Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΕΤ
Οι έλεγχοι στην... ανεξέλεγκτη αγορά

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το Γενάρη του 2002 μέχρι και τον προηγούμενο Απρίλη στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου στα γραφεία του Φορέα.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 13.744 επιθεωρήσεις σε παρασκευαστές - συσκευαστές, διανομείς - μεταφορείς, λιανικό εμπόριο, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς, καθώς και σε επιχειρήσεις κατόπιν καταγγελιών. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιθεωρήσεων έγινε στο λιανικό εμπόριο και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.069 παραβάσεις (αποτελούν το 7,7% του συνόλου των ελέγχων), από τις οποίες:

  • 306 αφορούσαν μη ασφαλή τρόφιμα
  • 265 τη γενική υγιεινή
  • 228 την επισήμανση και παρουσίαση
  • 40 τη σύνθεση και νοθεία
  • 230 αφορούσαν «λοιπές» παραβάσεις που έχουν να κάνουν με έλλειψη άδειας, παράνομο τεμαχισμό κρέατος κ.ά.

Εντυπωσιακός, δε, είναι ο αριθμός των «συστάσεων» που έγιναν σε επιχειρήσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 5.115.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων για περιεκτικότητα διοξινών σε ελληνικά τρόφιμα που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Εφαρμοσμένων Ερευνών «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, παραδοσιακό κασέρι, φέτα, αυγά, κρέας και προϊόντα του, ιχθυρά και προϊόντα τους, ελαιόλαδο και μητρικό γάλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε όλα τα παραπάνω τρόφιμα τα επίπεδα διοξινών κινούνται σε επίπεδα εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό περιεκτικότητας διοξίνης στο μητρικό γάλα που ανέρχεται σε 7,73 - όταν σε όλα τα άλλα κυμαίνεται από 0,32 μέχρι 1,290 για το οποίο, όμως, δεν υπάρχει καθορισμένο όριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ