Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Επιμένει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΟΝΝΗ.--

«Οι επαφές με το Ιράν θα συνεχιστούν. Η πολιτική μας απέναντί του δεν έχει αλλάξει. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη, ούτε ότι έχουν διαγραφεί οι υποψίες μας πως παρέχει καταφύγιο στους τρομοκράτες της αλ Κάιντα». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επανερχόμενος σε ένα από τα πλέον «αγαπημένα» θέματα της αμερικανικής ηγεσίας, των τελευταίων ημερών, και διατηρώντας σταθερά τεταμένη την κατάσταση.

Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν τίθεται θέμα υπόθαλψης μελών της αλ Κάιντα, καθώς για την Τεχεράνη η οργάνωση θεωρείται νούμερο 1 εχθρός και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό εναντίον της, πολύ πριν «η Ουάσιγκτον αρχίσει να ασχολείται με το θέμα». Η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι συνέλαβε «αρκετούς υπόπτους για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα» και η σαουδαραβική ηγεσία κάλεσε την Τεχεράνη να της παραδώσει τυχόν υπόπτους, για συμμετοχή στην αλ Κάιντα, που είναι σαουδαραβικής καταγωγής.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι «είναι ανεπαρκείς» οι ιρανικές προσπάθειες. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Μπίντεν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να ακολουθήσει προσεκτικότερη προσέγγιση απέναντι στο Ιράν και να μη δαγκώνει όσα δεν μπορεί να καταπιεί». Ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, πάντως, χτες, από τη Μόσχα, μετά από σειρά επαφών με τον Ιρανό πρεσβευτή, δήλωνε ότι διευκρινίστηκαν ορισμένα «ασαφή σημεία» και η ρωσική ηγεσία δε βρίσκει κανένα λόγο να τερματίσει τη συνεργασία της με το Ιράν και να μην ολοκληρώσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπουσέρ, το οποίο έχουν αναλάβει ρωσικές εταιρίες.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία κατέστησε σαφές ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «καλές σχέσεις» με το Ιράν, που βελτιώνονται διαρκώς και δεν υπάρχει λόγος να τις διακόψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ