Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σας διευκολύνουμε να ζείτε με... δανεικά!

Η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζεται να καταργήσει από τον Ιούλη τα όρια στα καταναλωτικά δάνεια, βάζοντας έτσι «πλάτες» στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη

Τη λεγόμενη τελευταία απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, που αφορά στην κατάργηση του πλαφόν των κάθε είδους καταναλωτικών δανείων, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνεργασία με τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούν πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, ισχυριζόμενοι ότι τάχα δεν υπάρχει ζήτημα υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια αύξησης της πίτας των τραπεζικών δανείων, με τα οποία οι τραπεζίτες εξασφαλίζουν τα μελλοντικά κέρδη τους. Η απόφαση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται σε μια στιγμή που οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών - αν και έχουν διογκωθεί επικίνδυνα λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής - δείχνουν σημάδια οριακής κόπωσης.

Πρόκειται, με δυο λόγια, για μια ακόμη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η οποία εγκυμονεί νέους και ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τα λαϊκά εισοδήματα. Φτάνουν στο σημείο να συνδέσουν την προαποφασισμένη «απελευθέρωση» με τη λειτουργία της (ανύπαρκτης) τράπεζας δεδομένων του «Τειρεσία», στην οποία υποτίθεται ότι θα καταχωριστούν όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών. Ομως η λεγόμενη «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» δηλώνει αντίθετη στην καταχώριση των παλαιών δανείων και των οφειλετών και επίσης θεωρεί ότι η καταχώριση των νέων δανείων μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό σε χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

  • Να απελευθερωθεί το όριο των καταναλωτικών και προσωπικών δανείων και να... διευκολυνθούν έτσι τα εργαζόμενα νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, να ζουν με δανεικά! Η σχετική πράξη του διοικητή της ΤτΕ, με την οποία θα δίνεται το «πράσινο φως», αναμένεται για τις αρχές του Ιούλη. Σήμερα το ανώτατο όριο για το σύνολο των καταναλωτικών δανείων είναι τα 25.000 ευρώ (8,5 εκατ. δραχμές). Εννοείται ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βάζουν κριτήρια εισοδήματος για το ύψος του δανεισμού. Στην πράξη πολλά εργαζόμενα νοικοκυριά έχουν ήδη δανειστεί μεγαλύτερα ποσά. Με το δεδομένο ότι οι τραπεζίτες (και ο «Τειρεσίας») θα συνεχίσουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμη να κάνουν τα «στραβά μάτια», η απελευθέρωση εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση της υπερχρέωσης. Αμεση συνέπεια είναι η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω και των τοκογλυφικών επιτοκίων που εφαρμόζουν, επίσης οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των δανειζόμενων νοικοκυριών από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας μαζί με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα κάνουν «παραστάσεις» στη λεγόμενη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, για τα εμπόδια που υποτίθεται ότι βάζει η τελευταία στην πλήρη λειτουργία του «Τειρεσία». Η ενέργεια αυτή είναι τελείως προσχηματική. Είναι γνωστό ότι η μη λειτουργία οφείλεται και στη θέληση των ίδιων των τραπεζών που απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα.
  • Για την ώρα αποφασίστηκε να μην απελευθερωθούν τα δάνεια για αγορά μετοχών, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε κινδύνους στις ίδιες τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας) Θ. Καρατζάς έτριβε τα χέρια του και σε δηλώσεις δεν έκρυβε την πλήρη ικανοποίησή του για την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «άρση όλων των πιστωτικών περιορισμών είναι θετικό μέτρο για την οικονομία», πρόσθεσε ότι έτσι «αίρονται οι στρεβλώσεις» και απαίτησε να «υπάρξει πλήρης και ελεύθερος ανταγωνισμός»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ