Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Απειλούνται με αφανισμό

Η «ανάπλαση της περιοχής» στο Γκάζι λειτουργεί ως πρόσχημα για τον εξοστρακισμό δεκάδων βιοτεχνιών

Τις συνέπειες τής, εχθρικής, κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής Γκάζι στην Αθήνα που απειλούνται με αφανισμό, καθώς η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου θα συνοδευτεί με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την «ανάπλαση της περιοχής».

Για το θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα αναφορά στη Βουλή, κάνοντας γνωστές τις αντιδράσεις τόσο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), όσο και κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι μονόδρομος ο εξοστρακισμός των βιοτεχνιών από την περιοχή.

Οι επαγγελματίες στο Γκάζι βρίσκονται σε αναβρασμό και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την απομάκρυνσή τους, η οποία θα οδηγήσει στην καταστροφή τους. Ηδη σε πολλούς δήμους της Αττικής δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων βιοτεχνιών, καθώς και η αντικατάσταση όσων κλείνουν. Δεκάδες χιλιάδες βιοτεχνίες λειτουργούν χωρίς άδεια γιατί η οποιαδήποτε προσπάθεια ανανέωσής της θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντολή διακοπής της λειτουργίας τους. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που εξαρτώνται άμεσα από τα παράπονα που μπορεί να εκφράσουν οι κάτοικοι γύρω από την επιχείρησή τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να αναγγέλλει τη δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων αλλά να μη τα δημιουργεί, ασκώντας έτσι ασφυκτική πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. Ετσι κι αλλιώς, οι σχεδιασμοί για... δύο τέτοια πάρκα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ το κόστος μετεγκατάστασης μπορεί να αποδειχθεί ανάλογα καταστροφικό για πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Στην παρέμβασή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΟΒΣΑ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στις αλλαγές που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλών βιοτεχνιών. Σε σχετική ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα τόνιζε: «Η δημιουργία εκατοντάδων νέων ανέργων, θα δημιουργήσει πολλά μεγάλα προβλήματα με κοινωνικές προεκτάσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μικρές βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης είναι χρήσιμες στην πόλη γιατί συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

Και κατέληγε η ΟΒΣΑ: «Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ αλλά και η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα έχει κάνει γνωστό στο αρμόδιο υπουργείο το αίτημα για να δημιουργηθεί στα όρια του κάθε Δήμου Βιοτεχνικό Τετράγωνο ή Πάρκο για τη στέγαση των βιοτεχνιών. Σας καλούμε να ακυρώσετε τις όποιες σχεδιαζόμενες αλλαγές και η όποια ανάπλαση να περιλαμβάνει και τους μικρούς βιοτέχνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ