Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλείνουν διπλωματικές αποστολές ενόψει επιθέσεων

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλείνει σήμερα η βρετανική πρεσβεία στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπως και το βρετανικό προξενείο στην Τζέντα και η βρετανική εμπορική εκπροσώπηση στο Χομπάρ «λόγω επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους άμεσα». Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, οι συγκεκριμένες διπλωματικές και εμπορικές αποστολές της Βρετανίας θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μάη και τότε, ανάλογα με τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα έχουν προκύψει, θα αποφασιστεί πότε και αν θα επαναλειτουργήσουν.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν κλειστό το προξενείο στην Τζέντα και στο Νταχράν και από σήμερα κλείνουν και την πρεσβεία στο Ριάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σ. Αραβία». Οπως έγινε γνωστό, μετά τις 25 Μάη θα ξανασυζητηθεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των αμερικανικών αποστολών.

Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι, για «τουλάχιστον λίγες μέρες», κλείνουν οι διπλωματικές αποστολές και της Γερμανίας στη Σαουδική Αραβία για «λόγους ασφαλείας».

Ενώ στη Σ. Αραβία συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών σε συνεργασία με τις ομάδες πρακτόρων του FBI και της CIA, που έχουν καταφθάσει στη χώρα, από την Ουάσιγκτον, ο, εκεί, Σαουδάραβας πρέσβης εξέφραζε φόβους για πραγματοποίηση μεγαλύτερων επιθέσεων είτε στη χώρα του είτε ακόμη και στις ΗΠΑ. Ο Μπαντάρ μπιν Σουλτάν υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ, την περασμένη βδομάδα, ήταν μικρότερης εμβέλειας από ό,τι σχεδίαζαν οι τρομοκράτες, «αφού φαίνεται να επισπεύθηκαν εξαιτίας της ανακάλυψης από τις σαουδαραβικές αρχές, λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις, ενός βασικού κρησφυγέτου, όπου είχαν τοποθετηθεί 377 κιλά εκρηκτικά». Ο μπιν Σουλτάν εξέφρασε την άποψη ότι στη Σ. Αραβία «μάλλον βρίσκεται ακόμη ένας κύριος τρομοκρατικός πυρήνας περίπου 50 ατόμων», τα οποία «στο τέλος θα συλληφθούν οπωσδήποτε. Το ζήτημα είναι αν αυτό θα γίνει έγκαιρα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ