ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κενά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη για την άτυπη πνευμονία

Πλήρης είναι κατά τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Ε. Νασιώκα η ετοιμότητα των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας στη χώρα μας.

Το θέμα της λήψης των απαραίτητων μέτρων έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και ο υφυπουργός στην απάντησή του δεν αναγνώρισε κανένα κενό στην ετοιμασία του συστήματος Υγείας. Είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός και ανέφερε ότι υπήρξε και έγκαιρη ενημέρωση και λήψη μέτρων για πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας. Κατά τον Ε. Νασιώκα, το σύστημα έδειξε ότι είναι έτοιμο αφού διαθέτει και ειδικούς χώρους θεραπείας αλλά και υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Ο Π. Κοσιώνης παρατήρησε ότι άσχετα με το ότι δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας κρούσμα άτυπης πνευμονίας, το πρόβλημα είναι ότι η βασική δομή του συστήματος Υγείας δεν είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Λείπει, τόνισε, τελείως η πρωτοβάθμια Υγεία και η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν χώροι προεπιλογής των όποιων περιστατικών. Μάλιστα, οι γιατροί στάλθηκαν «γυμνοί» από το υπουργείο για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα περιστατικά.

ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
«Πανταχού παρούσα» η απειλή νέας επιδημίας...

Eurokinissi

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Οταν οι Βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωναν πριν λίγους μήνες πως περιόρισαν την επιδημία του συνδρόμου SARS σημείωναν πως η χώρα τους ήταν ελεύθερη μέχρι την άφιξη του επόμενου αεροπλάνου... Εάν η ασθένεια δεν εξαλειφθεί παντού, τότε θα παραμείνει μία απειλή για όλους και παντού εξαιτίας της μεταδοτικότητας της ασθένειας...». Αυτά δήλωνε χτες χαρακτηριστικά ο Ντικ Τόμσον, εκπρόσωπος του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κληθείς να σχολιάσει σε δημοσιογράφους την προ ημερών «επανεμφάνιση» του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου στον Καναδά... Πέρα απ' τους τέσσερις θανάτους (που αναφέρθηκαν προχτές) και τα νέα κρούσματα στο Τορόντο του Καναδά, σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε πως οι καναδικές αρχές έβαλαν σε υποχρεωτική καραντίνα περίπου 1.400 άτομα μόνον και μόνον επειδή υπήρχε η υποψία πως ενδεχομένως να είχαν κάποιες σχέσεις με όσους ασθένησαν πρόσφατα απ' τους μεταλλαγμένους κορονο-ιούς που προκαλούν το σύνδρομο...

Αραγε, τα σκαμπανεβάσματα της νόσου θα πρέπει να θεωρούνται εφεξής «δεδομένα» μέχρι την επόμενη και πιθανώς μεγαλύτερη κρίση;

Μολονότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, κάποιοι (ιδιαίτερα οι αρχές χωρών που επλήγησαν περισσότερο απ' το σύνδρομο) μοιάζουν «ανυπόμονοι»... Οπως οι αρχές της Ταϊβάν, που μοιάζουν πλέον να αντιπαρατίθενται στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επειδή η τελευταία διαφωνεί (με την άποψή τους) πως έκλεισε ο νέος κύκλος αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου. Χτες, για παράδειγμα, ο νέος επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Ταϊπέι ανακοίνωσε μείωση στον αριθμό νέων θυμάτων και κρουσμάτων (σε σχέση με τις λίγες προηγούμενες μέρες). Είπε πως μέσα στο περασμένο 24ωρο, τέσσερα άτομα εξέπνευσαν εξαιτίας της νόσου και πως εκδηλώθηκαν «μόνον» 11 νέα κρούσματα. Αυτό, για τις αρχές της Ταϊπέι, είναι ένδειξη πως η επάνοδος του συνδρόμου πέρασε το σημείο κορύφωσης και πως πλέον η (νέα) επιδημία τείνει ή έχει τεθεί υπό έλεγχο...

Στο Πεκίνο, όπου χτες αναφέρθηκε ο θάνατος τεσσάρων ασθενών και εννιά νέα κρούσματα, φαίνεται να επικρατούν οι ενδείξεις ομαλοποίησης της καθημερινής ζωής. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφερε ως «ασφαλή» ένδειξη όχι μόνον την εδώ και μέρες επιστροφή των μαθητών και φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά την κατά 17% αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, που άρχισαν πλέον να γεμίζουν με αυτοκίνητα σε ρυθμούς που σημειώνονταν στην προ συνδρόμου εποχή... Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν από χτες την επανάληψη εσωτερικών αεροπορικών δρομολογίων (π.χ. επαρχία Γκουανγκντόνγκ προς Πεκίνο) που είχαν σταματήσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Στο δε Χονγκ Κονγκ, τα τελευταία στοιχεία ανέφεραν πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο ασθενείς και πως σημειώθηκαν ισάριθμα νέα κρούσματα. Διεθνώς ο συνολικός απολογισμός γίνεται ολοένα και βαρύτερος: Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 735 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά ήδη τα 8.200...

«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι για την ΕΔΕ

Την αγανάκτησή του για την απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ESPRESSO», στο οποίο υπήρχε φωτογραφία της 23χρονης αεροσυνοδού, που νοσηλεύτηκε στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας, εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου και ζητεί την άρση της ΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο, με την ΕΔΕ διερευνώνται οι «συνθήκες κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ασθενούς που νοσηλεύεται (σ.σ νοσηλευόταν) στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (ως περιστατικό ύποπτο για ΣΟΑΣ) και οι κανόνες ασφαλείας του Ιδρύματος».

«Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο που νοσηλεύει ύποπτα περιστατικά άτυπης πνευμονίας με κίνδυνο της ζωής του προσωπικού το οποίο παρά τις ελλείψεις, με αυτοθυσία προσφέρει τις υπηρεσίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι ασθενείς, συνεχίζει το σωματείο, έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο δεν είναι φυλακή και οι ασθενείς δε φυλάσσονται. Μόνο οι κρατούμενοι φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους με ευθύνη της αστυνομίας».

Η όποια παρέμβαση του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να έχει στόχο τα ιδιωτικά συμφέροντα και αυτούς που τα υπηρετούν, αυτούς που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν τη δημόσια Υγεία και καταπατούν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.

Περισσότεροι από 300 πνιγμοί κάθε χρόνο

Ομάδα υψηλού κινδύνου τα παιδιά στις θάλασσες

Περισσότεροι από 300 πνιγμοί σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, με τα παιδιά να κατέχουν... πρωταρχική θέση στους άδικους αυτούς χαμούς. Συγκεκριμένα - σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας - κατά τη διάρκεια της 20ετίας 1980 - 1999, σημειώθηκαν 666 πνιγμοί σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και σε εφήβους 15 - 19 ετών. Στην πλειοψηφία τους οι πνιγμοί αυτοί έγιναν στη θάλασσα, ενώ λιγότερα περιστατικά καταγράφηκαν σε πισίνες, δεξαμενές ή ακόμα και στο μπάνιο του σπιτιού.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (ΕΕΚΠΠΥ), με αφορμή την έναρξη μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, προληπτικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων φορέων για τα αίτια και την πρόληψη των πνιγμών στα παιδιά. Οι διοργανωτές επισήμαναν ότι τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας δείχνουν ότι από τα οχτώ παιδιά που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία με πνιγμό, τα έξι νοσηλεύονται και το ένα πεθαίνει. Το 84%, είπαν, των πνιγμών στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβαίνει στα αγόρια, και πιο επικίνδυνη ηλικία θεωρείται αυτή μεταξύ των 15 - 19 ετών (το 45% των πνιγμών γίνονται σ' αυτή την ηλικία).

Πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ διοργανώνουν, αύριο το απόγευμα, η «Αγωνιστική - Αριστερή - Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», διαλέγοντας «το δρόμο της ενεργοποίησης και της διεκδίκησης για την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος», όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από την Πλατεία Κολοκοτρώνη στο Γουδί. Οι παρατάξεις αλλά και οι φορείς που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση διεκδικούν: Να διαμορφωθεί ο χώρος των 965 στρεμμάτων στο Γουδί σε ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου με 90% πράσινο και 10% ερασιτεχνικές αθλητικές εγκαταστάσεις (Νόμος 732/78). Να απομακρυνθούν όλα τα στρατόπεδα και οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Να δοθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ενιαίου πάρκου. Να είναι πάρκο ανοιχτό και λειτουργικό για το λαό και τη νεολαία, χωρίς εμπορικά και και κερδοσκοπικά κριτήρια. Να μην προστεθούν άλλες ανάγκες με πρόσχημα τα Ολυμπιακά έργα. Να ακυρωθεί η εκχώρηση στον «ΑΘΗΝΑ 2004» του Αλσους του Ελληνικού Στρατού. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις εκχώρησης σε ιδιώτες των 1.350 τ.μ. στα 49 στρέμματα των αναψυκτηρίων «Ρυθμός» και «Υδραυλίς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ