ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Νέες αμερικανικές προκλήσεις

ΑΒΑΝΑ-ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Σε μια νέα πρόκληση, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Κούβα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει περαιτέρω τις - παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της ITU - ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές προπαγάνδας εναντίον της επανάστασης στην Κούβα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κάνει λόγο για «νέα πρόκληση», για την οποία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον γνωστό και μη εξαιρετέο επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, Τζέιμς Κέισον - ο οποίος φυσικά ουδόλως ενδιαφέρθηκε, αφού άλλες είναι οι προτεραιότητές του...

Σε τι συνίσταται η νέα αμερικανική κίνηση; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο IPS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε ένα νέο ειδικό αεροπλάνο εξοπλισμένο με προηγμένα τεχνικά μέσα για την παρεμβολή του σήματος του «Ράδιο Μαρτί» πολύ κοντά στα παράλια της Κούβας. Σύμφωνα με την «Granma», το αεροσκάφος πέταξε πολύ κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Κούβας, για να μεταδώσει το ραδιοτηλεοπτικό σήμα της αμερικανικής προπαγάνδας. «Επρόκειτο για μια έκπληξη του Προέδρου Μπους, που κρατήθηκε σαν μεγάλο πολεμικό μυστικό», έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα. Το IPS σημειώνει ότι πρόκειται για μια «υπόσχεση» που είχε δώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινότητα των εξορίστων του Μαϊάμι τουλάχιστον ένα χρόνο πριν...

Ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Λατινικής Αμερικής, ο διαβόητος Οτο Ράιχ, χαρακτήρισε την εκπομπή απλώς και μόνον «αρχική δοκιμαστική φάση, την οποία θα ακολουθήσουν άλλες», ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της Ουάσιγκτον.

Η «Granma» εκτιμά ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να «επιταχυνθούν» γεγονότα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως «πρόσχημα αμερικανικής επίθεσης» εναντίον της Κούβας.

Φ. Κάστρο: «Να μη γυρίσουμε την πλάτη...»

Στο μεταξύ, από το Μπουένος Αϊρες όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την τελετή αναγόρευσης ως Προέδρου του Νέστορ Κίρσνερ, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, παραλλήλισε με μια γερή δόση χιούμορ τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους με μπαρακούντα: «Εχω μάθει, στα τόσα χρόνια που επιδίδομαι στο υποβρύχιο ψάρεμα, πως το μπαρακούντα όσο το αφήνουμε ήσυχο δεν κάνει τίποτε. Εάν όμως του γυρίσουμε την πλάτη, επιτίθεται», είπε.

«Τα ζώα, όποτε ο αντίπαλός τους υποχωρεί, παίρνουν θάρρος. Δε θα πρέπει να ενθαρρύνεις το ένστικτό τους για κυνήγι», πρόσθεσε ο Κάστρο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Καθήκον η αλληλεγγύη στην Κούβα

Αρκετές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κούβα διοργανώνονται το προσεχές Σαββατοκύριακο:

Στην Καλλιθέα, το Σάββατο, 31η Μάη, διοργανώνεται στην πλατεία Κύπρου, στις 19.30, από την Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας εκδήλωση αλληλεγγύης, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Κολωνό, πραγματοποιείται το Σάββατο, 31η Μάη, στις 19.00, συγκέντρωση στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, με βασικούς ομιλητές τον Χόρχε Κεσάδα, πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας και τον Θανάση Παφίλη, εκτελεστικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση & Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Νεανική Δράση για την Ειρήνη 4ου Διαμερίσματος και τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κολωνού - Πετραλώνων.

Στο Περιστέρι, επίσης το Σάββατο, 31η Μάη, στις 19.30, στην πλατεία Δημαρχείου, διοργανώνεται συγκέντρωση με ομιλητή τον Ντένις Γκουσμάν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας. Στον ίδιο χώρο, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας και συναυλία με το συγκρότημα TIERRA BRAVA. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: Ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και το Παράρτημα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ.

Στο Χολαργό, την Κυριακή, 1η Ιουνίου, στις 19.00, η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κούβα, ο επόμενος στόχος;», στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού. Ομιλητής, μεταξύ άλλων, θα είναι ο Λάζαρο Μόρα, υπεύθυνος του Κέντρου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κούβας. Προγραμματίζεται ακόμη η προβολή βιντεοταινίας για την Κούβα και απαγγελία ποιημάτων του Καρυωτάκη από την ηθοποιό Ηλιάνα Ψαρά.

  • Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τη «σφοδρή υπονομευτική και συκοφαντική επίθεση» κατά της Κούβας, εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου.
ΕΕΔΥΕ
Ημερίδα για την Κούβα

Την Παρασκευή 30 του Μάη, στις 17.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ

Καθώς η ένταση των πιέσεων σε βάρος της Κούβας αυξάνεται, έχει ειδική σημασία να εξεταστεί ο ρόλος της ΕΕ κι η πολιτική που ακολουθεί.

Για το θέμα αυτό μιλούν την Παρασκευή 30 Μάη, σε ειδική ημερίδα, ο Ντένις Γκουζμάν, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, ο Λάσαρο Μόρα, υπεύθυνος του Κέντρου μη Κυβερνητικών οργανώσεων της Κούβας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο Ξαβιέ Ντεκλέρκ από το GRUPO SUR και ο Κώστας Τουμασάτος, γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λατινική Αμερική (GRUPO SUR), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Γίνεται, όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή 30 Μάη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος, 4ος όροφος).

Αμερικανικοί πεζοναύτες και στην Αυστραλία;

Την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών αεροσκαφών στην Αυστραλία, στο πλαίσιο του «πολέμου έναντι της τρομοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Times», αλλά και πρόσφατο ανάλογο της εφημερίδας «The Australian».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Αυστραλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη, επικαλούμενοι το κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ινδονησία (όπου στην επαρχία Ατσεχ μαίνονται οι επιχειρήσεις του στρατού), αλλά και την κατ' αυτούς «αύξηση» της δράσης ισλαμικών ακραίων οργανώσεων, που φέρονται να διασυνδέονται με την «αλ Κάιντα». Ενα άλλο επιχείρημα των Αυστραλών φέρεται να είναι πως η παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών και στην Αυστραλία θα λειτουργούσε μελλοντικά «αποτρεπτικά στην ηγεμονική παρουσία της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή»...

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας, υπό το καθεστώς τήρησης της ανωνυμίας τους, φέρεται να υποστηρίζουν (σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian»)πως η Καμπέρα «έχει ήδη λάβει» την έγκριση της Ουάσιγκτον στο σχέδιο αυτό, που οι πρώτες πληροφορίες το φέρουν να τίθεται μεσοπρόθεσμα σε εφαρμογή, με την αποστολή περίπου 5.000 Αμερικανών πεζοναυτών και την ανάπτυξη μαχητικών «F-16» ενδεχομένως σε ναυτικές βάσεις της βόρειας Αυστραλίας. Επιπλέον, η υφυπουργός Αμυνας Σέιν Κάρμοντι φέρεται να ενημέρωσε ήδη την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εν σχέσει με ποιες ναυτικές βάσεις της Αυστραλίας προτείνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, προκειμένου να «φιλοξενηθούν» (εάν τελικώς αποσταλούν...) οι Αμερικανοί πεζοναύτες...

ΡΟΥΑΝΤΑ
Οι ψηφοφόροι ενέκριναν το σχέδιο νέου Συντάγματος

ΚΙΓΚΑΛΙ.--

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι Ρουαντέζοι ψηφοφόροι, που προσήλθαν προχτές στις κάλπες, ενέκριναν το σχέδιο νέου Συντάγματος που συντάχτηκε ύστερα από 12χρονες προσπάθειες, με βασικό στόχο την αποτροπή καταστάσεων που οδήγησαν στη φρικτή γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων της φυλής Τούτσι το 1994. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, το σχέδιο Συντάγματος εγκρίθηκε από το 93% των ψηφοφόρων (ανέρχονται σε περίπου 4.000.000) που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 87%.

Βασικός στόχος του νέου Συντάγματος θεωρείται η αποτροπή μελλοντικών μονοκομματικών κυβερνήσεων προκειμένου να αποτραπεί τυχόν αποκλεισμός από τους κεντρικούς μηχανισμούς εξουσίας στελεχών κομμάτων που ανήκουν είτε στη μειονότητα της φυλής των Τούτσι, είτε στην πλειοψηφία της φυλής των Χούτου. Προβλέπεται, επί παραδείγματι, πως ένα κόμμα δεν μπορεί να ελέγχει πάνω από τις μισές υπουργικές θέσεις, ενώ απαγορεύεται ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου να ανήκουν στην ίδια παράταξη. Ο Πολ Καγκάμε, πρόεδρος της Ρουάντας (και ηγέτης του σήμερα κυβερνώντος «Ρουαντέζικου Πατριωτικού Μετώπου» που προήλθε από το ομώνυμο ανταρτικό κίνημα), κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, παρομοίασε το νέο Σύνταγμα ως μία «νέα ευκαιρία» για το μέλλον της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ