Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βάλλεται» από παντού η κατοχική διοίκηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την Παρασκευή επιδιώκει η Ουάσιγκτον να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να εγκριθεί το σχέδιο απόφασης για την πλήρη και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δέχονται σωρεία επικρίσεων για την ανικανότητά τους να διασφαλίσουν ηρεμία και ασφάλεια στην επικράτεια του Ιράκ, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει μέρα με την μέρα η κατάσταση από όλες τις απόψεις για τον ιρακινό λαό.

Νέο τροποποιημένο σχέδιο απόφασης, που προβλέπει ένα μεγαλύτερο ρόλο για τον ΟΗΕ και τον απεσταλμένο του, ο οποίος θα έχει λόγο στη σύσταση νέας ιρακινής κυβέρνησης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, κατέθεσαν, τα ξημερώματα χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ. Στο σχέδιο, πάντως, το μοναδικό πράγμα που δεν έχει διόλου τροποποιηθεί είναι η παροχή του πλήρους ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Η Ουάσιγκτον πιέζει να εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή η απόφαση και διαμηνύει ότι «έχει, ήδη, κάνει πολλές υποχωρήσεις». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, δήλωνε ότι «στη νέα απόφαση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων και για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι εποικοδομητική». Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία, που επιθυμούν κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ και στη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου δεν αναμένεται, πάντως, να ασκήσουν βέτο προτιμώντας, μάλλον, να απέχουν.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δέχονται σωρεία επικρίσεων. Ο ΠΟΥ κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις ότι «η ανικανότητα που επέδειξαν μετά τον πόλεμο έχει οδηγήσει στο χείλος της πλήρους καταστροφής το υγειονομικό και ιατρικό σύστημα του Ιράκ». Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Ναβαρόνε, τόνισε ότι χρειάζονται 20 - 30 εκατομμύρια μηνιαίως για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις, όμως, δέχτηκαν, χθες, τα πυρά και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, το οποίο τις κατηγόρησε για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στις έρευνες για τον εντοπισμό του Γάλλου εικονολήπτη Φρεντ Νεράκ και του Λιβανέζου μεταφραστή του, Χουσεΐν Οσμάν, που αγνοούνται, στην περιοχή της Βασόρας, από τις 22 Μαρτίου.

Ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σόγερ, ο οποίος περιοδεύει στο Ιράκ, εκτίμησε, χθες, ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να διενεργηθούν γενικές εκλογές στο Ιράκ πριν την πάροδο δύο χρόνων», πρόβλεψη που αναμένεται να εξαγριώσει την πλειοψηφία των Ιρακινών που επιθυμούν την άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Χθες, τα ξημερώματα, τέλος, συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο, κοντά στην Καρμπάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Αμερικανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ