ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αγοράζουν... το δικαίωμα στη ρύπανση!

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που υπερβαίνουν το όριο εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου θα μπορούν να αγοράζουν πίστωση για επιπλέον εκπομπή και από χώρες εκτός της ΕΕ, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον Μάργκοτ Βάλστρομ.

Η ίδια προσέθεσε, όπως μεταδίδει το CNN, ότι τις προσεχείς βδομάδες θα καταθέσει σχέδιο του κανονισμού που θα καθορίζει τα όρια του ενοποιημένου συστήματος αγοραπωλησίας. Η ευρωπαϊκή αγορά πιστώσεων εκπομπής θα ανοίξει το 2005 και μέχρι το 2007 εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα επτά δισ. ευρώ.

Η απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες να αγοράζουν επιπλέον «περιθώρια ρύπανσης» από βιομηχανίες που παράγουν λιγότερους ρύπους από ό,τι τους αναλογούν, εντός και εκτός ΕΕ.

Οι αγοραπωλησίες, ωστόσο, δε θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια για κάθε βιομηχανία. «Είναι πολύ ευαίσθητο. Δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να ' ανοίξει υπερβολικά και να επηρεάσει την αξιοπιστία και την περιβαλλοντική ακεραιότητα του συστήματός μας» σχολίασε η Βάλστρομ.

Ετσι, η απόφαση της ΕΕ ικανοποιεί εν μέρει μόνο τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Καναδά, οι οποίες επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς μεταξύ των χωρών που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι συντάκτες του Πρωτοκόλλου και οι κυβερνήσεις που το υιοθέτησαν θεωρούν ότι το σύστημα αγοραπωλησίας είναι απαραίτητο για να μειωθεί η παραγωγή των αέριων ρύπων χωρίς υπέρογκο κόστος.

Ωστόσο, πολλοί περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι η αγοραπωλησία πιστώσεων εν μέρει απαλλάσσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες από την υποχρέωση να μειώσουν τους δικούς τους ρύπους.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που συντάχθηκε το 1997, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά το διάστημα 2008-2012.

Πάντως, το Πρωτόκολλο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν επικυρωθεί πρώτα και από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Αξιωματούχοι της χώρας θα συζητήσουν το θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους τους το Σάββατο στο Λένινγκραντ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώνονται οι ημερίδες μελέτης της GUE/NGL

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ημερίδες μελέτης της Συνομόσπονδης Ομάδας για μια Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά / Πράσινη Αριστερά Βορείων χωρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (GUE/NGL). Η πολιτική αυτή ομάδα στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, χτες συζήτησε για το μέλλον της Ευρώπης μετά τη διεύρυνση και ενόψει των συμπερασμάτων της Συνέλευσης. Επίσης για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με την ενδυνάμωση της Πολιτικής Αμυνας καθώς και τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη δημιουργία του ευρωστρατού και τις σχέσεις του με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Κυριάρχησε ο προβληματισμός σχετικά με το αν η GUE/NGL θα πρέπει να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες προκειμένου να εκφραστούν οι λαοί υπέρ ή κατά του Ευρωσυντάγματος.

Πάντως παρά τις διαπιστώσεις πως η ΕΕ αντιδραστικοποιείται ακόμη περισσότερο, ελάχιστες ήταν οι φωνές που ακούστηκαν για ρήξη με αυτή την πολιτική.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ενισχυμένης συνεργασίας, υπέρ της πρωτοβουλίας των Γαλλογερμανών για την Ενιαία Αμυνα καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως του «αντίπαλου πόλου» στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσαν πως η Αριστερά πρέπει να συμβάλλει ώστε να διαλυθεί η σκόπιμη σύγχυση που καλλιεργείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ. Πως πρέπει να αποκαλύψει το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ και να παλέψει για να ανακοπεί η πορεία της παραπέρα στρατιωτικοποίησής της που μόνο στόχο έχει την ένταση της επίθεσης ενάντια στους λαούς. «Αυτή η ΕΕ πρέπει να ανατραπεί και στη θέση της να οικοδομηθεί μια Ευρώπη της ειρήνης, της συμφιλίωσης, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου ο εργαζόμενος λαός θα καρπώνεται τον κοινωνικό πλούτο που παράγει», είπε ο Στρ. Κόρακας.

Ως προσκεκλημένοι εισηγητές μίλησαν ο Στέλιος Βαλανάς από τη Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ο Κώστας Αβραμόπουλος από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α. και ο Γιώργος Χαβατζάς από το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγκαλιάζει όλη τη χώρα

Με εντεινόμενους ρυθμούς γενικεύεται και αγκαλιάζει τις πόλεις και την ύπαιθρο η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Στο επίκεντρο της Εξόρμησης των κομμουνιστών βρίσκεται η ενημέρωση του λαού και η συζήτηση μαζί του για τις ολοκληρωμένες θέσεις του Κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση, η διάδοση του «Ρ», η αύξηση της ακροαματικότητας του «902» και άλλα. Πιο συγκεκριμένα:

-- Εκδήλωση τιμής για το «Ριζοσπάστη», με παρουσίαση του Λευκώματος της περιόδου 1941-1945 (Κατοχή - Δεκεμβριανά), διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 28/5, στις 7 μ.μ., στη Φοιτητική Εστία (Πατησίων 279-281), η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ». Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιβλία, ενώ θα προβληθεί βίντεο σχετικό με το θέμα.

-- Σε συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργανώνει αύριο Πέμπτη 29/5, στο ξενοδοχείο «Ληθαίον», η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με θέμα «Το ΚΚΕ συζητάει με τις γυναίκες την πολιτική του πρόταση», θα μιλήσει η Λίτσα Ούντρια, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Συνεστίαση με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την επισκευή και διαμόρφωση των γραφείων του Κόμματος, διοργανώνει η ΚΟ Καματερού του ΚΚΕ, την Παρασκευή, 30/5, στις 9.30 μ.μ., στο κέντρο «Το όνειρο».

-- Η Κομματική Οργάνωση Κύμης του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδεία την Παρασκευή 30 Μάη, με τη βουλευτή Λιάνα Κανέλλη. Στις 10.30 π.μ., θα επισκεφθεί την «Ηλεκτρομηχανική ΕΓΕ» Κύμης, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων, την ώρα του διαλείμματος. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δήμο Κύμης και θα συναντηθεί με το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ, που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Πολιτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιεί η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ το Σάββατο 31 Μάη με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χωριό Χέρσο, στις 7 μ.μ. και στο Δροσάτο στις 8.30 μ.μ.

-- Σύσκεψη - συγκέντρωση πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, την Πέμπτη, 5/6, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», με θέμα «Το ΚΚΕ και οι μικροεπαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι» και ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στην Κρήτη

-- Σήμερα, Τετάρτη 28 Μάη

  • Σύσκεψη της ΚΟΒ Υγείας στο Ηράκλειο στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή το Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση στο χωριό Κρούστα, στις 7.00 το απόγευμα με ομιλητή τον Γιώργο Πάγκαλο, γραμματέα της ΝΕ Λασηθίου του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση - ομιλία στις Αρχάνες Ηρακλείου στις 7.30 το απόγευμα.

-- Αύριο Πέμπτη 29/5

  • Πολιτική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8.00 το βράδυ, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη στα Χανιά, στη Νέα Χώρα, στις 8 το βράδυ, στο καφενείο «Φραγκιού» και στον Αϊ - Γιάννη, την ίδια ώρα, στο καφενείο «Απόλλων».

-- Την Παρασκευή 30/5

  • Σύσκεψη στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αρτεμισία».

-- Το Σάββατο 31/5

  • Πολιτική συγκέντρωση στον Αγιο Νικόλαο Λασηθίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, με ομιλητή το μέλος του Γραφείου Περιοχής, Βασίλη Κόκκινο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ