Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
«Ξένος δάκτυλος» πίσω από τις επιθέσεις

ΡΑΜΠΑΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι καμικάζι που πραγματοποίησαν τις, σχεδόν ταυτόχρονες, πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, «είχαν σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία». Αυτό αποφάνθηκε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου ΑΜΡ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μουστάφα Σάχελ, δηλώνοντας ότι αυτά είναι τα συμπεράσματα από την ανάκριση των δύο από τους 14 καμικάζι που επέζησαν και συνελήφθησαν. Η ανακοίνωση έγινε λιγότερο από 24ωρο μετά την άφιξη στο Μαρόκο ομάδας πρακτόρων του FBI που συμμετέχει στις έρευνες.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε ο Μαροκινός ΥΠΕΞ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Ο Μοχάμεντ Μπενάισα υποστήριξε ότι οι επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα οφείλονται σε «ξένο δάκτυλο», διευκρινίζοντας, όμως, ότι «δεν είναι ουδείς σε θέση ακόμη να γνωρίζει ποιος ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις». Ο Μπενάισα επισήμανε ότι στο Μαρόκο «δεν υπάρχουν οργανώσεις που να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις τέτοιας εμβέλειας, χωρίς να υπάρχει εμπειρία έξωθεν».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Μαροκινός υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Μπουζουμπάα, ανακοίνωνε ότι 6 από τους 14 καμικάζι που συμμετείχαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας προέρχονταν από τη φτωχή υποβαθμισμένη συνοικία Σίντι Μουμέν, της Καζαμπλάνκα και ήταν μεταξύ 18 - 24 χρόνων. Ο Μπουζουμπάα διευκρίνισε ότι όλοι οι καμικάζι ήταν Μαροκινοί. Αν και κανένας αξιωματούχος δεν ανέφερε το όνομα της «αλ Κάιντα», είναι γνωστό ότι το Μαρόκο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που ο μπιν Λάντεν, σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του, έχει κατατάξει σ' αυτές «που πρέπει να απελευθερωθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ