ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΣΟ και Ιντερσιντικάλ στη Θεσσαλονίκη

Αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και της Ιντερσιντικάλ Πορτογαλίας θα λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και στη διεθνή συνάντηση των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που διοργανώνει τις ημέρες εκείνες το ΠΑΜΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στην τριμερή συνάντηση που έγινε χτες στην έδρα της ΠΣΟ στην Πράγα, στην οποία εκτός από τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, πήρε μέρος η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της Ιντερσιντικάλ.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να στηριχτεί η πρωτοβουλία της πορτογαλικής οργάνωσης να οργανώσει στη Λισαβόνα, στο τέλος του Ιούνη, διεθνή συνδικαλιστική συνάντηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη συμπαράσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και την αποτροπή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Στην τριμερή συνάντηση, τόσο από τη Γραμματεία της ΠΣΟ όσο και από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, προτάθηκε στους Πορτογάλους συντρόφους να αναλάβουν και να παίξουν πιο ενεργητικό ρόλο, στηρίζοντας την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Η αντιπροσωπεία της Ιντερσιντικάλ, δεσμεύτηκαν ότι θα απαντήσουν σύντομα στη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ δήλωσαν ότι κατανοούν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ομοσπονδία στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα.

Απεργούν αύριο οι εργαζομένοι στην ΑΓΝΟ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία και συντονίζουν τη δράση τους με τους αγροτοκτηνοτρόφους

Με 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή και με κλιμάκωση στη συνέχεια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ στην απόφαση της ΑΤΕ να ξεπουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία σε ιδιώτες. Απαιτούν να μην απολυθεί κανένας από τους 430 εργαζόμενους στην επιχείρηση και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, μετά τις αρνητικότατες εξελίξεις, οι οποίες δρομολογούνται για τη γαλακτοβιομηχανία, για τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς, από τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και της Αγροτικής Τράπεζας να «δωρίσει» την ΑΓΝΟ στον Κολιό. Επίσης σε σύσκεψη εργαζομένων της ΑΓΝΟ με αγροτοκτηνοτρόφους, που έγινε χτες το μεσημέρι, αφού πρώτα έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος της επιχείρησης στους ιδιώτες, αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα.

Στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η τράπεζα δε συζήτησε ούτε καν ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως δεν υπήρξε καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις). Παράλληλα η ΓΣ με την απόφασή της «εξουσιοδοτεί το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με όποια μορφή και στο χρόνο που αυτό κρίνει σκόπιμο, αν από τις συζητήσεις και επαφές προκύψει ότι από τη μεταβίβαση ελλοχεύουν κίνδυνοι για την αφαίρεση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του σωματείου Φ. Γεωργουδάκης και οι άλλοι συνδικαλιστές που μίλησαν στη γενική συνέλευση κατήγγειλαν ως υπεύθυνους για τις δραματικές εξελίξεις την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΑΤΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα ο Γ. Φλωρίδης διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δε θα γίνει καμία ενέργεια, χωρίς να συζητήσει προηγούμενα με το σωματείο των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά λίγες μέρες μετά προχώρησαν στην αναγγελία της πώλησης. Ακόμη καταγγέλθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο λεγόμενο διαγωνισμό, όπως κι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση υπουργού με κάποιους από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας που επιλέχθηκε.

Αντιπροσωπεία του ΕΚΘ που επισκέφθηκε χτες το πρωί το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, εξέφρασε τη συμπαράσταση της διοίκησης στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και κατήγγειλε την αιφνιδιαστική και πέρα από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία πώληση (99,99%) της επιχείρησης στην «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ δεν αγωνίζονται για τη διασφάλιση μόνο των δικών τους δικαιωμάτων, αλλά και όλων των άλλων συναδέλφων τους που πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Κάλεσε ακόμη τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5 Ιουνίου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στα συλλαλητήρια στις 5 του Ιούνη

Να δώσουν μαζικό παρών, στις 5 του Ιούνη, στα συλλαλητήρια κατά των απολύσεων και για την επιβίωση των ανέργων, καλεί όλους τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους ανέργους στην Αθήνα, θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, στις 7μ.μ.

Σε προκήρυξή του για τις 5 του Ιούνη, που αυτές τις μέρες μοιράζεται στους χώρους εργασίας όπου περιοδεύουν στελέχη του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζεται ότι «κάθε λαϊκή οικογένεια βιώνει την αντεργατική πολιτική μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο καθένας μας είτε μέσα στην ανεργία, είτε μέσα από την κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεται ότι σήμερα πια "η καμπάνα χτυπά για όλους"».

Πάνω από 550.000 είναι άνεργοι. Δεκάδες χιλιάδες οι υποαπασχολούμενοι. Αμέτρητοι είναι αυτοί που άλλη δουλιά έμαθαν και άλλη υποχρεώνονται να κάνουν. Και μαζί με όλους αυτούς, αρκετοί ΕΒΕ και αγρότες φυτοζωούν.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί τους άνεργους και τους εργαζόμενους να συγκρουστούν με την πολιτική που αναπαράγει την ανεργία και με τους φορείς αυτής της πολιτικής. Να εντείνουν την πάλη τους για την επιβίωση των ανέργων, των απολυμένων και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Σταμάτημα των απολύσεων. Βαριά πρόστιμα σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις.

-- Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Επίδομα 80% του μισθού και αποζημίωση σύμφωνα με αυτό που προβλέπει ο ν. 2112.

-- Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες και ειδικά μέτρα για τα ΑΜΕΑ.

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.

-- Επιχορήγηση ενοικίου, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και επιδότηση σπουδών για τα παιδιά των ανέργων.

  • Να διαδηλώσουν κατά της ανεργίας και υπέρ των ανέργων την Πέμπτη 5 Ιούνη καλεί τους μεταλλεργάτες το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής «Ο Προμηθέας».
  • Σήμερα (Πέμπτη) στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ καλεί σύσκεψη σωματείων στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, στις 7μ.μ., με θέμα την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 5 του Ιούνη για αλληλεγγύη στους απολυμένους και άνεργους και τη λήψη μέτρων για την ολόπλευρη στήριξή τους.
  • Η Τοπική Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που οργανώνει στις 5 Ιούνη στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, στις 7 το απόγευμα. Επίσης, σε συνεδρίασή της η Τοπική Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει ανοιχτή εκδήλωση για την ανεργία στις 5 Ιούνη και ώρα 7 μ.μ.
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για συντονισμό της πάλης

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων σ' αυτή, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, τους άλλους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, μια πολιτική που απαιτεί μια άλλη, λαϊκή εξουσία.

Στην ανακοίνωσή της τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Η ΑΓΝΟ αφού μεταβιβάστηκε στην ΑΤΕ, αυτή με τη σειρά της, παίζοντας το ρόλο του κυβερνητικού μεσάζοντα ανάμεσα στα μονοπώλια του κλάδου, την ξεπουλά σε ιδιώτη. Οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα, ασφαλιστικά και εργασιακά, των 430 εργαζομένων στην επιχείρηση τίθενται - όπως σε κάθε ιδιωτικοποίηση - σε άμεσο κίνδυνο. Το γεγονός αυτό ξεσηκώνει την πολυήμερη αγωνιστική κινητοποίησή τους με αίτημα "Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΓΝΟ", που βρίσκει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη από το ΚΚΕ.

Τα συμφέροντα των δικτυωμένων με την ΑΓΝΟ αγροτών της περιοχής κινδυνεύουν επίσης, καθώς τίθενται υπό την κρίση και την εποπτεία μιας ιδιωτικής κερδοσκοπικής επιχείρησης με άγνωστους σχεδιασμούς. Η - έτσι κι αλλιώς - βαλλόμενη από την πολιτική της ΕΕ κτηνοτροφία δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Οι καταναλωτές, για μια ακόμη φορά, θα πληρώσουν το κόστος μιας ακόμα ιδιωτικοποίησης, της κερδοσκοπίας μιας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης, μέσα σε ένα ογκούμενο κύμα ακρίβειας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ