Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη με μία νεκρή στην Αγκυρα

Ειδικοί της αστυνομίας μαγνητοσκοπούν το σημείο της έκρηξης

Associated Press

Ειδικοί της αστυνομίας μαγνητοσκοπούν το σημείο της έκρηξης
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ.--

«Ανεξήγητες» παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η έκρηξη σε καφετερία της Αγκυρας χτες, στην οποία βρήκε το θάνατο μία γυναίκα που φέρεται σύμφωνα με την αστυνομία να είναι μέλος εκτός νόμου αριστερής οργάνωσης.

Η αστυνομία «ερευνά», σύμφωνα με το CNN και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αν η γυναίκα, που ονομαζόταν Σονγκιούλ Αλπούρτ και καταγόταν από τη Μαλάτεια, πυροδότησε «εσκεμμένα ή κατά λάθος» τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της στις γυναικείες τουαλέτες μιας καφετερίας στην εμπορική συνοικία Κιζιλάϊ, όπου συχνάζουν φοιτητές, στην Αγκυρα, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο η ίδια.

Η Αλπούρτ φέρεται να ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C), το οποίο έχει αναλάβει τις τελευταίες βδομάδες την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον γραφείων της ακροδεξιάς οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων», αμερικανικών συμφερόντων επιχειρήσεων - όπως τα εστιατόρια «McDonalds» - κατά αμερικανικού προξενείου στα Αδανα και του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που «διέρρεαν» από τις αρχές σχετικά με το ότι η γυναίκα, 30-35 χρονών, επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας σε άλλο σημείο αλλά ο μηχανισμός που μετέφερε εξερράγη πρόωρα. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ο,τιδήποτε», δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας Φεϊζουλάχ Ασλάν στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Το DHKP-C, η μεγαλύτερη εκτός νόμου οργάνωση της Αριστεράς στην Τουρκία, συνεχίζει την απεργία πείνας σε αντίδραση για την επιβολή των Λευκών Κελιών στο «σωφρονιστικό» (που λέει ο λόγος) σύστημα της γειτονικής χώρας, σε διαμαρτυρία κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 106 κρατούμενοι, συγγενείς και υποστηρικτές της εκστρατείας.

Μετά τους σεισμούς, οι πλημμύρες

Στο μεταξύ, οι σεισμοπαθείς του Μπινγκιόλ αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες νέα προβλήματα, έγραφε χτες η εφημερίδα «Ζαμάν»: η σφοδρή βροχόπτωση έχει σχεδόν καταστρέψει τις σκηνουπόλεις - μία από τις γυναίκες που ζουν εκεί, η Σαϊμέ Γιλντίζ, δήλωσε με απελπισία ότι «δεν μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας γιατί φοβούμαστε τους μετασεισμούς και δεν μπορούμε να μπούμε στις σκηνές γιατί θα μας παρασύρουν τα νερά. Δεν έχουμε καμιά ελπίδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ