ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Μόλις 12.150 ευρώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα

Ταχυδρομείται η 6η παρτίδα. Εκκαθαρίστηκαν ήδη 1,8 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες το 27,6% των φορολογουμένων κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο κατά μέσο όρο 1.739 ευρώ

Πολύ κάτω, ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχοι. Αδιάψευστος μάρτυρας για την οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας είναι και τα στοιχεία της Εφορίας, που αφορούν στην εκκαθάριση 1,8 εκατ. δηλώσεων (περίπου το 1/3 του συνόλου των δηλώσεων) για τα εισοδήματα του 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται μόλις σε 12.156 ευρώ ή 4,1 εκατ. δρχ. Αν δηλαδή το μέσο νοικοκυριό των φορολογουμένων αποτελείται από οικογένειες με 3 μέλη, τότε το μέσο μηνιάτικο εισόδημα για κάθε φορολογούμενο ή προστατευόμενο μέλος του είναι λιγότερο από 300 ευρώ (100.000 δραχμές)! Και, βέβαια, είναι φανερό το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από τον μέσο όρο.

Στο μεταξύ και ενώ στις 2 του Ιούνη λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, η Εφορία ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες την 6η παρτίδα εκκαθάρισης, που αποτελείται από 441.000 εκκαθαριστικά. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παρτίδας είναι τα πολύ υψηλά ποσά πρόσθετου φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα και τα οποία, σε μέσους όρους, φτάνουν σε 2.238 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Από το σύνολο των 1,8 εκατ. δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτουν τα εξής:

  • Ο συμπληρωματικός φόρος (εκτός από τον παρακρατηθέντα φόρο) που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται σε 612,6 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27,6% του συνόλου των δηλώσεων. Κατά μέσο όρο σε κάθε φορολογούμενο αναλογεί να καταβάλει επιπλέον φόρο ύψους 1.739 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (30,9% στο σύνολο) αναλογεί επιστροφή φόρου ύψους 484 ευρώ ανά φορολογούμενο.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (δεν προκύπτει ούτε επιστροφή φόρου ούτε η πληρωμή συμπληρωματικού φόρου) φτάνουν στο 41,6% του συνόλου.
«ΛΑΡΚΟ»
Σωσίβιο για την αμερικανική «Kinross»

Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη δημιουργία κοινοπραξίας για να στηρίξει την αμερικανική εταιρία που έχει αναλάβει την TVX

Μόνο με την προσφορά τεχνογνωσίας, είναι πρόθυμη η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να πάρει μέρος στο κοινοπρακτικό σχήμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τους Αμερικανούς της «Kinross» που προσφάτως ανέλαβαν τα μεταλλεία της TVX στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, φέρεται να είναι αντίθετη με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τεθεί (η ΛΑΡΚΟ) επικεφαλής του επιχειρηματικού σχήματος, που θα λειτουργήσει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Ωστόσο η κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τα συμφέροντα της αμερικανικής πολυεθνικής, προορίζει τη ΛΑΡΚΟ ως βασικό μέτοχο του σχήματος, όχι βέβαια για να διευρύνει τη δραστηριότητα της επιχείρησης, αλλά για να χρησιμοποιηθεί ως σωσίβιο για την πολυεθνική, που δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει τη λειτουργία των μεταλλείων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ εκτιμά ότι δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εμπλακεί σε ένα επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο θα απαιτηθεί μάλιστα να καταβάλλει και περίπου 10 δισ. δραχμές, αλλά και να αναλάβει το κόστος της απόλυσης περίπου 300 εργαζομένων, αντιθέτως όμως, προτίθεται να παράσχει την τεχνογνωσία της στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων. Παρ' όλα αυτά το θέμα θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο, αφού η επιχείρηση είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και το οποίο θα κληθεί να σταθμίσει μια σειρά συμφέροντα.

Πέραν της εμπλοκής της «ΛΑΡΚΟ» στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, εμπλοκή σημειώνεται και στο θέμα της εναπόθεσης της σκουριάς απο το εργοστάσιο, η οποία τώρα απορρίπτεται στη θαλάσσια περιοχή της Λάρυμνας. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Λάρυμνα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, της διοίκησης της εταιρίας, των εργαζομένων και φορέων της περιοχής, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα εναπόθεσης της σκουριάς αφού μετά το τέλος του 2004 η ΛΑΡΚΟ, δε θα μπορεί να απορρίπτει τη σκουριά στη θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή προωθούνται διαδικασίες για την αδειοδότηση της επιχείρησης να αποθέτει τη σκουριά σε χερσαία έκταση, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Λάρυμνα, γεγονός που εύλογα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις των κατοίκων και των εργαζομένων για την εξεύρεση άλλου χώρου, πιο μακριά από την κατοικημένη περιοχή, αποκρούεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρίας, με την κινδυνολογία ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δηλαδή, παραγνωρίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης, αφού η εναπόθεση της σκουριάς μακριά από κατοικημένη περιοχή, κοστίζει περισσότερο στη ΛΑΡΚΟ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Στα όρια της εξόντωσης οι ΕΒΕ

Για οικονομική εξόντωση των ΕΒΕ κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ), σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι «η επιμονή του υπουργείου ακόμα και αυτές οι επιχειρήσεις που με το μηχανισμό της συνάφειας αποδεικνύονται απολύτως συνεπείς, να πληρώνουν ένα ελάχιστο (αλλά όχι ευκαταφρόνητο) ποσό για κάθε χρήση ομοίως δεν έχει καμία λογική πέρα από τη στενά φοροεισπρακτική».

Παρ' όλα αυτά, το ΒΕΠ δέχεται την καταβολή «συμβολικού» ποσού στο πλαίσιο της συνάφειας, εφόσον το υπουργείο δεν αλλάζει... γνώμη! Ωστόσο, πέρα από τα ήξεις - αφήξεις, τονίζει ότι «ο νέος - λογιστικός - τρόπος φορολόγησης δε συνιστά φοροελάφρυνση, αλλά τεράστια επιβάρυνση, που για μια μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων, που είναι οι οικογενειακές και συνεταιριστικές, φθάνει τα όρια της εξόντωσης».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΚΑΝΑΔΑ
Τα αγροτικά μεσογειακά προϊόντα στο στόχαστρο

Θέματα διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Καναδά και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικού εμπορίου Pasxcal lamy και ο Καναδός υπουργός εξωτερικού εμπορίου Rierre Pettigrew, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Καναδά.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στις συζητήσεις, θίχτηκε και η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπου, από πλευράς ΕΕ προωθείται η σταδιακή κατάργηση επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των μεσογειακών, που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τα εισοδήματα των αγροτών. Με κομψό τρόπο αναφέρεται ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στον ΠΟΕ (επηρεάζουν και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ) ο Έλληνας υπουργός και ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής οικονομίας... Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε συμφωνία για την προστασία των γεωγραφικών ονομασιών προέλευσης και των παραδοσιακών ονομάτων. Αυτό έχει σαν συνέπεια δύο ελληνικά εμπορεύματα, το ούζο και η ρετσίνα, να προστατεύονται στον Καναδά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ