Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νέα κυβέρνηση, ίδια αντιλαϊκή πολιτική

ΧΑΓΗ.- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, μετά από περίπου 5 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αστικών κομμάτων - διάστημα ρεκόρ για τη μεταπολεμική πολιτική ζωή της χώρας.

Τελικά, το καινούριο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται από το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε που διαθέτουν 44 έδρες, με τους Φιλελεύθερους (28 έδρες) και με το μικρό κεντρώο κόμμα «D-66» που διαθέτει μόλις 6 έδρες. Οι 78 έδρες του συνασπισμού μόλις που αρκούν στην ολλανδική Βουλή των 150 εδρών.

Οι δώδεκα από τους συνολικά 16 υπουργούς της κυβέρνησης θα παραμείνουν από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα (Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων με την ακροδεξιά Λίστα Φορτούιν), ενώ υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκέριτ Ζαλμ, που είχε το ίδιο πόστο και στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90, υπό την πρωθυπουργία του τότε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Βιμ Κοκ.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από τα τρία κόμματα προβλέπει, όπως άλλωστε προανήγγειλε ήδη ο Μπαλκενέντε, μεγάλες περικοπές των κρατικών δαπανών. Σκοπός είναι να εξοικονομηθούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια και τα μισά από αυτά θα εξασφαλιστούν από περικοπές των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων, όπως και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη, τουλάχιστον 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις δουλιές τους, ενώ θα προσληφθούν πολλές χιλιάδες αστυνομικοί! Αλλωστε, θα παραμείνουν και οι δρακόντειοι αντιμεταναστευτικοί νόμοι ακροδεξιάς έμπνευσης.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το πρώτο τέταρτο του 2003, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση μόλις 0,3%. Ο Ζαλμ, πάντως, πρόλαβε και κάλεσε τους εταίρους να αντισταθούν στις επερχόμενες κοινωνικές αναταραχές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ