Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Αναγκαιότητα η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης

Τις προτάσεις της διατύπωσε η ΟΒΣΑ στην ημερίδα που διοργάνωσε προκειμένου τα σωματεία του κλάδου να ενεργοποιηθούν για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής

Οι συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους και στο λαό είναι δυσβάσταχτες. Μπροστά και στη νέα επίθεση που προετοιμάζουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους, στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας, επιβάλλεται αγωνιστική ενεργοποίηση των ΕΒΕ, σύναψη συμμαχιών με εργαζόμενους και αγρότες, ένταση του προβληματισμού στα κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, τα σωματεία. Αυτό είναι τα βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποίησε προχτές η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με θέμα: «Ασφαλιστικό - Υγεία - Πρόνοια».

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Π. Γαλανόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτσης, και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθήνας «Αγιοι Ανάργυροι», Λ. Μεθωνιού.

Μέσα από το διάλογο και τον αντίλογο που αναπτύχθηκε μετά τις εισηγήσεις έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική άκρατης εμπορευματοποίησης της Υγείας και υπονόμευσης του δημόσιου, κοινωνικού και καθολικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Ο Π. Γαλανόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του: «Το κεφάλαιο όλο και πιο επιθετικό διεισδύει και συγκεντρώνεται στο φάρμακο, στην τεχνολογία, στην Ασφάλιση, στις μονάδες Υγείας». Στη συνέχεια ανέπτυξε το πλαίσιο διεκδικήσεων που ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ της ΟΒΣΑ, οι οποίες συνοπτικά είναι:

  • Δωρεάν Υγεία για όλους στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Στροφή στην πρόληψη
  • Να εφημερεύουν περισσότερα νοσοκομεία. Αμεση κάλυψη των κενών θέσεων
  • Εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα και σύγχρονα μηχανήματα. Να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία στο κέντρο και στην επαρχία
  • Ολο το προσωπικό στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας να είναι μόνιμο, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας
  • Ανάληψη του κόστους Υγείας και Πρόνοιας εξ ολοκλήρου από το κράτος
  • Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στα άλλα μέσα αποκατάστασης της υγείας

Επίσης, η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

Να ανασταλεί η υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων από τη Ζ΄ ασφαλιστική κατηγορία στην Η΄. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ, απόδοση των οφειλομένων από το κράτος. Αναβάθμιση παροχών και υποδομών. Τα 2/3 της εισφοράς να καλύπτονται από το κράτος. Ζητάει επίσης ένταξη της βιοτεχνίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οσον αφορά στα συνταξιοδοτικά, σύνταξη στα 30 χρόνια δουλιάς ανεξαρτήτου ηλικίας. Συνταξιοδότηση στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες κ.ά. Η ΟΒΣΑ αντιτίθεται επίσης στα επαγγελματικά ταμεία.

Ο Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα «κινείται ενάντια στα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ, εργαζομένων και αγροτών», και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο» και με την καταδίκη στις επικείμενες εκλογές των πολιτικών δυνάμεων που πλήττουν τα δικαιώματα των ΕΒΕ.

Μιλώντας στη συνέχεια η Λ. Μεθωνιού αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης εργαζομένων και ΕΒΕ, ώστε η Υγεία να είναι δημόσια και με ευθύνη του κράτους και όχι εμπόρευμα. «Εχουν εφαρμοστεί και δρομολογούνται νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Ασφάλιση και στην Παιδεία. Αυτή η επίθεση έχει στόχο να αυξήσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και όλων των στρωμάτων και να ενισχύσει τις πολυεθνικές», τόνισε. Η συνδικαλίστρια αναφέρθηκε με παραδείγματα στη χειροτέρευση των όρων περίθαλψης και στην αύξηση του κόστους για τους ασφαλισμένους. Υπογράμμισε την αντίθεση ανάμεσα στη διαρκή αύξηση των δυνατοτήτων της επιστήμης για την προστασία της υγείας όλων και στην πραγματικότητα της ικανοποίησης των λίγων.

Από την πλευρά του ο Δ. Φέτσης συνέδεσε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στην Υγεία με τις αναδιαρθρώσεις που ενισχύουν οικονομικά το μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό, λόγω του τρόπου που λειτουργεί σήμερα μετά από τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, «σημαντικό εργαλείο συγκέντρωσης» που συμβάλλει στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Μια από τις αρχές που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ζήτημα συλλογικό και όχι των λίγων. Οι θέσεις της ΟΒΣΑ πρέπει να δουλευτούν στα σωματεία και να αναπτυχθεί η πάλη για όλα αυτά τα ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν πλήρη ασφάλιση για όλους (2012-07-14 00:00:00.0)
Απαίτησαν πλήρη ασφάλιση για όλους (2012-07-14 00:00:00.0)
Ολοι στη σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης (2009-07-21 00:00:00.0)
Απαιτείται η στροφή του κινήματος των ΕΒΕ (2009-07-09 00:00:00.0)
Αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους, τον κομμουνιστή Δημήτρη Φέτση (2005-11-29 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους (2001-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ