Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
  • Εξι χιλιάδες οι νεκροί κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα
  • Πέντε εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες ή εργατικά ατυχήματα

Κάθε πέμπτος Ρώσος δουλεύει στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σε συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στους εργασιακούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οπως μεταδίδει το «Ροσμπάλτ», αυτό παραδέχτηκε ο Β. Γιανβαριόφ, πρώτος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, μιλώντας σε σύσκεψη για την προστασία της εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, μέσα στο 2002, ο αριθμός των εργαζομένων που δούλευαν σε συνθήκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας έφτανε το 19,2% του συνόλου των εργαζομένων. Ο Β. Γιανβαριόφ υπογράμμισε πως ο δείκτης αυτός αυξάνει από χρόνο σε χρόνο (το 1999 βρισκόταν στο επίπεδο του 17,5%).

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας βρίσκεται σε τέτοιους κλάδους της βιομηχανίας, όπως είναι η εξόρυξη άνθρακα (το 60,3% των εργαζομένων), η σιδηροβιομηχανία (το 43,8% των εργαζομένων), η μεταλλουργία των σιδηρούχων μετάλλων (το 36,8% των εργαζομένων). Μεταξύ των περιοχών της Ρωσίας, όπου εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες είναι η Τσουκότκα (όπου το 40,6% των εργαζομένων εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες), η περιοχή της Καμτσάτκας (το 36,2% των εργαζομένων) και η περιοχή του Μούρμανσκ (το 34,8% των εργαζομένων).

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζεται μια μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 16,5%. Το στοιχείο, όμως, αυτό αμφισβητείται από τα εργατικά συνδικάτα «ΖΑΣΙΤΑ» και τους κομμουνιστές της Ρωσίας, που σημειώνουν πως εξαιτίας της αύξησης της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας πολλά εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται ως τέτοια.

Ο Β. Γιανβαριόφ θεωρεί ότι οι βασικές αιτίες της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι η φθορά των μηχανημάτων, η ανεπάρκεια της εκπαίδευσης και του ελέγχου. Ο ίδιος, προσπαθώντας προφανώς να μειώσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, σημείωσε ότι πλέον στα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας δε δίνουν σημασία, όχι μόνον οι εργοδότες, αλλά ούτε και τα συνδικάτα, που να σημειώσουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και την εργοδοσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), κάθε χρόνο στην παραγωγή σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Στη Ρωσία, αυτός ο δείκτης είναι στους 6.000 ανθρώπους, ενώ από εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες υποφέρουν στον κόσμο 160 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι από τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ