ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικός θησαυρός στη Σιβηρία

Σκυθικό κόσμημα από τη συλλογή του «Ερμιτάζ»
Σκυθικό κόσμημα από τη συλλογή του «Ερμιτάζ»
Μπροστά σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό θησαυρό βρέθηκαν οι Ρώσοι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στην αυτόνομη Ρωσική Δημοκρατία της Τίβα στη Σιβηρία, όταν αποκάλυψαν το περιεχόμενο ενός ασύλητου - όπως αποδείχτηκε - σκυθικού τύμβου, ηλικίας 2.700 ετών: 5.700 χρυσά αντικείμενα (ομοιώματα ζώων τα περισσότερα και κυρίως αιλουροειδών και αγριογούρουνων), 431 κεχριμπαρένιες χάντρες από τη Βαλτική (χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τίβα), χάλκινες, οστέινες και σιδερένιες αιχμές βελών κ.ά.

Σε άρθρο που αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» από το αμερικανικό περιοδικό «National Geographic» σημειώνεται, ότι τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως οι Σκύθες ήταν σίγουρα κάτι περισσότερο από «άξεστοι και αγέρωχοι καβαλάρηδες». Η Τίβα έχει περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας, βρίσκεται στα σύνορα με τη Μογγολία, απέχει περίπου 3.400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και η μακραίωνη ιστορία της την έκανε πασίγνωστη στον κόσμο της αρχαιολογίας. Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν σε γνωστό αρχαιολογικό χώρο, που ονομάζεται συμβατικά «Κοιλάδα των Βασιλιάδων» (στην κοιλάδα Uyuk στις παραφυάδες των δυτικών ορεινών περιοχών Sayan, βόρεια της Δημοκρατίας), από την επιστημονική αποστολή του Μουσείου «Ερμιτάζ» της Πετρούπολης με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Κονσταντίν Τσουγκούνοφ.

Από την ηλεκτρονική σελίδα του «Ερμιτάζ» μαθαίνουμε, ότι η στέπα σε εκείνη την περιοχή συγκεντρώνει τους περισσότερους τάφους της εποχής των πρώιμων νομάδων της Ευρασίας. Οι επιστημονικές μελέτες άρχισαν το 1916, ενώ σημαντική πρόοδος σημειώθηκε τη δεκαετία του '70, αλλά οι τάφοι βρέθηκαν λεηλατημένοι. Το 1988 φτιάχτηκε ένα λεπτομερές σχέδιο του μνημείου και το 2000 άρχισαν οι νέες ανασκαφές που οδήγησαν στην ανακάλυψη του ασύλητου τύμβου. Στην ταφική αίθουσα (φτιαγμένη από σιβηριανό αγριόπευκο που διατηρείται άριστα) βρέθηκαν τα σώματα ενός άντρα και μιας γυναίκας οι οποίοι μάλλον ανήκαν στη νομαδική «αριστοκρατία». Κάτω από τον τύμβο υπάρχουν ακόμη 26 ασύλητες ταφές, γεγονός που ο Τσουγκούνοφ χαρακτηρίζει «πρωτοφανές για τη Σιβηρία».

Για τις δημόσιες βιβλιοθήκες

Στη «βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό» προσβλέπει το τριήμερο διεθνές συνέδριο για τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, με θέμα «Οι βιβλιοθήκες στην υπηρεσία του πολίτη», που διοργανώνει στην Αθήνα (2-4/6) το Ινστιτούτο «Γκαίτε», σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σκοπός του συνεδρίου είναι «να δώσει την ευκαιρία στους Ελληνες βιβλιοθηκονόμους να ανταλλάξουν ιδέες με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να εξετάσουν τη δυνατότητα βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό». Θα μιλήσουν εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, καθώς και βιβλιοθηκών των ΗΠΑ και θα οργανωθούν θεματικά εργαστήρια.

Ενα πρώτο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι το κατ' αρχήν θετικό γεγονός της συμμετοχής του συλλογικού οργάνου των Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων, οι οποίοι ίσως ενημερώσουν τους ξένους συναδέλφους τους για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο στην Ελλάδα, λόγω της αδιαφορίας του κράτους για τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες και τον εμπαιγμό του σχετικά με τις σχολικές.

Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο «Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού», εμπνευσμένο από την «Τέταρτη Διάσταση» του ποιητή, παρουσιάζει το «Αέναον» Χοροθέατρο του Ντανιέλ Λομέλ μέχρι την Κυριακή, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στο Γκάζι. Το έργο είναι «ένα κράμα νεοτερισμού και αρχαϊσμού, εκφρασμένο σε μια γλώσσα ποιητική, γεμάτη μεγαλοψυχία και πολιτισμό, που είναι ο σπόρος της πολύβουης και πολύχρωμης ελληνικής γης», σημειώνει ο Λομέλ που έχει κάνει την χορογραφία. Η παράσταση πλαισιώνεται μουσικά από συνθέσεις των Παρτ, Τσεπάνσκι, από παραδοσιακή γιαπωνέζικη και αρχαία ελληνική μουσική. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Μάριου Ελευθεριάδη. Χορεύουν: Ζέφη Μπαρτζώκα, Δήμητρα Αντωνάκη, Αιμιλία Κορφιά, Ελενα Παπαδοπούλου, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Κατερίνα Σαρρή, Τάκης Αργυρόπουλος, Ντανίλο Παλμιέρι. Κείμενα ερμηνεύει η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά.

Λήγει η προθεσμία

Μέχρι σήμερα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema 2003, που θα πραγματοποιήσουν (14-20/9) στη Ρόδο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για το μόνο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με οικολογική ή περιβαλλοντική θεματολογία, καθώς και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες των δύο τελευταίων ετών από όλον τον κόσμο. Το φεστιβάλ πλαισιώνει Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών, με ταινίες ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και τηλεοπτικά προγράμματα για το περιβάλλον.

Ζωγραφιώτικες συναντήσεις πολιτισμού

Η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» (Ιασ. Μαράτου 33-35, 210.7482.186), εκτός από τη δράση της για τα προβλήματα του δήμου, οργανώνει και ζωγραφιώτικες συναντήσεις λόγου, τέχνης και πολιτισμού. Σύνθημα των εκδηλώσεών της είναι ένα απόσπασμα από το μπρεχτικό «Εγκώμιο για τη μάθηση» (ένα από τα ποιήματα του Μπρεχτ στο έργο του «Η Μάνα» - εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκόρκι): «Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς/ Που ο καιρός τους ήρθε/ Ποτέ δεν είναι αργά!/ Μάθαινε το α,β,γ, δε σε φτάνει, μα συ/ Να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!/ Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!/ Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».

Η «Δημοτική πρωτοβουλία Ζωγράφου» προγραμμάτισε τις εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα (8.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) θα γίνει αφιέρωμα στον Νικολάι Γκόγκολ, με ομιλητή τον Σαράντο Φράγκο, ενώ ο Γιώργος Μεσσάλας θα ερμηνεύσει το γκογκολικό «Ημερολόγιο ενός τρελού».

Στις 6/6 (8.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο η ιστορικός Δώρα Μόσχου θα μιλήσει με θέμα «Βιτσέντζος Κορνάρος: Ενας διαλεκτικός της Αναγέννησης».

Στις 13/6 (9 μ.μ.) στην πλατεία ελευθερίας (Γουδί) ο δημοσιογράφος Παύλος Ρούφας θα μιλήσει με θέμα «Ο κινηματογράφος σαν μέσο χειραγώγησης» και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο μονόλογος της εξουσίας».

Στις 27/6 (9 μ.μ.) στην πλατεία Ελευθερίας (Γουδί) η κριτικός θεάτρου - δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη θα μιλήσει με θέμα «Η πολιτικο-κοινωνική διαχρονικότητα και επικαιρότητα της δαντικής "Κόλασης"».

Η ελληνική τέχνη ταξιδεύει

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζεται έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Κλασικές μνήμες στη σύγχρονη ελληνική τέχνη». Εως τις 26 Ιουνίου θα εκτίθενται 70 περίπου πίνακες, νεότερων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι απεικόνισαν το κλασικό πνεύμα στο έργο τους.

Με εξαίρεση τον Παρθένη (1878-1967), που προηγείται ηλικιακά, οι περισσότεροι ζωγράφοι της έκθεσης ανήκουν στη γενιά του '30 και εκφράζουν το πνεύμα της. Οι Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Νικολάου, Βασιλείου, Εγγονόπουλος, και νεότεροι επίγονοί τους, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών. Οι αφαιρετικές τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική τέχνη στις δεκαετίες του '50 και '60, διακόπτουν το διάλογο με την παράδοση. Ο κριτικός ρεαλισμός, ρεύμα που εμφανίζεται στην Ελλάδα στη διάρκεια της δικτατορίας, σημειώνει νέα επιστροφή στην αρχαιότητα, με σκοπό να σαρκάσει την προπαγανδιστική διαχείριση της αρχαιότητας από το τότε καθεστώς. Μετά τη μεταπολίτευση η αναφορά στην αρχαιότητα υπαγορεύεται είτε από υπαρξιακά κίνητρα είτε από τον ευρύτερο προβληματισμό της διεθνούς συγκυρίας.

Σήμερα και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο συνέδριο του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδας, ο οποίος ασχολείται με την καλλιέργεια του γραπτού και προφορικού λόγου. Οι εργασίες αύριο (6.30μμ) θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, όπου θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το λυρικό δοξαστικό του Μιχ. Κοκκίνη «Αρμα του Πελάου», με την Ιστορική Χορωδία Νίκαιας. Οι μεθαυριανές εργασίες (6.30μμ) θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου θα γίνει και διαγωνισμός ομιλίας.

Μουσική και θεατρική εκδήλωση διοργανώνουν το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο στις 8 μμ, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου, Ηλιούπολη). Τα καλλιτεχνικά σχήματα του συλλόγου θα αποδώσουν την «Παθητική Σονάτα» του Μπετόβεν, ένα μονόλογο από την «Εκάβη» του Ευριπίδη και απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ