Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το φάντασμα των Ταλιμπάν

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Για «υπαγωγή μιας ολόκληρης επαρχίας του Πακιστάν σε καθεστώς ανάλογο των Ταλιμπάν» κατηγορούν το ΜΜΑ πολιτικοί παρατηρητές στο Πακιστάν.

Οι «ριζοσπάστες ισλαμιστές» του ισλαμικού συνασπισμού ΜΜΑ επιβάλλουν στην επαρχία του Βορειοανατολικού Συνόρου, σύμφωνα με ανταποκρίσεις εγχώριων και διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ, ακραίους περιορισμούς όσον αφορά την ακρόαση μουσικής, την προβολή οπτικού υλικού, απαγορεύει να αναρτώνται διαφημιστικά ή αφίσες που απεικονίζουν γυναίκες - είτε τις κρίνει «άσεμνες» είτε όχι - και απαγορεύει, επίσης, εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Η γειτνίαση της επαρχίας - όπου το ΜΜΑ και επιβάλει μια δική της εκδοχή της Σαρία, του κορανικού «νόμου» - με το Αφγανιστάν και η χρονική συγκυρία - μόλις 18 μήνες μετά την καταστροφή του καθεστώτος τους από τους Αμερικανούς και την αντικατάστασή του από ένα προσφιλέστερο σε αυτούς - προκαλεί «συναγερμό» στους δυτικούς «συμμάχους» (διάβαζε αφεντικά) της κυβέρνησης Μουσάραφ - Τζαμαλί. Το κόμμα Μουταχίντα Ματζλίς-ε-Αμάλ (ΜΜΑ), όμως, κινείται εντός πλαισίου «νομιμότητας», αφού κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία στην επαρχία τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη.

Η έντονη συζήτηση περί του κινδύνου «ταλιμπανοποίησης» του Πακιστάν, που διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια, πάντως, μετριάζεται από Πακιστανούς αναλυτές οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ΜΜΑ «πιο προσγειωμένο», σημειώνοντας κυρίως ότι η άνοδός του δε φέρνει προσκόμματα στις επιχειρήσεις των Αμερικανών στα σύνορα εναντίον των Ταλιμπάν και της «αλ Κάιντα». Ετσι, η συζήτηση περί ίδρυσης τοπικού υπουργείου Ηθών και Αξιών «ανησυχεί» μεν τους ως γνωστόν σφόδρα ενδιαφερόμενους για τα... ανθρώπινα δικαιώματα Αμερικανούς που επιχειρούν ανοιχτά στο Πακιστάν, αλλά δεν αποτελεί και αίτιο... αλλαγής πολιτικής σε σχέση με τον φιλικό δικτάτορα (Πρόεδρο για τους φίλους) Μουσάραφ και την κυβέρνησή του.

Ούτε η «εξαγόμενη στην Ινδία» από το Πακιστάν έξαρση της ένοπλης βίας στο Κασμίρ μοιάζει να προκαλεί κάποια αλλαγή πολιτικής, παρά το ότι τα τελευταία δύο 24ωρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Dawn» του Πακιστάν, στην περιοχή σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μιας γυναίκας και τριών παιδιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ