Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα επίθεση δέχτηκαν, χτες, αυτή τη φορά στην πόλη Φαλούτζα, Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, 2 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 9 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δύο από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν.

Λίγο αργότερα, 2 Αμερικανοί στρατονόμοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο βρίσκονταν στη βορειοδυτική Βαγδάτη έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες. Τα χτεσινά περιστατικά προστίθενται στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά στρατεύματα σε διάφορα σημεία του Ιράκ, οι οποίες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μικρο-ατυχημάτων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 7 στρατιώτες, μόνο τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα, η κουρδική εφημερίδα «Τζαμαουάρ» υποστήριζε χτες, ότι στο Κιρκούκ, στις 19 Μάη, δολοφονήθηκε από αγνώστους ένας πρώην αξιωματικός της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ και ότι εκτελέστηκαν από την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν δύο συλληφθέντες αξιωματικοί των πρώην μυστικών υπηρεσιών. Τα δύο γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση στο Κιρκούκ, από όπου θεωρητικώς θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει οι Κούρδοι.

Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ, στον τομέα ασφάλειας, αρχίζει να βελτιώνεται. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις ανώτερων στελεχών της φιλο-αμερικανικής οργάνωσης «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο», που υποστήριζαν ότι «η παρατεταμένη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ελάχιστων ζημιών που είχαν προκληθεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις υποδομές της χώρας, οφείλονται στο γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται με στελέχη του πρώην καθεστώτος τα οποία σαμποτάρουν όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης της φυσιολογικής ζωής».

Οι Αμερικανοί, πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και ο κατοχικός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επιμένει ότι θα «από-μπααθοποιήσει» το Ιράκ. Χτες, επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», προειδοποιούσε «όλους τους γείτονες του Ιράκ» ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθειά τους αλλά όχι η παρέμβασή τους και ότι «το Ιράκ δεν πρόκειται να επιτραπεί να γίνει Ιράν». Από την πλευρά τους, ο Κινέζος και ο Ρώσος Πρόεδρος, που συναντήθηκαν στη Μόσχα, κάλεσαν τις ΗΠΑ «να αποκαταστήσουν επιτέλους την εσωτερική σταθερότητα στο Ιράκ» και επανέλαβαν την ανάγκη ανάληψης κεντρικού ρόλου από τον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ