ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Ετσι εμφανίζεται κερδοφόρος

Με αισχρή εκμετάλλευση μισοαπασχολούμενων ανέργων, που στριμώχνονται να καλύψουν θέσεις από τις οποίες ήδη απολύονται οι προηγούμενοι συμβασιούχοι

Η οικογένεια δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, όπως τον καφέ και τα τσιγάρα. Οι λίστες των ανέργων τεράστιες και το μεροκάματο δυσεύρετο. Αρκούσε, λοιπόν, μια προκήρυξη για 3ωρη απασχόληση με 8μηνη σύμβαση, έτσι ώστε να σχηματίζονται τις τελευταίες μέρες τεράστιες ουρές στην κεντρική υπηρεσία του ΟΤΕ στην 3η Σεπτεμβρίου, που ξεκινούσαν από την είσοδό του και κατέληγαν λίγο πριν τη Χέυδεν!

Εκεί σ' αυτήν την τεράστια ουρά που στήνονται άνεργοι, σπουδαστές, από το πρωί, μιλήσαμε με ανθρώπους που έτρεξαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν, όπως είπαν, ένα χαρτζιλίκι. Η πρώτη συζήτηση έγινε με τον Σήμο, την Φλώρα και την Χαρούλα. Ο Σήμος είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και όπως μας είπε, επειδή η οικογένειά του δεν μπορεί να του καλύψει τις ανάγκες του, πρέπει να δουλέψει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Φλώρα, που είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θέλει να δουλέψει για το χαρτζιλίκι, που δεν μπορεί να της προσφέρει η οικογένειά της.

Η Χαρούλα είναι άνεργη μητέρα και μας είπε: «Πριν μείνω έγκυος δούλευα σε ένα δικηγορικό γραφείο. Βεβαίως δε δούλευα οχτάωρο γιατί δεν ισχύει πλέον. Δούλευα πολύ περισσότερες ώρες. Αφού γέννησα, και δε γίνεται να μη δουλεύω, αντιμετώπισα δυσκολία με το παιδί που δεν έχω πού να το αφήσω. Αναγκάστηκα να κάνω αίτηση, γιατί έστω και αυτή η 3ωρη απασχόληση κάτι θα μου δώσει».

«Εχω δουλέψει ήδη δυο 8μηνα στον ΟΤΕ. Κάνω αίτηση από ανάγκη, γιατί η οικογένειά μου δεν μπορούσε ούτε τον καφέ να μου καλύψει» μας είπε η Πανωρέα. Η Αγγελική ψάχνει καιρό για δουλιά, καθώς σήμερα στο γραφείο που δουλεύει ημιαπασχολούμενη δεν έχει ασφάλιση. «Ερχομαι εδώ γιατί τουλάχιστον θα έχω ασφάλιση», μας είπε. Στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκεται και η συνονόματή της Αγγελική, η οποία δουλεύει ως πλασιέ, χωρίς όμως ένσημα. Μένει μόνη της και όταν τη ρωτήσαμε πώς θα τα βγάλει πέρα με 100 χιλιάδες μισθό, μας είπε ότι «με βοηθούν και οι γονείς μου αναγκαστικά». Εψαχνε και εκείνη καιρό για δουλιά.

Η Ελένη, που είναι στο 3ο έτος και σπουδάζει ψυχολογία, θεωρεί ότι αυτές οι θέσεις ανοίγουν ενόψει εκλογών. Επιπλέον παρατηρεί ότι «ούτως ή άλλως σήμερα είναι δύσκολο να απορροφηθούμε σε δουλιά στην ειδικότητά μας». Τέλος θεωρεί ότι μετά το 2004 οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά πολύ, γεγονός που θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Να υπογραμμιστεί ότι την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ προκηρύσσει 1.830 θέσεις (900 Αθήνα, 450 Θεσσαλονίκη, 450 Πάτρα και 30 Ηράκλειο) για τα πληροφοριακά κέντρα του ΟΤΕ με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με 3ωρη απασχόληση, απολύει 400 τηλεφωνήτριες με 8 και 10 χρόνια υπηρεσία γιατί αποκτούν το δικαίωμα μονιμοποίησής τους!

Η πρόσληψη αυτών των υπαλλήλων με 8μηνες συμβάσεις δήθεν για την «κάλυψη πρόσκαιρων και εποχικών αναγκών», όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, δεν υφίσταται σαν επιχείρημα, γιατί η απασχόληση στα κέντρα πληροφοριών του Οργανισμού καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο ΟΤΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης αξιοποιεί εδώ και καιρό κάθε μορφή ευέλικτης απασχόλησης με εργαζόμενους με μισό μεροκάματο, μισή ασφάλιση και μόνιμα με το φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασής τους.

ΠΑΤΡΑ
Συλλαλητήριο στις 5 του Ιούνη

«Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι βιομήχανοι, η κυβέρνηση και η ΕΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων».

Αυτό τόνισε χτες στην εισήγησή του το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Τάκης Σκιαδάς, σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων, απολυμένων και συνδικαλιστών με αφορμή την καταιγίδα των απολύσεων.

Η σύσκεψη έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ για την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης και οργάνωσης της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που για την εξασφάλιση των υπερκερδών των τελευταίων δε διστάζουν να προχωρούν σε απολύσεις, να καταπατούν και να αφαιρούν εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και ακολούθησε συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα, ιδιαίτερα μετά τις απολύσεις 79 εργαζομένων στο Δήμο της Πάτρας (από την αρχή του έτους ανακλήθηκαν μόλις προχτές), τις τέσσερις απολύσεις στην ΕΛΠΑΚ και το διαφαινόμενο οριστικό λουκέτο στη νηματουργία «ΚΡΙΚΑΣ» και την απόλυση 51 εργαζομένων κ.ά.

Επίσης επισημάνθηκε ότι τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιχειρήσεις στην Πάτρα έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες για την εξασφάλιση υπερκερδών με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ξεπερνούν το 20%.

Τέλος, αποφασίστηκε συλλαλητήριο για την Πέμπτη 5 Ιούνη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ημέρα αλληλεγγύης για τους απολυμένους δεκάδων επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα.

Το θράσος τους δεν έχει όρια

Εκαναν τη ζημιά τους κι είναι άγρια ζημιά σε βάρος 850 εργατριών και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως «αγωνιστές», προπηλακίζοντας μια εργάτρια! Για τα στελέχη του ΣΥΝ στη «ΣΙΣΣΕΡ» ο λόγος. Αυτοί που συνυπέγραψαν μία προς μία τις 360 απολύσεις των τελευταίων χρόνων, αυτοί που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μείνουν αποκομμένες οι 500 εργάτριες από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αυτοί που από την πρώτη στιγμή έσπειραν την ηττοπάθεια, αυτοί που μόλις προχτές έδωσαν στον ΟΑΕΔ λίστες ανέργων για εργάτες που ακόμα δεν έχουν απολυθεί, αυτοί που προπαγανδίζουν πως μόνη λύση είναι η ένταξη των εργατριών σε προγράμματα απασχολησιμότητας, αυτοί που λένε ανοιχτά στις εργάτριες πως δεν πρέπει να παλεύουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτοί που προχτές έστησαν αντικομμουνιστική φιέστα μέσα στο εργοστάσιο, αυτοί, λοιπόν, χτες το μεσημέρι τόλμησαν να γιουχάρουν μια εργάτρια, που δεν άντεξε άλλο και πήγε να πάρει την απόλυσή της.

Ασφαλώς και δεν είναι λύση η αποδοχή των απολύσεων. Ασφαλώς και ο κάθε εργάτης πρέπει να το σκέφτεται διπλά και τριπλά την ώρα που εγκαταλείπει. Αλλά απ' αυτό μέχρι το σημείο οι συνεργάτες των δημίων του να εμφανίζονται και ως δικαστές του είναι μεγάλη η απόσταση. Μετά και από το χτεσινό επεισόδιο, οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» έχουν πλέον αρκετά μαζεμένα για τη γούνα όλου αυτού του συρφετού, που, κινούμενος από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, πασχίζει για το πώς θα περάσει όσο πιο ανώδυνα η πολιτική της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα είναι ορατά. Το ίδιο και η διέξοδος: Συσπείρωση σε ταξική βάση. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν στο κλαδικό σωματείο του χώρου τους και στην Ομοσπονδία οι δυνάμεις στις οποίες μπορούν να στηριχτούν για να συνεχίσουν να παλεύουν. Και επιβάλλεται να συνεχίσουν να παλεύουν. Παραμερίζοντας τους Εφιάλτες.


Θ. Λ.

«ΚΡΙΚΑΣ»
Επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική συσπείρωση

Απόγνωση και ηττοπάθεια. Είναι η κατάσταση την οποία έχει καλλιεργήσει ανάμεσα στους εργάτες της νηματουργίας «ΚΡΙΚΑΣ» στην Πάτρα, η κυβερνητική πολιτική σε συνδυασμό με την εργατοπατερίστικη τακτική του ΕΚ της περιοχής. Το διαφαινόμενο κλείσιμο της επιχείρησης αντιμετωπίζεται από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή σαν προδιαγεγραμμένη φυσική καταστροφή, γεγονός που διαμορφώνει ανάμεσα στους εργαζόμενους μια συνείδηση μοιραίου. Οι ταξικές δυνάμεις στην περιοχή επιμένουν πως τούτη την ώρα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και οργάνωση απέναντι στη λυσσαλέα και συνδυασμένη επίθεση κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης. Στην κατεύθυνση αυτή καλούν και τους εργαζόμενους στην «Κρίκας» να συσπειρωθούν και να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο του ταξικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ