ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Κουμάντο» θα κάνουν οι μεγάλες εταιρίες

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χτες το κείμενο της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς

Πλήρες κουμάντο, και τυπικά πλέον, στην ασφαλιστική αγορά θα κάνουν από εδώ και πέρα οι ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σε μια περίοδο που αφ' ενός παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις η απροκάλυπτα ληστρική πολιτική των εταιριών σε βάρος των ασφαλισμένων και αφ' ετέρου οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση σπρώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα δίχτυα των ασφαλιστικών εταιριών, οι κυβερνώντες εκχωρούν στις ίδιες τις εταιρίες την αρμοδιότητα να ελέγχουν τη νομιμότητα της δραστηριότητάς τους...

Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόταση σχεδίου νόμου της Επιτροπής, που συστάθηκε πέρσι με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Μ. Σταθόπουλο, με στόχο να καταθέσει πρόταση για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς και την οποία παρουσίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Οπως από πρώτη ματιά γίνεται φανερό, οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά περνούν σε μια ποιοτικά νέα φάση. Είχε προηγηθεί η περίοδος της απελευθέρωσης των τιμολογίων που οδήγησε στη φάση της δημιουργίας πολλών δεκάδων ασφαλιστικών εταιριών. Ακολούθησε η περίοδος του κλεισίματος ορισμένων εταιριών, των εξαγορών και συγχωνεύσεων κάποιων άλλων και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τώρα αρχίζει η μάχη των μεγάλων.

Από την επιτροπή προτείνεται η ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Αρχή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» (ΑΡΕΙΑ), που θα είναι αρμόδια για τον «έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση», με σκοπό μεταξύ άλλων «τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των εποπτευομένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των διαμεσολαβούντων μέσω της άσκησης προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων», «την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά». Βέβαια, όλα τα παραπάνω, «εμπλουτίζουν» κάθε φορά την επιχειρηματολογία των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, όταν επιδιώκουν γρήγορο ξεκαθάρισμα της αγοράς από τις μικρότερες εταιρίες και επιτάχυνση της μονοπώλησής της από «λίγους και καλούς».

Εντελώς ενδεικτική για τη συμπαιγνία κυβέρνησης - ασφαλιστικών εταιριών είναι και η σύνθεση του ΔΣ της Αρχής. Το 9μελές ΔΣ θα απαρτίζεται, εκτός από τον πρόεδρο, από τέσσερα ουσιαστικά μέλη που θα ορίζονται από την ασφαλιστική αγορά, δύο εμπειρογνώμονες που έτσι κι αλλιώς αποτελούν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, έναν υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης και έναν εκπρόσωπο των... καταναλωτών.

Για την εκπλήρωση των σκοπών της, η επιτροπή προτείνει την ανάθεση στην «ΑΡΕΙΑ» μιας πλούσιας λίστας με αρμοδιότητες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα μπορεί να:

  • Χορηγεί και να ανακαλεί άδειες λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
  • Εποπτεύει την τήρηση της νομοθεσίας.
  • Επεξεργάζεται και να υποβάλει στην κυβέρνηση προτάσεις για την τροποποίηση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Καθορίζει τις περιπτώσεις επιβολής τακτικών ή έκτακτων ελέγχων, τη διαδικασία και τα όργανα διεξαγωγής των ελέγχων αυτών.
  • Επιβάλει πρόστιμα, πειθαρχικές και άλλες διοικητικές κυρώσεις.
  • Ρυθμίζει και να εποπτεύει τις σχέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τους καταναλωτές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για όλες τις αρμοδιότητες που τυπικά μέχρι σήμερα είχε ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου. Ετσι, μετά την απελευθέρωση της αγοράς, των ασφαλίστρων και του τρόπου κατάρτισης των τιμολογίων, η κυβέρνηση προτίθεται να εκχωρήσει στις εταιρίες και τον ύστατο ρόλο που είχε κρατήσει, την ίδια την εποπτεία τους!

Οι πόροι της «ΑΡΕΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 9 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, προέρχονται από την εισφορά των ασφαλιστικών εταιριών και σε ποσοστό οκτώ επί τοις χιλίοις επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων, δηλαδή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους που θα πληρώσουν κι άλλη αύξηση στα ασφάλιστρα. Επίσης, από τα πρόστιμα και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΤΒΑ
Εννιαπλασίασε τα κέρδη της!

Ραγδαία αύξηση κερδών - σχεδόν 9πλάσια - εμφανίζει για το α΄ τρίμηνο του 2003 η πρώην κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ, που στο μεταξύ πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου της «Πειραιώς». Γεγονός είναι ότι το 2001 η υπό ιδιωτικοποίηση τότε ΕΤΒΑ είχε διαγράψει τα διάφορα θαλασσοδάνεια, που κατά καιρούς είχαν χορηγηθεί σε διάφορους επιτήδειους, προκειμένου να παραδοθεί καθαρή στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πλέον την ευχέρεια να εμφανίζουν έκρηξη της κερδοφορίας τους σε όφελος των νέων ιδιοκτητών. Η ΕΤΒΑ παρουσιάζει σχεδόν 9πλάσια αύξηση των κερδών της, τα οποία στο α΄ τρίμηνο του 2003 έφτασαν (προ φόρων) στα 11,8 εκατ. ευρώ (από 1,4 εκατ. το 2002). Η θυγατρική πλέον τράπεζα του Ομίλου Σάλλα εμφανίζει αύξηση και στα καθαρά έσοδα από τόκους που έφτασαν στα 16,8 εκατ. ευρώ (από 12,1 εκατ.) με ποσοστό αύξησης 38,8%. Πολύ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» αποτελούν φέτος μόλις το 2,9% των δανείων έναντι 6% ένα χρόνο νωρίτερα και πάνω από 20% πριν από τη διαγραφή των θαλασσοδανείων...

Κέρδη ύψους 7,8 εκατ. ευρώ (από 7,7 εκατ. πέρσι) ανακοίνωσε και η Εγνατία Τράπεζα, η οποία εμφανίζει επίσης τα έσοδα από τόκους αυξημένα κατά 2% στα 24 εκατ. ευρώ.

ΕΦΕΤ
Οι έλεγχοι στην... ανεξέλεγκτη αγορά

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το Γενάρη του 2002 μέχρι και τον προηγούμενο Απρίλη στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου στα γραφεία του Φορέα.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 13.744 επιθεωρήσεις σε παρασκευαστές - συσκευαστές, διανομείς - μεταφορείς, λιανικό εμπόριο, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς, καθώς και σε επιχειρήσεις κατόπιν καταγγελιών. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιθεωρήσεων έγινε στο λιανικό εμπόριο και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.069 παραβάσεις (αποτελούν το 7,7% του συνόλου των ελέγχων), από τις οποίες:

  • 306 αφορούσαν μη ασφαλή τρόφιμα
  • 265 τη γενική υγιεινή
  • 228 την επισήμανση και παρουσίαση
  • 40 τη σύνθεση και νοθεία
  • 230 αφορούσαν «λοιπές» παραβάσεις που έχουν να κάνουν με έλλειψη άδειας, παράνομο τεμαχισμό κρέατος κ.ά.

Εντυπωσιακός, δε, είναι ο αριθμός των «συστάσεων» που έγιναν σε επιχειρήσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 5.115.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων για περιεκτικότητα διοξινών σε ελληνικά τρόφιμα που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Εφαρμοσμένων Ερευνών «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, παραδοσιακό κασέρι, φέτα, αυγά, κρέας και προϊόντα του, ιχθυρά και προϊόντα τους, ελαιόλαδο και μητρικό γάλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε όλα τα παραπάνω τρόφιμα τα επίπεδα διοξινών κινούνται σε επίπεδα εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό περιεκτικότητας διοξίνης στο μητρικό γάλα που ανέρχεται σε 7,73 - όταν σε όλα τα άλλα κυμαίνεται από 0,32 μέχρι 1,290 για το οποίο, όμως, δεν υπάρχει καθορισμένο όριο.

Ανεργες... επιχειρηματίες

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο σκληρής, σκληρότατης εκμετάλλευσης από τους εργοδότες. Οι μέσες αμοιβές τους μόλις και φτάνουν το 70% των αμοιβών των ανδρών, ενώ η ανεργία στο γυναικείο πληθυσμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στο 14,5%, από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι γνωστά και τα προβλήματα των απασχολούμενων γυναικών με την τριπλή ιδιότητα των εργαζομένων, των νοικοκυρών και των μητέρων, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με την έλλειψη κοινωνικής στήριξης, ειδικά στο θέμα της φύλαξης των παιδιών τις ώρες που εργάζονται. Και ενώ τα προβλήματα και γνωστά είναι και έχουν προταθεί λύσεις από το γυναικείο κίνημα, η κυβέρνηση διοργανώνει ημερίδες για τη... γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Τους έχει πιάσει τέτοιο μένος τους «εκσυγχρονιστές», που, αντί να κάτσουν και να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην καθημερινότητά του, η λύση των οποίων θα διευκόλυνε τη ζωή τους, ειδικά των γυναικών, πασχίζουν ντε και καλά να μας κάνουν όλους... επιχειρηματίες.

Τώρα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. ΄Η έχουν πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο τους σαν... αναμορφωτές της ελληνικής κοινωνίας, ή είναι πολύ πονηροί. Βλέπετε, η δημιουργία κοινωνικής υποδομής, που θα έλυνε τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών, στοιχίζει. Οι διαλέξεις για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας δε στοιχίζουν τίποτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ