ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προς νέα μέτρα καταστολής

Περίεργες «αποκαλύψεις» Ανωμερίτη για πλοία με «τρομοκράτες από το Λίβανο», που εμποδίστηκαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα πριν 15 μέρες, όταν εν πλω γινόταν η Σύνοδος Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ

Νέα εκτρωματικά μέτρα που θα πλήξουν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και θα ενισχύσουν περαιτέρω το κράτος καταστολής επεξεργάζονται, όπως όλα δείχνουν, τα κυβερνητικά, αλλά και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, τέτοιου είδους μέτρα αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της Ενωσης.

Για να γίνει δε και πιο... πειστικός, «αποκάλυψε» ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας της ΕΕ, το οποίο έγινε πριν 15 μέρες, «ειδοποιηθήκαμε, από την Αντιτρομοκρατική της Αστυνομίας, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες, ότι δυο πλοία από το Λίβανο με τρομοκράτες είχαν περάσει την Κύπρο και έπλεαν για τα ελληνικά νερά». Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό έκανε εκείνο το τριήμερο να ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς και να αποτρέψουμε την είσοδο στα ελληνικά νερά αυτών των πλοίων, τα οποία, είτε γιατί ήταν αλιευτικά αγνώστου ταυτότητας είτε γιατί ήταν δυο ταχύπλοα, κανένα όμως, με τη συνεργασία και του Πολεμικού Ναυτικού, δεν πέρασε τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και επέστρεψαν πίσω».

Κατά τον υπουργό, τα πλοία αυτά έφτασαν μέχρι την Κύπρο, όμως «εφόσον δεν μπήκαν στα ελληνικά νερά, δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια κάτι παραπάνω». Ωστόσο, εξέφρασε την... ευχή: «Πιστεύουμε ότι δε θα χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα όπως προτείνουν πολλές άλλες χώρες. Να μην καταντήσουμε δηλαδή να έχουμε αστυνομοκρατία και φρούρια, το κάθε πλοίο με πλήθος ανθρώπων, δεν είναι στόχος αυτός»...

Οι «αποκαλύψεις» αυτές εντάσσονται στη δημιουργία κλίματος απειλής από την «εν υπνώσει» τρομοκρατία, που επισείεται για την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος κατασταλτικού μηχανισμού. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» που επικαλείται «την απογοήτευση αλλοδαπών αξιωματούχων που συνεργάζονται με την ΕΥΠ, προκειμένου να συγκεντρωθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες "ζωντανές" πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία της "ισλαμικής απειλής"». Επίσης, η ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρεται σε προτάσεις για σύσταση και λειτουργία συμβουλίου εθνικής ασφαλείας κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που θα έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα προς το ΚΥΣΕΑ. Επίσης υπάρχουν προτάσεις για εκπαίδευση και επιμόρφωση του έμψυχου δυναμικού, απόκτηση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και συγκρότηση καλά εκπαιδευμένων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Αιχμές σε βάρος του Φ. Νασιάκου

Για εκδικητικότητα σε βάρος του Γ. Σερίφη κατηγόρησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ο γιατρός Ν. Μανιός, σημειώνοντας πως ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις ανακρίσεις στην υπόθεση της δολοφονίας Κασίμη

Αιχμές εναντίον του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Φ. Νασιάκου για εκδικητική συμπεριφορά εναντίον του Γιάννη Σερίφη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βρίσκεται κατηγορούμενος στη δίκη της «17 Ν», άφησε χθες με την κατάθεσή του στη δίκη της περιβόητης οργάνωσης, ο γιατρός Ν. Μανιός. Ο Ν. Μανιός - ο οποίος, τουλάχιστον, τα τελευταία 20 χρόνια εμφανιζόταν στις εκθέσεις των διωκτικών αρχών για την τρομοκρατία, που όλως περιέργως διέρρεαν στον Τύπο, ως ένα από τα διακεκριμένα στελέχη της «17ηςΝοέμβρη» - προσήλθε και κατέθεσε ως μάρτυρας του υπεράσπισης του Γ. Σερίφη και υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος με τις πολιτικές απόψεις που είχε δεν μπορούσε να είναι μέλος της εν λόγω οργάνωσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι γνωρίζει τον Γ. Σερίφη από το 1971, όταν και οι δύο ήταν μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «20ή Οκτώβρη». Σύμφωνα, μάλιστα με τον Ν. Μανιό, αν και η «20ή Οκτώβρη» ήταν υπέρ των ένοπλων μορφών δράσης κατά της χούντας, ο Γ. Σερίφης εκείνη την περίοδο είχε κριτική άποψη για την ένοπλη πάλη και απέρριπτε την ατομική βία.

Στις επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου να δώσει περισσότερες και πειστικότερες απαντήσεις για τα αίτια παραπομπής του Γ. Σερίφη στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συμμετοχής στη «17 Ν», ο Ν. Μανιός πρόσθεσε ότι ο υπάλληλος της αστυνομίας που έκανε το 1977 τις ανακρίσεις για την υπόθεση της AEG και τη δολοφονία του φερόμενου ως αρχηγού του ΕΛΑ Χρ. Κασίμη, ήταν ο Φώτης Νασιάκος. Οι δε ανακρίσεις είχαν οδηγήσει στην παραπομπή του Γ. Σερίφη με την κατηγορία του δολοφόνου του Κασίμη, αλλά το δικαστήριο τον είχε αθωώσει. «Δεν τον έχει άχτι;», είπε ο Ν. Μανιός, αναφερόμενος στα αισθήματα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τον Γ. Σερίφη. «Δε θέλει να τον βάλει μέσα, να τον τσουβαλιάσει ο Νασιάκος και ο κάθε Νασιάκος, όταν αποτυγχάνει στην πρώτη σκευωρία που φτιάχνει; Το χωνεύει αυτό; Δεν το χωνεύει βέβαια».

Ανακάλεσε την απολογία του ο Π. Σερίφης

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, κατέθεσε επίσης και ο πανεπιστημιακός Αλκης (Νίκος) Ρήγος, ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου απευθύνθηκε στον μάρτυρα, χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο της απολογίας του Παύλου Σερίφη, ο οποίος ενέπλεκε στην υπόθεση της δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA Ρ. Γουέλς τον Γ. Σερίφη. Ο Παύλος Σερίφης ζήτησε το λόγο και ανακάλεσε τα όσα έχει πει στην απολογία του αυτή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν τα αποδέχομαι αυτά. Εγώ είμαι ανάπηρος 25 χρόνια, είμαι μισός άνθρωπος, πάσχω και από σκλήρυνση κατά πλάκας, ήμουν 24 ώρες στην Αντιτρομοκρατική, δεν έχω πει τίποτα γιατί δεν ξέρω τίποτα γι' αυτά τα πράγματα και ενοχοποιούμαι αυτή τη στιγμή γι' αυτό το πράγμα και ενοχοποιώ και τον ξάδελφό μου. Τα όπλα θέλουν δύο χέρια. Εγώ έχω ένα κι είναι και μουδιασμένο».

Στο θέμα παρενέβη και ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η απολογία του Π. Σερίφη είναι προϊόν ψυχολογικής πίεσης. Πρόσθεσε δε πως όσα ο Π. Σερίφης κατέθεσε σχετικά με τη δολοφονία του Γουέλς, η Αντιτρομοκρατική τα έλεγε στον ίδιο μια βδομάδα πριν ο Π. Σερίφης συλληφθεί. Και κατέληξε: «Αν κι εγώ είχα σκλήρυνση κατά πλάκας και με κρατούσαν άγρυπνο κλπ., μπορεί κι εγώ να έλεγα».

Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γ. Σερίφη ζήτησαν να μελετήσει το δικαστήριο την κατάθεση της χήρας του Γουέλς, από την οποία, όπως τόνισαν, δεν προκύπτει περιγραφή προσώπου που να μοιάζει στον κατηγορούμενο.

H δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γ. Σερίφη και του Ανέστη Παπαναστασίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΑ»
Για υπόθεση - «φούσκα» κάνει λόγο ο Κούγιας

Καταγγελίες για την πορεία της ανακριτικής διαδικασίας στην υπόθεση του «ΕΛΑ» έκανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Αλ. Κούγιας, ο οποίος είναι συνήγορος του κατηγορούμενου Αγ. Κανά. Μίλησε συγκεκριμένα για υπόθεση-«φούσκα» και εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο για προχειρότητα στο ανακριτικό έργο.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας ανέφερε ότι κρατήθηκε μυστικό το γεγονός πως κατηγορούμενη για την υπόθεση του «ΕΛΑ» για «απλή συνέργεια και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» είναι και η Σ. Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του Αγ. Κανά. Μάλιστα, η Σ. Κυριακίδου έχει κληθεί να καταθέσει στον Λ. Ζερβομπεάκο ως κατηγορούμενη πλέον στις 16 του Μάη, ενώ στις μαρτυρίες της στηρίχτηκε ως επί το πλείστον το κατηγορητήριο για την υπόθεση του «ΕΛΑ». Για το λόγο αυτό ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να αφαιρεθούν από τη δικογραφία οι καταθέσεις της Σ. Κυριακίδου.

Σχετικά με τις καταγγελίες για προχειρότητα στο στάδιο της ανάκρισης, ο Αλ. Κούγιας σημείωσε ότι η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους του Αγ. Κανά κατατέθηκε στις 19 του Μάη, αλλά ο ειδικός εφέτης ανακριτής στις 21 του Μάη, με την υπ' αριθμόν 12/2003 διάταξή του αναφέρει ότι απορρίπτει «την αίτηση του κατηγορουμένου Κώστα Αγαπίου του Αντωνίου», παρόλο που ο τελευταίος δεν έχει ποτέ καταθέσει σχετική αίτηση. Είπε ακόμη ότι την πρόταση για την απόρριψη της αίτησης έκανε ο εισαγγελέας εφετών Αντ. Μύτης μέσα σε μια μέρα και σχολίασε ότι ακόμη και 24 ώρες να εργαζόταν, είναι αδύνατο να προλάβαινε να μελετήσει δικογραφία 3.900 σελίδων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Συγκέντρωση στο Πεδίον Αρεως

Με αγωνιστική συγκέντρωση που θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 7 μ.μ. της Πέμπτης 5 Ιούνη, αποφάσισαν να τιμήσουν τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και οι Σύλλογοι - Κινήσεις που την απαρτίζουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή και οι Σύλλογοι με ανακοίνωσή τους καλούν τους πολίτες της Αθήνας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις να διαδηλώσουν μαζί τους, τονίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται.

«Πιστεύουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι τη στιγμή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται επικίνδυνα, τη στιγμή που εντείνεται η επίθεση ενάντια στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, επιβάλλεται η μαχητική και μαζική αντίσταση των πολιτών. Επιβάλλεται ακόμη, για άλλη μια φορά να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον, όπως: η ρύπανση που προέρχεται από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, τους εξοπλισμούς, τους πολέμους και τη χρήση ραδιενεργών όπλων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις κλιματικές αλλαγές, τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα (μεταλλαγμένα κλπ.) και από τη λαθεμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων των πόλεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ