Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Μόλις 12.150 ευρώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα

Ταχυδρομείται η 6η παρτίδα. Εκκαθαρίστηκαν ήδη 1,8 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες το 27,6% των φορολογουμένων κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο κατά μέσο όρο 1.739 ευρώ

Πολύ κάτω, ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχοι. Αδιάψευστος μάρτυρας για την οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας είναι και τα στοιχεία της Εφορίας, που αφορούν στην εκκαθάριση 1,8 εκατ. δηλώσεων (περίπου το 1/3 του συνόλου των δηλώσεων) για τα εισοδήματα του 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται μόλις σε 12.156 ευρώ ή 4,1 εκατ. δρχ. Αν δηλαδή το μέσο νοικοκυριό των φορολογουμένων αποτελείται από οικογένειες με 3 μέλη, τότε το μέσο μηνιάτικο εισόδημα για κάθε φορολογούμενο ή προστατευόμενο μέλος του είναι λιγότερο από 300 ευρώ (100.000 δραχμές)! Και, βέβαια, είναι φανερό το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από τον μέσο όρο.

Στο μεταξύ και ενώ στις 2 του Ιούνη λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, η Εφορία ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες την 6η παρτίδα εκκαθάρισης, που αποτελείται από 441.000 εκκαθαριστικά. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παρτίδας είναι τα πολύ υψηλά ποσά πρόσθετου φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα και τα οποία, σε μέσους όρους, φτάνουν σε 2.238 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Από το σύνολο των 1,8 εκατ. δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτουν τα εξής:

  • Ο συμπληρωματικός φόρος (εκτός από τον παρακρατηθέντα φόρο) που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται σε 612,6 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27,6% του συνόλου των δηλώσεων. Κατά μέσο όρο σε κάθε φορολογούμενο αναλογεί να καταβάλει επιπλέον φόρο ύψους 1.739 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (30,9% στο σύνολο) αναλογεί επιστροφή φόρου ύψους 484 ευρώ ανά φορολογούμενο.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (δεν προκύπτει ούτε επιστροφή φόρου ούτε η πληρωμή συμπληρωματικού φόρου) φτάνουν στο 41,6% του συνόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ