ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, έρχεται την Κυριακή στην Αθήνα, για συνομιλίες με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Τ. Παπαδόπουλος θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη θα μιλήσει για το Κυπριακό σε κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή. Ο Τ. Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη 27 του Μάη.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Κύπρου επιθυμεί επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με χρονικό ορίζοντα κατάληξης το Φλεβάρη. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η δέσμευση σε χρονοδιαγράμματα είναι αυτό που αναμένει ο Γενικός Γραμματέας, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει καν προθυμία για διαπραγμάτευση. Ο Κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος επιθυμεί όλη η διαπραγμάτευση να καταλήξει το Φλεβάρη, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τα διλήμματα και οι δραματικές στιγμές της Χάγης.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα αποδεχόταν την εισήγηση Αλβαρο ντε Σότο για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, δήλωσε:

«Κάτι τέτοιο δε θα εξυπηρετούσε οτιδήποτε όπως και δεν έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα η προθυμία μας να προσέλθουμε στο διάλογο με βάση το σχέδιο Ανάν, αφού οι Τούρκοι δεν έχουν καμία διάθεση να προσέλθουν στο διάλογο. Η σωστή ερμηνεία που πρέπει να δίνεται είναι ότι η Τουρκία παρεμποδίζει την επανέναρξη διαδικασιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για τη μετάβαση 300 Ελληνοκυπρίων νοσηλευτών στην Κωνσταντινούπολη για να λάβουν μέρος σε συνέδριο, ο Γ. Ιακώβου είπε ότι δεν υπήρχε απαγόρευση επίσκεψης στην Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω, είπε, είναι ότι οι επισκέψεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω των λιμανιών και των αεροδρομίων των Κατεχομένων, γιατί κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Επίσης, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκης Καζαμίας, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναστείλει το παράνομο μέτρο απαγόρευσης του ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης πλοίων με κυπριακή σημαία εάν εννοεί σοβαρά την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Κ. Καζαμίας είπε ότι «εάν η Τουρκία πραγματικά εννοεί σοβαρά την ευρωπαϊκή της πορεία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναστείλει και να ακυρώσει το παράνομο, αυθαίρετο και μονομερώς από μέρους της μέτρο που δεν επιτρέπει τον ελλιμενισμό και περισσότερο την εξυπηρέτηση πλοίων υπό κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια». Ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τους 24 υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών των χωρών-μελών της ΕΕ, βρήκε «μια πλήρη κατανόηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσδοκά αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε διμερή συμφωνία με την ΕΕ για θέματα εμπορικής ναυτιλίας, από τη στιγμή που απαγορεύει στο 1/4 των πλοίων της ΕΕ να πλησιάζει και να εξυπηρετείται από τουρκικά λιμάνια».

Ο Κ. Καζαμίας επίσης σημείωσε: «Το νέο στοιχείο που εμπεριέχεται στην επιχειρηματολογία μας δεν είναι τόσο γιατί εκφράζουμε τα κρατικά κυπριακά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα με αυτά συμβαδίζουν και τα συμφέροντα της καταπληκτικής πλειοψηφίας των πλοιοκτητών που επιλέγουν την κυπριακή σημαία για να εντάξουν τα πλοία τους, και που είναι Ευρωπαίοι πολίτες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τολμηρά» αντιλαϊκά μέτρα

Πλάτες για την εκμετάλλευση του φαινομένου των πτωχεύσεων και της ανασφάλειας που καλλιεργείται, βάζει η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει για την «ανάγκη» άμεσης υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ταυτόχρονα βέβαια βρίσκει την ευκαιρία να αμφισβητήσει τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης Σημίτη και να επωφεληθεί από τη φθορά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Η θέση της ΝΔ είναι πως η βαθιά κρίση, που πλήττει την ελληνική οικονομία, αποκτά καθημερινά ανεξέλεγκτες διαστάσεις», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου σε δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων» (ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΑ, Επιμελητήρια). Σχολιάζοντας τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και το κύμα των πτωχεύσεων, υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν είναι συγκυριακές», αποδίδοντάς τες στην «αντιαναπτυξιακή, διαχειριστική πολιτική» που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη. Ασκώντας κριτική «από τα δεξιά» κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «αναβάλλει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει «ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις»(!), υιοθετώντας έτσι τους ισχυρισμούς του ΣΕΒ. Το χειρότερο, κατά τον Θ. Ρουσόπουλο, είναι ότι η κυβέρνηση «αδιαφόρησε στις επίμονες και αγωνιώδεις εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου»!

Απαντώντας στα στοιχεία που παρουσίασε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αύξηση της απασχόλησης, είπε ότι αυτά είναι «αποσπασματικά και αναξιόπιστα», γιατί προέρχονται μόνο από τον ΟΑΕΔ, όπου μόνον οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας εγγράφονται, ενώ δεν είναι υποχρεωμένες όλες οι επιχειρήσεις να αναγγείλουν σ' αυτόν τις προσλήψεις ή τις απολύσεις που κάνουν. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή, δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας και το σύνολο της χώρας, αλλά μόνο μερικά μεγάλα αστικά κέντρα. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε αύξηση της απασχόλησης σε δύο τομείς, στα μεγάλα έργα ενόψει Ολυμπιακών αγώνων (3,9%) και στο Δημόσιο (7,8%).

Περισσότερο σαφής για το «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζει η ΝΔ, ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματος Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι «η ανταγωνιστικότητα προωθείται, με τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν και τον υγιή ανταγωνισμό που τραυματίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια».

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός

Ο Κ. Σημίτης συνεχίζει τις επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας

Το υπό επεξεργασία νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν χτες, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, από την πλευρά της Ελληνικής Προεδρίας της Ατζέντας της Διάσκεψης Κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον άλλο μήνα.

Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν οι πιθανότητες για να υπάρξει συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2004.

Μετά τη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συζητήσαμε με τον κ. Μπλερ την ατζέντα της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης και το βασικό θέμα ήταν το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα μας παρουσιάσει ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν και στο οποίο θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν από τις ευρωεκλογές του 2004. Υπάρχουν προβλήματα, είναι γνωστά συνταγματικά προβλήματα, συμφωνίες σε αρχές και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν δύο πιθανότητες, δύο επιλογές και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε γρήγορη απόφαση μετά τη Διάσκεψη Κορυφής στη Θεσσαλονίκη».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα που συζήτησε με το Βρετανό ομόλογό του ήταν και «τα θέματα σχετικά με την ασφάλεια της ΕΕ» και οι εξελίξεις στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε, εάν στις συνομιλίες του με τον Τόνι Μπλερ τέθηκε και το θέμα της Κύπρου. «Συζητήσαμε το Κυπριακό, απάντησε ο Κ. Σημίτης, και συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες γύρω από το σχέδιο Ανάν εάν δεν αλλάξει τη σημερινή της στάση η Τουρκία».

Σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, για να συζητήσουν επίσης το θέμα της ατζέντας της Διάσκεψης Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Επίσκεψη μνήμης στη Μακρόνησο

ΛΙΟΝΑΚΗΣ Γ.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο, την Κυριακή 25 του Μάη. Ωρα αναχώρησης από τον Πειραιά στις 7.30 π.μ. και πέρασμα από το Λαύριο στις 11 π.μ. (Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210.3824.461).

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 22.00 θα μεταδοθεί η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην εκπομπή του «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ.
  • Στις 23.00 ένα αφιέρωμα στον ποιητή της ειρήνης Γιάννη Ρίτσο. Η ιστορία του 20ού αιώνα, μέσα από την ποίησή του. Επιμέλεια - παρουσίαση Παύλος Ρούφας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ