Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Οξύνονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πολιόρκησαν, χτες, επί ώρες το υπουργείο Οικονομικών, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια «μεταρρυθμίσεων» του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση Σαρόν υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να μην καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα». Το υπουργείο Οικονομικών έχει εισηγηθεί σειρά μέτρων σκληρής λιτότητας, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη οικονομική κρίση». Ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Ισραήλ είναι αρνητικός και ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10%.

Οι συνταξιοδοτικές «μεταρρυθμίσεις» του Νετανιάχου προβλέπουν αύξηση των μηνιαίων εισφορών των εργαζομένων για τις συντάξεις τους κατά 2%, μείωση των συντάξεων κατά 2%, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 χρόνια. Επίσης, το νομοσχέδιο, που συζητείται τώρα στην Κνεσσέτ, προβλέπει να περάσει ο έλεγχος των συνταξιοδοτικών ταμείων, που σήμερα επιβλέπονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Ισραήλ, τη Histadrut, σε κάποιον «ανεξάρτητο θεσμό, που θα επενδύσει τα χρήματα σε χρηματιστήρια».

«Μην τους αφήσετε να τζογάρουν με τις συντάξεις σας» ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα, χτες, στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. Ο Πρόεδρος της Histadrut, Αμίρ Πέρετζ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι εξυπηρετεί τους «επιχειρηματικούς κύκλους από τους οποίους προέρχεται» και τον προέτρεψε να επιστρέψει καλύτερα στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και να αφήσει ήσυχους τους Ισραηλινούς εργαζομένους. Οι διαδηλωτές απείλησαν με νέα, τρίτη, γενική απεργία, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά «δεν αποκλείεται να είναι διαρκείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ