Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Νέες αμερικανικές προκλήσεις

ΑΒΑΝΑ-ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Σε μια νέα πρόκληση, η οποία κλιμακώνει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Κούβα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει περαιτέρω τις - παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της ITU - ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές προπαγάνδας εναντίον της επανάστασης στην Κούβα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κάνει λόγο για «νέα πρόκληση», για την οποία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον γνωστό και μη εξαιρετέο επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, Τζέιμς Κέισον - ο οποίος φυσικά ουδόλως ενδιαφέρθηκε, αφού άλλες είναι οι προτεραιότητές του...

Σε τι συνίσταται η νέα αμερικανική κίνηση; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο IPS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε ένα νέο ειδικό αεροπλάνο εξοπλισμένο με προηγμένα τεχνικά μέσα για την παρεμβολή του σήματος του «Ράδιο Μαρτί» πολύ κοντά στα παράλια της Κούβας. Σύμφωνα με την «Granma», το αεροσκάφος πέταξε πολύ κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Κούβας, για να μεταδώσει το ραδιοτηλεοπτικό σήμα της αμερικανικής προπαγάνδας. «Επρόκειτο για μια έκπληξη του Προέδρου Μπους, που κρατήθηκε σαν μεγάλο πολεμικό μυστικό», έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα. Το IPS σημειώνει ότι πρόκειται για μια «υπόσχεση» που είχε δώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινότητα των εξορίστων του Μαϊάμι τουλάχιστον ένα χρόνο πριν...

Ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Λατινικής Αμερικής, ο διαβόητος Οτο Ράιχ, χαρακτήρισε την εκπομπή απλώς και μόνον «αρχική δοκιμαστική φάση, την οποία θα ακολουθήσουν άλλες», ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της Ουάσιγκτον.

Η «Granma» εκτιμά ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να «επιταχυνθούν» γεγονότα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως «πρόσχημα αμερικανικής επίθεσης» εναντίον της Κούβας.

Φ. Κάστρο: «Να μη γυρίσουμε την πλάτη...»

Στο μεταξύ, από το Μπουένος Αϊρες όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την τελετή αναγόρευσης ως Προέδρου του Νέστορ Κίρσνερ, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, παραλλήλισε με μια γερή δόση χιούμορ τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους με μπαρακούντα: «Εχω μάθει, στα τόσα χρόνια που επιδίδομαι στο υποβρύχιο ψάρεμα, πως το μπαρακούντα όσο το αφήνουμε ήσυχο δεν κάνει τίποτε. Εάν όμως του γυρίσουμε την πλάτη, επιτίθεται», είπε.

«Τα ζώα, όποτε ο αντίπαλός τους υποχωρεί, παίρνουν θάρρος. Δε θα πρέπει να ενθαρρύνεις το ένστικτό τους για κυνήγι», πρόσθεσε ο Κάστρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ