ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Οι Κορυσχάδες δείχνουν το δρόμο της λαϊκής εξουσίας

Εκδήλωση για τα 59 χρόνια της Κυβέρνησης του Βουνού διοργάνωσαν η ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ

Στις Κορυσχάδες, στον τόπο που το Μάη του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, εκεί που πήραν σάρκα και οστά τα οράματα του λαού μας για μια ελεύθερη Ελλάδα, έδωσαν το «παρών» την Κυριακή το πρωί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και νεότεροι αγωνιστές για να τιμήσουν το αθάνατο έπος της Αντίστασης αλλά και για να δώσουν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την επικράτηση του σοσιαλισμού.

Στον τόπο που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού και θεμελίωσε τους νέους λαϊκούς θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, συναντήθηκαν όλοι με μια άσβεστη φλόγα στα μάτια τους που έδινε τη σιγουριά πως αργά ή γρήγορα οι λαοί θα πάρουν το δρόμο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, θα ανατραπεί η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αντάρτικα τραγούδια απ' τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας που σιγοτραγουδούσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, δίπλα στο σχολείο που συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο. Το σχολείο τώρα αποτελεί μουσείο με φωτογραφικό υλικό απ' το Εθνικό Συμβούλιο, επισκέφθηκαν νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής που είπε ξεκάθαρα πως «η Εθνική Αντίσταση δεν αποχρωματίζεται, ούτε μπαίνει σε αρχείο, η Εθνική Αντίσταση είναι και σήμερα εδώ».

Σημείωσε πως «μας είναι πραγματικά αδύνατο και δεν μπορούμε να συνεορτάσουμε με το επίσημο κράτος και τη φιλοκυβερνητική ΠΟΑΕΑ, την 9η Μάη, μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού που εκείνοι μαζί με τους εταίρους τους της ΕΕ, την ονόμασαν "ημέρα της Ευρώπης" και τη γιόρτασαν τις προάλλες στο Ζάππειο, με γελοίες φιέστες και πανηγυράκια, προσπαθώντας να σκεπάσουν και να σβήσουν από τη μνήμη των λαών, τη μεγαλειώδη νίκη κατά του φασιστικού άξονα».

«Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων των ηρώων και των μαρτύρων του ΕΑΜ, του τιμημένου ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος γενικότερα, εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία μας πνοή τον αγώνα, με αυταπάρνηση και πίστη ακλόνητη στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά, της Ειρήνης, της πραγματικής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Αφού διαβάστηκε το ποίημα «Το Στίγμα» του Φώτη Αγκουλέ, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. «Είμαστε εδώ και φέτος όχι μόνο για να τιμήσουμε τους αθάνατους νεκρούς μας, όχι μόνο γιατί τα ιδανικά της ΕΑΜικής μας Εθνικής Αντίστασης παραμένουν ανεκπλήρωτα, αλλά ακόμα περισσότερο, γιατί δε βολευόμαστε κάτω απ' την μπότα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» επισήμανε ο ομιλητής. Και συνέχισε λέγοντας: «Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάτι ουδέτερο, είναι η καπιταλιστική διεθνοποίηση, ο ιμπεριαλισμός. Συμφέρον των εργαζομένων είναι η αποδυνάμωση, ο απεγκλωβισμός απ' την ΕΕ, μέχρι τη διάλυσή της. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι λαοί της κάθε χώρας βάλουν στόχο να ανατρέψουν την πολιτική εξουσία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού». Ακολούθως, ο Λ. Γκούνης αναφέρθηκε στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «ισχυροποίησης του Κόμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μοναδική άμεση φιλολαϊκή απάντηση, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Μια συμμαχία που θα φέρει με τη δύναμη της λαϊκής, εργατικής ταξικής πάλης βαθιές ριζικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος. Που θα δείξει το δρόμο όπως τον έδειξαν οι Κορυσχάδες, για μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση. Μια λαϊκή εξουσία που σηκώνει το ανάστημά της στα μονοπώλια, στις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Κ. Βουλγαρόπουλο και Στ. Λουκά, μέλη της ΚΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ο γραμματέα της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου και αντιπροσωπείες πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ απ' όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι ένωσαν της φωνές τους και τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα» και τον «Εθνικό Υμνο», τιμώντας τη μνήμη των νεκρών ηρώων και ακούστηκε από άκρη σε άκρη στις Κορυσχάδες: Αθάνατοι.

ΑΛΙΜΟΣ
Τίμησαν τον στρατηγό Στ. Σαράφη

Τη μνήμη του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, του αρχηγού του ΕΛΑΣ που «η στάση του σήμερα αποκτά δραματική επικαιρότητα», τίμησαν προχθές το πρωί στον Αλιμο οι ακούραστοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και πολλοί κάτοικοι του δήμου, που συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του, στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκδήλωση «έκλεισε» με την υπόσχεση - στάση ζωής των αγωνιστών, η οποία δεν προκάλεσε μόνο συγκίνηση, αλλά κυρίως έδωσε δύναμη στους νεότερους: «Οσο αντέχουμε, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Για να μην αφήσουμε να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια των ιμπεριαλιστών σήμερα»...

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. της Κυριακής με το χαιρετισμό του δημάρχου Αλίμου Κ. Μαντζουράνη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ Βαγγέλης Κεχαγιάς, που τόνισε ότι ο θάνατος του Στ. Σαράφη ήταν καθαρή πολιτική δολοφονία. «Η δολοφονία αυτή έγινε, είπε, για να φοβίσουν τότε το λαό, αλλά και τις προσωπικότητες της εποχής να συνεργαστούν με το ΚΚΕ, που είχε σηκώσει κεφάλι». Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Β. Κεχαγιά επικεντρώθηκε στη σημερινή εποχή και στις σημερινές ανάγκες για αγώνα και διεκδίκηση. «Σήμερα, όπως και τότε, οι ΗΠΑ είναι αυτές που διαφεντεύουν τη χώρα μας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι τότε κυβερνήσεις, δίνουν στους Αμερικανούς "γην και ύδωρ". Αυτό φάνηκε σε όλη τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ και στις παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνησή μας», είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος. Κάλεσε, τέλος, τον ελληνικό λαό να πάρει σύσσωμος μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης, για να αντισταθεί με τον τρόπο αυτό στη φτώχεια και την ανεργία, στην παραπέρα ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς και στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διακρίνονται στο βάθος του ορίζοντα (Κούβα, Β. Κορέα κλπ.).

Μίλησαν ακόμα, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Χρ. Τσιντζιλώνης και ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου από τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης. Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο έκλεισε με απαγγελία ποιήματος του Γ. Ρίτσου, αφιερωμένο στον στρατηγό Σαράφη, και με τον Εθνικό Υμνο, ενώ κρατήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή.

ΑΙΓΙΝΑ
Μνημείο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των εκτελεσμένων αγωνιστών στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-1949 και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, έγινε την περασμένη Κυριακή στο νεκροταφείο του νησιού, Αγία Ειρήνη.

Στη σεμνή εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Α` Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έντονο ήταν το κλίμα της συγκίνησης, αλλά καθαρή και η απόφαση των παρευρισκομένων να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά.

«Οι δολοφόνοι σας δεν ήταν ξένοι κατακτητές», τόνισε στην ομιλία του ο Ευθ. Γκούμας, γραμματέας του Παραρτήματος Κερατσινίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης. «Αυτοί που σας δολοφόνησαν ήταν δοσίλογοι του μεταδεκεμβριανού καθεστώτος, συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών και στη συνέχεια των ξένων προστατών».

«Δολοφονώντας εσάς και τους άλλους συναγωνιστές σας, πρόσθεσε, πίστευαν ότι θα ξοφλήσουν και με τις ιδέες σας. Ομως, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος, γιατί αυτές οι ιδέες δεν ξεριζώνονται, όσο υπάρχει στον κόσμο η κυριαρχία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών».

«Τιμημένοι μας νεκροί, κατέληξε, θέλουμε κι εμείς να σας διαβεβαιώσουμε ότι μπορείτε να αναπαύεστε ήσυχοι, γιατί οι συναγωνιστές και σύντροφοί σας του αντιφασιστικού αγώνα συνεχίζουν αποφασιστικά την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και θα συνεχίσουν όσο ζουν, να αγωνίζονται μαζί με το λαό και όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που δεν ψηφίζει στη Βουλή τις ντιρεκτίβες των ιμπεριαλιστών και αντιτάσσεται σθεναρά στα αποτρόπαια σχέδια της Νέας Τάξης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, ο Β. Βασιλείου γραμματέας της Α` Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΕΑΕΑ Πειραιά, δημοτικοί σύμβουλοι Αίγινας, αντιπροσωπεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας και Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ