ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα της ΕΔΥΕΘ στον Βάρναλη

Ο Βάρναλης (αριστερά) και ο Δ. Γληνός (δεξιά)
Ο Βάρναλης (αριστερά) και ο Δ. Γληνός (δεξιά)
O ορμητικός, καυστικός, προφητικός ποιητικός λόγος του Κώστα Βάρναλη μετουσιώθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, με αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή. Το εξαιρετικό θέαμα, το οποίο οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, παρέσυρε το πυκνό ακροατήριο στις «πολεμίστρες» του «οδηγητή» ποιητή, ώστε «να στεριώσει το βασίλειο της πανανθρώπινης φιλίας».

Ηταν μια μοναδική βραδιά, με προσεκτικά επιλεγμένα αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Βάρναλη, που με εξαιρετική απαγγελία, υποβλητική μουσική επένδυση και συγκλονιστικό τραγούδι, πύρωσαν την καρδιά των θεατών, οι οποίοι συμμετείχαν στα δρώμενα με το συχνό, πηγαίο χειροκρότημα, με το τραγούδι - που φορές, φορές γινόταν μουρμούρισμα και άλλες πάλι δυνατό, σαν κραυγή αδικημένου - και τη συνεχή φλόγα στη ματιά τους.

Ηταν μια βραδιά ανάτασης της ψυχής και τυχεροί όσοι τη χάρηκαν. Οι στίχοι από τον «Οδηγητή» και το «Φως που καίει», ο καυστικός, καταλυτικός διάλογος του Προμηθέα με τον Ιησού και τον Μώμο, η φιλοσοφική και ανατρεπτική «Αληθινή απολογία του Σωκράτη», οι αποκαλυπτικοί στίχοι των «Μοιραίων», του «κυρ Μέντιου», της «Βάρκας του καμπούρη Ανδρέα», οι υπέροχα στοχαστικοί στίχοι στο «Ημερολόγιο της Πηνελόπης», πυρπολούν τη σκέψη, γίνονται γνώση, γίνονται φως.

Η τέλεια ποίηση του «χαλαστή» Βάρναλη, θεατρικά αποδομένη, κάνει κοινωνούς τους λαϊκούς ανθρώπους πως «ένας δεν είναι μα χιλιάδες...». Το αφιέρωμα, λοιπόν, ήταν μια τονωτική πολιτιστική «ένεση» με υλικά από την πνευματική παρακαταθήκη των μεγάλων «οδηγητών» της καθημερινής δράση του λαού για την κοινωνική του απελευθέρωση, για το γκρέμισμα του παλιού και το χτίσιμο του νέου κόσμου.

Αυτή ακριβώς η ζωντανή, η αληθινή τέχνη για το λαό, που πρόβαλαν οι οργανωτές του αφιερώματος, ήταν που προέτρεψε το μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Γληνό να πει ότι «αστράφτει σαν ρομφαία που τη χτυπάει ο ήλιος. Ο ήλιος που τον φωτίζει είναι ο διαλεκτικός υλισμός και η προλεταριακή επανάσταση».

Οι συντελεστές του αφιερώματος ήταν οι: Αννα Σιταρίδου (επιμέλεια κειμένων - σκηνοθεσία), Γιάννης Πρώιος (σκηνικό), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (μουσική σύνθεση και επιμέλεια). Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Νίκος Παναγιωτίδης, Θανάσης Κεραμίδας, Θανάσης Παπαδημητρίου, Δέσποινα Σαρόγλου, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Σταύρος Μπαρτζόκας, Αννα Σιταρίδου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΑΣΟΥ
Λαϊκή δημιουργία απάντηση στην υποκουλτούρα

Αποψη από την εκδήλωση στην πλατεία της Αγιάσου
Αποψη από την εκδήλωση στην πλατεία της Αγιάσου
Κάποιοι είδαν «Γιουροβίζιον». Και κάποιοι άλλοι - ευτυχώς πολλοί - προτίμησαν τον Κώστα Βάρναλη. Ο λόγος για το πολιτιστικό διήμερο που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Αγιάσο Μυτιλήνης, η Παλλεσβιακή Επιτροπή της Κίνησης: «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ως απάντηση στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού.

Οσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα μονοπάτια του λαϊκού τραγουδιού, να χορέψουν σε ροκ ήχους, αλλά και να παρακολουθήσουν τρεις θεατρικές πράξεις. Μέσα από ένα διαρκή διάλογο συνθημάτων κοινού με τους ηθοποιούς - που υποδύονταν τους ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ - ο λαός της Λέσβου δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τους, «τον πολιτισμό του ψεύτικου και του φτιασιδωτού».

«Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στη σήψη και την υποκουλτούρα των πολυεθνικών. Παλεύουμε και αντιπροτείνουμε τον πολιτισμό που συνδέεται με την εργασία, την ποιότητα ζωής, τη συλλογικότητα, τη μόρφωση», επισήμανε ο Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δήμαρχος Αγιάσου. Ενώ ο Βαγγέλης Κέλμανλης, εκ μέρους της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», είπε: «Αυτός είναι ο πολιτισμός των ιμπεριαλιστών, ισοπεδώνει μουσεία, ιστορικά μνημεία. Αυτό τον πολιτισμό αντιπαλεύουμε».

Στις πολύπλευρες επιπτώσεις του πολιτισμού των πολυεθνικών στη ζωή της νεολαίας αναφέρθηκε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του ΝΓ Λέσβου της ΚΝΕ. «Οι νέοι δημιουργοί, είπε, είναι αναγκασμένοι ή να υποταχθούν στις επιλογές του κεφαλαίου ή να μην προωθήσουν το έργο τους στο κοινό. Υπάρχουν αντιστάσεις, συλλογικές δραστηριότητες με σωστό προσανατολισμό, με αυθεντικότητα και ρεαλισμό». Από τη μεριά του ο Δημήτρης Σιαπέτης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να «αντιταχθούν στην άκρατη εμπορευματοποίηση των πάντων που επιβάλλει το κεφάλαιο. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας. Ολοι στη Θεσσαλονίκη».

Συναυλία Χρήστου Λεοντή

Σαράντα χρόνια μουσικής δημιουργίας συμπληρώνει φέτος ο Χρήστος Λεοντής, έργα του οποίου θα παρουσιαστούν στη συναυλία που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, αύριο Πέμπτη (9 μ.μ.), στον περίβολο του Βυζαντινού Μουσείου (Β. Σοφίας 22). Υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο του «Ο Ακάθιστος Υμνος», που γράφτηκε πριν δύο χρόνια και βασίζεται στο αριστουργηματικό ποίημα του Ρωμανού του Μελωδού. Επίσης, θα ακουστούν τραγούδια που έχει συνθέσει ο Χρ. Λεοντής για θεατρικές παραστάσεις. Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Λάκης Χαλκιάς, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους και Ιωάννα Φόρτη. Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κηφισιάς, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη. Είσοδος ελεύθερη.

Ταινίες «παντός καιρού»

Το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών ντοκιμαντέρ που είχαν υποβληθεί στο Πρόγραμμα ΤΕΚΜΗΡΙΟ. Οι οκτώ προτάσεις που εγκρίνονται, χρηματοδοτούνται με 58.694 ευρώ η κάθε μία: «Ο τρόμος της ύλης» του Βασίλη Μαζωμένου. «Ηλίας Πετρόπουλος» της Καλλιόπης Λεγάκη. «Εκτός σχεδίου» του Μένιου Δίτσα. «Εισβολή στο Αιγαίο» της Λυδίας Καρρά. «No Name» του Βασίλη Κεσίσογλου. «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» του Γιάννη Σολδάτου. «Καβοντορίτης» του Γιάννη Φραγκουλάκη. «Λαλούδα ή Οι καμπύλες της ωραίας Ελένης» του Νίκου Αλευρά.

  • Το πρόγραμμα «Η Ελλάδα στην Οθόνη» που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, άνοιξε τα φτερά του και μέχρι τα τέλη Ιούνη ταξιδεύει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από τις 22 Μάη ξεκίνησε το αφιέρωμα στη Βιέννη, και συνεχίζεται από την 1η Ιούνη στη Μαδρίτη, στη Χάγη (5/6), στη Φρανκφούρτη (10/6) το Δουβλίνο (20/6) και τη Ρώμη (23/6).
Κινηματογραφική υποκριτική

Σεμινάριο κινηματογραφικής υποκριτικής, που ασχολείται και εξασκείται στα ζητήματα που αφορούν το παίξιμο του ηθοποιού στον κινηματογράφο, πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 2 Ιούνη μέχρι 23 Ιούλη, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 8-11 μ.μ. στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Πληροφορίες: 210.5138.067, 6945.274.558, Ναυπλίου 12, Κολωνός).

Η τεχνική της «άμεσης συνύπαρξης» είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του «δισδιάστατου» κινηματογραφικού ερμηνευτή και του τρισδιάστατου θεατή. Αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το παίξιμο στο σινεμά αποχτάει ενδιαφέρον και απόλυτη κινηματογραφική αξία. Μέσα απ' αυτήν έρχεται και η βαθύτερη γνώση του τι σημαίνουν κινηματογραφικά, έννοιες όπως: «χαρακτήρας», «εκφραστικότητα», «μονόλογος» κ.ά.

Η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται με τη χρήση βιντεο-κάμερας. Καθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου γίνονται συνεχείς αναφορές σε καλλιτεχνικά ζητήματα τα οποία ορίζουν και προβληματίζουν τη σχέση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες (όπως θέατρο, λογοτεχνία, ζωγραφική κλπ). Το σεμινάριο παραδίδει ο Ανέστης Χαραλαμπίδης, υπότροφος του Φεστιβάλ των Καννών, απόφοιτος Σχολής Σκηνοθεσίας του Πανρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Κινηματογράφου (VGIK). Ταινίες του έχουν προβληθεί στα Φεστιβάλ Καννών, Σιένας, Ταϊπέης, Ρίο ντε Τζανέιρο, Παρισιού, Ανζέ κ.α.

Σεμινάριο μουσικής φωνητικής εκπαίδευσης, με ομαδική άσκηση από το μουσικό - δάσκαλο Ανρί Κεργκομάρ, θα πραγματοποιηθεί από 30/5 - 8/6, στον Κενό Χώρο (Αγησιλάου 77Α, Κεραμεικός). Απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικής τέχνης, μουσικούς κ.ά. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.9232.445, 6934.210.311.

Εξι εικαστικοί δημιουργοί, οι: Νίκος Αλεξίου, Απόστολος Γεωργίου, Δημήτρης Κόζαρης, Νίκος Ναυρίδης, Μαρία Παπαδημητρίου και Νίκος Τρανός, είναι οι φετινοί υποψήφιοι του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1999 με σκοπό να υποστηρίξει και να προωθήσει τις εξελίξεις στη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία. Η έκθεση έργων των έξι υποψηφίων εγκαινιάζεται σήμερα στο χώρο του Ιδρύματος (Ομήρου 8, Ν. Ψυχικό) και θα διαρκέσει έως τις 25/10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ