στόχο τις συναντήσεις με ομάδες και οργανώσεις αντιφρονούντων και πρώην κρατουμένων, που τους χαρακτήρισε πολιτικούς, για «να ακούσει τις ιστορίες τους». Για να επαναλάβει αυτό που είπε και στο μήνυμά του προς τους Κουβανούς: «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού σας αποστέλλω τους χαιρετισμούς στην κουβανική κοινότητα. Ελπίδα μου, ο κουβανικός λαός πολύ σύντομα να απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα όπως εμείς».

Στην πολιτεία της Φλώριδα, της πολιτείας που «παρέδωσε» την προεδρία στον Μπους μέσω του κυβερνήτη αδελφού του Τζεμπ Μπους, η Κουβανο-αμερικανική κοινότητα, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται από την κουβανική κυβέρνηση μαφία, οι ζυμώσεις πολλές. Εχοντας το συμβολισμό της επετείου κατά νου, οι διάφορες ομάδες πιέζουν για δραματική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας. Η πιο ισχυρή και σκοτεινή εξ αυτών, το ακροδεξιό και αντικομμουνιστικό Εθνικό Κουβανο-αμερικανικό Ιδρυμα, ήδη κάνει λόγο για την υιοθέτηση πολιτικής αλλαγής του καθεστώτος και καλεί «για μαζική υποστήριξη προς τους προασπιστές της δημοκρατίας», για παραπομπή του Φιντέλ Κάστρο και του αδελφού του Ραούλ στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα αναφορικά με τον υποτιθέμενο ρόλο τους στην κατάρριψη δύο ιδιωτικών μικρών αεροσκαφών στα βόρεια της Κούβας το 1996.

Αλλες ομάδες πίεσης προς το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρίζουν την ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση του εμπάργκο και της οικονομικής πίεσης, ουσιαστικά γενοκτονίας. Πιο φιλελεύθερες ομάδες πίεσης, όπως το Γραφείο για τη Λατινική Αμερική στην Ουάσινγκτον, προτείνουν την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα, ώστε οι Αμερικανοί να δουν ότι «οι Κουβανοί πεινάνε» και να προωθηθεί μία πολιτική προσέγγισης. Ομως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα τη μάθουμε εντός ολίγων ημερών. Ενδεχομένως, ούτε μία στρατιωτική εισβολή πρέπει να αποκλειστεί...

Για τη Συμφωνία του Κοτονού

Πάντως, στην Αβάνα, βρέθηκαν για μία βδομάδα, εκπρόσωποι 16 πολύ μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων, από τη «Ρολς Ρόις» έως την αεροπορική εταιρία «Βέρτζιν Ατλάντικ», ώστε να επιτύχουν εμπορικές συμφωνίες με την κουβανική κυβέρνηση, γεγονός που έχει εξοργίσει την αμερικανική.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη από ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της ΕΕ, μετά την ένταση που έχει προκληθεί και με την ΕΕ εξαιτίας της συμπαράταξής της με τις ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τόνιζε μεταξύ άλλων, ότι το πρόσφατο κύμα διώξεων θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα στις προοπτικές μιας ενδεχόμενης ένταξης του Νησιού στη Συμφωνία του Κοτονού, η οποία καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, σαφής. «Η Κούβα επιθυμεί ακόμη ευρύτερες σχέσεις με την ΕΕ, αλλά θα πρέπει να στηρίζονται σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Η κουβανική κυβέρνηση εξαναγκάζεται να αποσύρει την αίτηση ένταξής της στη Συμφωνία του Κοτονού. Η απόφαση βασίζεται στην πρόταση που υιοθετήθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει επ' αόριστον την κουβανική αίτηση, υπό τη δικαιολογία της μη κοινής θέσης των 15 αναφορικά με την εξάρθρωση του δικτύου των μισθοφόρων και της καταδίκης των πειρατών του Μπαραγκουά Φέρι στην Αβάνα». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Κούβα αντιστέκεται στις ΗΠΑ 44 χρόνια χωρίς να υποκύψει και δεν πρόκειται να δεχτεί πιέσεις από κάποιο άλλο κράτος».

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
  • Εξι χιλιάδες οι νεκροί κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα
  • Πέντε εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες ή εργατικά ατυχήματα

Κάθε πέμπτος Ρώσος δουλεύει στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σε συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στους εργασιακούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οπως μεταδίδει το «Ροσμπάλτ», αυτό παραδέχτηκε ο Β. Γιανβαριόφ, πρώτος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, μιλώντας σε σύσκεψη για την προστασία της εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, μέσα στο 2002, ο αριθμός των εργαζομένων που δούλευαν σε συνθήκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας έφτανε το 19,2% του συνόλου των εργαζομένων. Ο Β. Γιανβαριόφ υπογράμμισε πως ο δείκτης αυτός αυξάνει από χρόνο σε χρόνο (το 1999 βρισκόταν στο επίπεδο του 17,5%).

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας βρίσκεται σε τέτοιους κλάδους της βιομηχανίας, όπως είναι η εξόρυξη άνθρακα (το 60,3% των εργαζομένων), η σιδηροβιομηχανία (το 43,8% των εργαζομένων), η μεταλλουργία των σιδηρούχων μετάλλων (το 36,8% των εργαζομένων). Μεταξύ των περιοχών της Ρωσίας, όπου εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες είναι η Τσουκότκα (όπου το 40,6% των εργαζομένων εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες), η περιοχή της Καμτσάτκας (το 36,2% των εργαζομένων) και η περιοχή του Μούρμανσκ (το 34,8% των εργαζομένων).

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζεται μια μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 16,5%. Το στοιχείο, όμως, αυτό αμφισβητείται από τα εργατικά συνδικάτα «ΖΑΣΙΤΑ» και τους κομμουνιστές της Ρωσίας, που σημειώνουν πως εξαιτίας της αύξησης της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας πολλά εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται ως τέτοια.

Ο Β. Γιανβαριόφ θεωρεί ότι οι βασικές αιτίες της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι η φθορά των μηχανημάτων, η ανεπάρκεια της εκπαίδευσης και του ελέγχου. Ο ίδιος, προσπαθώντας προφανώς να μειώσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, σημείωσε ότι πλέον στα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας δε δίνουν σημασία, όχι μόνον οι εργοδότες, αλλά ούτε και τα συνδικάτα, που να σημειώσουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), κάθε χρόνο στην παραγωγή σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Στη Ρωσία, αυτός ο δείκτης είναι στους 6.000 ανθρώπους, ενώ από εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες υποφέρουν στον κόσμο 160 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι από τη Ρωσία.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Κούβα

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Κρήτης της ΚΝΕ και συγκεκριμένα:

- Σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Β10 του Πολυτεχνείου στα Χανιά, όπου θα μιλήσει ο Μανόλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, και

- την Παρασκευή 23/5, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Δ3 του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, συζήτηση με το ίδιο θέμα και συναυλία.

ΠΟΛΙΧΝΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης με την Κούβα, αύριο, 22 Μάη, στις 8 το απόγευμα, στον πεζόδρομο του Αγίου Παντελεήμονα Πολίχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ