Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναιρούν το «χάρτη» οι ισραηλινές «επιφυλάξεις»

Στην Ιορδανία θα γίνει η συνάντηση κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στις αρχές Ιουνίου

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Αναβλήθηκε, για τα τέλη της εβδομάδας, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Παρά την αναβολή που επισήμως αποφασίστηκε για «πρακτικούς» λόγους, το μείζον θέμα της ειδησεογραφίας παραμένει η, υπό όρους, έγκριση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο του «οδικού χάρτη» και η επικείμενη σύνοδος κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στις αρχές Ιουνίου. Μακριά, όμως, από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο οι «επιφυλάξεις» που διατύπωσε η ισραηλινή ηγεσία για το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη», όσο και η συνεχιζόμενη δολοφονική δράση του ισραηλινού στρατού εντός των παλαιστινιακών εδαφών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην Ακαμπα της Ιορδανίας θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ιορδανός μονάρχης. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, χτες, από την ιορδανική ηγεσία, χωρίς, όμως, να αναφερθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Λίγο νωρίτερα, το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA είχε μεταδώσει ότι στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, μια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Μπους και στους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου, και την επομένη στην Ακαμπα η συνάντηση Μπους - Σαρόν - Αμπάς.

Ασχέτως, επίσης, της ισραηλινής «αποδοχής» του «οδικού χάρτη», ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το έργο των εισβολών. Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Τζενίν και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό. Σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε και επιβλήθηκε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας. Εισβολή έγινε και στην Τουλκαρέμ, όπου από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας 16χρονος. Επίσης, ένας 11χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών που λιθοβολούσε τα άρματα μάχης που εισέβαλαν σε χωριό έξω από τη Ραμάλα.

Οι «επιφυλάξεις»

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στην αμερικανο-ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής και στην ισραηλινή «αποδοχή» του «οδικού χάρτη», όμως οι «επιφυλάξεις» που διατύπωσε η ισραηλινή πλευρά για το διαμεσολαβητικό πόνημα του Κουαρτέτου και τις οποίες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με μνημόνιό του, δεσμεύτηκε να «λάβει υπόψη του», είναι αποκαλυπτικές για το τι μέλλει γενέσθαι στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Ισραήλ αρνείται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε έναρξη συνομιλιών, αν πρώτα οι Παλαιστίνιοι δεν πατάξουν πλήρως τη βία, δε διαλύσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες ασφαλείας και δεν επικρατήσει απόλυτη ηρεμία.

Επίσης, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «οδικού χάρτη» (που τυπικά τελειώνει στα τέλη Μάη), αν δε διαλυθούν και αφοπλιστούν οι «ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις», δεν εκλεγεί νέα παλαιστινιακή ηγεσία και δε γίνουν βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτός αυτού, τονίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, αν δεν υπάρξει πλήρης ηρεμία και ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ύπαρξης «των νομίμων εποικισμών» ή της αλλαγής του καθεστώτος της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ σε καμία φάση των διαπραγματεύσεων. Τέλος, το Ισραήλ αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος αποστρατιωτικοποιημένο, του οποίου τις εισόδους, τις εξόδους και τον εναέριο χώρο θα ελέγχει το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τις ισραηλινές «επιφυλάξεις», η συριακή κυβερνητική εφημερίδα «αλ Μπάαθ» τόνιζε ότι «καθιστούν κενό περιεχομένου τον οδικό χάρτη και τον μετατρέπουν αποκλειστικά και μόνο σε όργανο καταστροφής της παλαιστινιακής αντίστασης και παρουσίας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ