ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ - ΓΚΑΖΙ
Κοινή απαίτηση να μη διωχτούν!

Ενωμένοι, βιοτέχνες, εργαζόμενοι αλλά και κάτοικοι έκαναν συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να μη τους διώξουν από την περιοχή

«Κάτω τα χέρια από το Γκαζοχώρι. Θέλουμε δουλιά και όχι προσφυγιά». Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, βιοτέχνες και κάτοικοι της περιοχής Γκάζι, οι οποίοι εκδιώχνονται από τα μαγαζιά και τα σπίτια τους προκειμένου να «αναπλαστεί» η περιοχή - όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - πραγματοποίησαν χτες στις 4 το απόγευμα συγκέντρωση στην Ιερά Οδό και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας.

Εξαμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργού Εργασίας, ο οποίος είπε μόνο ότι θα προωθήσει τα αιτήματά τους στον Δ. Ρέππα και στα συναρμόδια υπουργεία και ότι η κυβέρνηση θα πράξει το... καθήκον της!

Βασικό τους αίτημα είναι να μην εφαρμοστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση των μαγαζιών και των σπιτιών τους και η όποια ανάπλαση της περιοχής να γίνει από τους ίδιους αφού πρώτα η κυβέρνηση επιτρέψει τις πολεοδομικές εργασίες οι οποίες έχουν απαγορευτεί εδώ και 17 χρόνια, με αποτέλεσμα η περιοχή να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο με ευθύνη εκείνων που τώρα θέλουν να την... «αναπλάσουν»!

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ο οποίος πορεύτηκε μαζί τους προς το υπουργείο. Την Πέμπτη θα θέσει το θέμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Γι' αυτό αποφασίστηκε μια νέα συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 5 το απόγευμα στην Ιερά Οδό και πορεία προς το δημαρχείο.

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο Φ. Λάφης, γραμματέας της Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μεταλλεργατών Αθήνας και ο πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνίας Μηχανουργικών Επιχειρήσεων Αττικής Μ. Βασιλάκης.

Ο Σπ. Χαλβατζής, δήλωσε: «Η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Περίπου 50 βιοτεχνίες θα κλείσουν εάν εφαρμοστεί και περίπου 390 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι από τη μια στιγμή στην άλλη. Κάτοικοι, καταγγέλλουν ότι διάφοροι μεγαλόσχημοι πήραν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές και τώρα εξαιρούνται από την απόφαση. Η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί πολύ για την εφαρμογή της απόφασής της. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των κατοίκων».

Οι τράπεζες θα πάρουν επιστροφή φόρου!

Αναπληρώνουν τις «απώλειες» με την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων

Εξόφθαλμες γίνονται πλέον οι απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όφελος των μονοπωλίων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας τα οποία δείχνουν πτώση στα συνολικά φορολογικά έσοδα, σε μια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα βαρύνονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά φόρου. Οι τράπεζες, όπως παραδέχτηκε σε χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης, δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε δεκάρα επιπλέον φόρου για τα εισοδήματα που απόκτησαν το 2002. Αντίθετα, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου και ο συνολικός φόρος που θα καταβάλλουν είναι 500 εκατ. ευρώ λιγότερος, σε σύγκριση με πέρσι! Ο υφυπουργός απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην πτώση κατά 48% της κερδοφορίας των τραπεζών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ποσά του φόρου που χάθηκαν εξαιτίας των συγκεκριμένων ρυθμίσεων (ανεξάρτητα δηλαδή από το ύψος των κερδών τους), δεν είχε να δώσει ακριβή στοιχεία. Πρόσθεσε όμως ότι τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την «απασχόληση» αποτελούν «άσκηση πολιτικής». Το τίμημα αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής πληρώνεται από τα λαϊκά στρώματα της χώρας μέσω της αυξημένης φορολογίας τους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση για τα εισοδήματα του 2002 θέσπιζε μια σειρά νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο όπως:

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά 10 επιπλέον μονάδες σε περιπτώσεις «συγχωνεύσεων». Οι τράπεζες το αξιοποίησαν ενοποιώντας κάποιες από τις θυγατρικές εταιρίες τους.
  • Μείωση μέχρι και 2,5% του συντελεστή για «προσλήψεις εργαζομένων».
  • Μείωση κατά 2,5 μονάδες (από το 37,5% στο 35%) του συντελεστή φορολογίας κλπ.

Ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει μέσα στους στόχους. Και όπως δείχνουν τα πράγματα έχει δίκιο: Ο,τι δεν πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες το αναπληρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό οι ΕΒΕ της χώρας κατέβαλαν ήδη για το χαράτσι της «περαίωσης» 150 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα ποσά επιβάλλονται με το «έτσι θέλω» από τους επιλεκτικούς φορολογικούς ελέγχους. Ηδη, όπως είπε ο υφυπουργός, τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο Γενάρη - Μάη, ανακάμπτουν στο επίπεδο του 9% και τα κάθε είδους έσοδα (πριν από τις επιστροφές φόρων) στο 2,8% (από 1,3% στο 4μηνο Γενάρη - Απρίλη).

Τέλος, ο Απ. Φωτιάδης σημείωσε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε και πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχει εκκαθαριστεί το 50%.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
Χωρίς επιστροφή του συνόλου του ΦΠΑ

Δεν επιστρέφεται το σύνολο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα αυτοί να υφίστανται σοβαρή μείωση στο εισόδημά τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης υπερασπίστηκε το ισχύον καθεστώς λέγοντας ότι προασπίζει τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών. Ο υφυπουργός είπε ότι το καθεστώς επιστροφής ισχύει από το 1988 και δίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στους αγρότες, ενώ ισχυρίστηκε ότι λόγω των δεσμεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε γίνεται να υπάρξει αύξηση του συντελεστή επιστροφής.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι παλιότερα στους καπνοπαραγωγούς η επιστροφή του ΦΠΑ υπολογίζονταν και στην εμπορική τιμή του προϊόντος αλλά και στην επιδότηση, ενώ τώρα μόνο στην αξία με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάνουν σημαντικά ποσά. Για παράδειγμα, ένας καπνοπαραγωγός με δύο τόνους παραγωγή, με την πρώτη περίπτωση έπαιρνε επιστροφή 264 ευρώ ενώ τώρα μόλις 21 ευρώ.

Τροπολογίες στο φορολογικό

Τη συνήθη πρακτική των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και για άσχετα θέματα επέλεξε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περί «Ομολογιακών δανείων, τιτλοποίηση απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες συναφείς διατάξεις» η κυβέρνηση. Με 3 τροπολογίες που κατατέθηκαν διευθετούνται σειρά φορολογικών και άλλων θεμάτων, όπως:

  • Η υποχρέωση των ΟΤΑ να καταβάλλουν οφειλόμενες αμοιβές και επιδόματα προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου του πριμ παραγωγικότητας), ανεξάρτητα από το αν τα ποσά αυτά διεκδικούνται ή όχι με αγωγή.
  • Απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων τους.
  • Απαλλάσσεται από φόρο το ποσό της επιχορήγησης που καταβάλλεται σε μορφή επιχορήγησης για νέους επαγγελματίες οι οποίοι υπάγονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Με υπουργικές αποφάσεις καθίσταται δυνατή η παραχώρηση δημόσιων ακινήτων σε παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση ή σε Αθιγγάνους.
  • Παρέχεται η δυνατότητα αφορολόγητης εισαγωγής αυτοκινήτου σε ανάπηρους Ελληνες πολίτες, πάνω από 70 ετών.
ΤΡΑΜ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Νέες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς

Σε νέα αύξηση του προϋπολογισμού των έργων της κατασκευής των γραμμών του ΤΡΑΜ και του προαστιακού σιδηρόδρομο προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας, σε περίπτωση αύξησης των προϋπολογισμών των 2 έργων, η επιπλέον χρηματοδότηση, θα προέλθει είτε από εσωτερικές κατανομές πόρων (θα αφαιρεθούν κεφάλαια από έργα με χαμηλή απορροφητικότητα) είτε το βάρος θα επωμιστεί ο ελληνικός λαός, μέσω της σύναψης νέων δανείων.

Παρά την προσπάθεια του υφυπουργού να παρουσιάσει μια αισιόδοξη εικόνα για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, τα επίσημα στοιχεία τον διαψεύδουν... Σύμφωνα με αυτά, μέχρι το τέλος Μάη 2003, είχε απορροφηθεί το 24% της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής για τα επιχειρησιακά προγράμματα (τον κορμό του ΚΠΣ) και μόλις το 17% των συνολικών κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τα περιφερειακά προγράμματα (ΠΕΠ). Υψηλό ποσοστό απορρόφησης στα επιχειρησιακά προγράμματα εμφανίζουν οι οδικοί άξονες, η απασχόληση και ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, σε αντίθεση με τα πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια», κοινωνία της πληροφορίας και ανταγωνιστικότητα που παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα. Με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς γίνεται η απορρόφηση κοινοιτικών κεφαλαίων για έργα της περιφέρειας στην Ηπειρο, στο Β. Αιγαίο, στη Στερεά κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ