Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προκαλεί ο Μπους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

Ανήμερα της επετείου της 101ης επετείου ανεξαρτησίας της Κούβας από την ισπανική κυριαρχία, στις 20 Μάη 1902, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους απηύθυνε μήνυμα «αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό που αγωνίζεται να αποκτήσει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα όπως εμείς»...

Η γλώσσα του ραδιοφωνικού μηνύματος, η ισπανική. Οχι τυχαία, όπως και η επιλογή του χρόνου. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόκληση ή προειδοποίηση... «Οι δικτατορίες δεν έχουν θέση στην αμερικανική ήπειρο. Είθε ο θεός να ευλογεί τον κουβανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του». Το ηχογραφημένο ραδιοφωνικό μήνυμα διάρκειας 40 δευτερολέπτων μεταδόθηκε χτες το πρωί στην Κούβα, διά μέσω του σταθμού της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ράδιο Μαρτί, ενώ χτες ήταν προγραμματισμένη και επίσκεψη του Μπους στο Μαϊάμι, όπου υπάρχουν διάφοροι επετειακοί γιορτασμοί για την ημέρα ανεξαρτησίας από την Κουβανο-αμερικανική κοινότητα, αν και οι διοργανωτές του τονίζουν: «Οι γιορτασμοί είναι πρόωροι. Οι πραγματικοί θα γίνουν όταν η Κούβα θα ελευθερωθεί από το Φιντέλ Κάστρο και το καθεστώς του».

Κατά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, η επίσκεψη Μπους έχει στόχο τις συναντήσεις με ομάδες και οργανώσεις αντιφρονούντων και πρώην κρατουμένων, που τους χαρακτήρισε πολιτικούς, για «να ακούσει τις ιστορίες τους». Για να επαναλάβει αυτό που είπε και στο μήνυμά του προς τους Κουβανούς: «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού σας αποστέλλω τους χαιρετισμούς στην κουβανική κοινότητα. Ελπίδα μου, ο κουβανικός λαός πολύ σύντομα να απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα όπως εμείς».

Στην πολιτεία της Φλώριδα, της πολιτείας που «παρέδωσε» την προεδρία στον Μπους μέσω του κυβερνήτη αδελφού του Τζεμπ Μπους, η Κουβανο-αμερικανική κοινότητα, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται από την κουβανική κυβέρνηση μαφία, οι ζυμώσεις πολλές. Εχοντας το συμβολισμό της επετείου κατά νου, οι διάφορες ομάδες πιέζουν για δραματική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας. Η πιο ισχυρή και σκοτεινή εξ αυτών, το ακροδεξιό και αντικομμουνιστικό Εθνικό Κουβανο-αμερικανικό Ιδρυμα, ήδη κάνει λόγο για την υιοθέτηση πολιτικής αλλαγής του καθεστώτος και καλεί «για μαζική υποστήριξη προς τους προασπιστές της δημοκρατίας», για παραπομπή του Φιντέλ Κάστρο και του αδελφού του Ραούλ στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα αναφορικά με τον υποτιθέμενο ρόλο τους στην κατάρριψη δύο ιδιωτικών μικρών αεροσκαφών στα βόρεια της Κούβας το 1996.

Αλλες ομάδες πίεσης προς το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρίζουν την ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση του εμπάργκο και της οικονομικής πίεσης, ουσιαστικά γενοκτονίας. Πιο φιλελεύθερες ομάδες πίεσης, όπως το Γραφείο για τη Λατινική Αμερική στην Ουάσινγκτον, προτείνουν την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Κούβα, ώστε οι Αμερικανοί να δουν ότι «οι Κουβανοί πεινάνε» και να προωθηθεί μία πολιτική προσέγγισης. Ομως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα τη μάθουμε εντός ολίγων ημερών. Ενδεχομένως, ούτε μία στρατιωτική εισβολή πρέπει να αποκλειστεί...

Για τη Συμφωνία του Κοτονού

Πάντως, στην Αβάνα, βρέθηκαν για μία βδομάδα, εκπρόσωποι 16 πολύ μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων, από τη «Ρολς Ρόις» έως την αεροπορική εταιρία «Βέρτζιν Ατλάντικ», ώστε να επιτύχουν εμπορικές συμφωνίες με την κουβανική κυβέρνηση, γεγονός που έχει εξοργίσει την αμερικανική.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη από ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της ΕΕ, μετά την ένταση που έχει προκληθεί και με την ΕΕ εξαιτίας της συμπαράταξής της με τις ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τόνιζε μεταξύ άλλων, ότι το πρόσφατο κύμα διώξεων θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα στις προοπτικές μιας ενδεχόμενης ένταξης του Νησιού στη Συμφωνία του Κοτονού, η οποία καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, σαφής. «Η Κούβα επιθυμεί ακόμη ευρύτερες σχέσεις με την ΕΕ, αλλά θα πρέπει να στηρίζονται σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Η κουβανική κυβέρνηση εξαναγκάζεται να αποσύρει την αίτηση ένταξής της στη Συμφωνία του Κοτονού. Η απόφαση βασίζεται στην πρόταση που υιοθετήθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει επ' αόριστον την κουβανική αίτηση, υπό τη δικαιολογία της μη κοινής θέσης των 15 αναφορικά με την εξάρθρωση του δικτύου των μισθοφόρων και της καταδίκης των πειρατών του Μπαραγκουά Φέρι στην Αβάνα». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Κούβα αντιστέκεται στις ΗΠΑ 44 χρόνια χωρίς να υποκύψει και δεν πρόκειται να δεχτεί πιέσεις από κάποιο άλλο κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ