ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Μεθοδεύσεις με τα πειστήρια καταγγέλλει η υπεράσπιση

Η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στην έδρα και στους συνηγόρους υπεράσπισης εκδηλώθηκε χθες στη δίκη της «17Ν», αναφορικά με τα πειστήρια (αποτυπώματα κλπ.) τα οποία - σύμφωνα με την Εγκληματολογική Υπηρεσία της Αστυνομίας - συνηγορούν στην ενοχή των κατηγορουμένων. Η υπεράσπιση - που, σημειωτέον, έχει καταγγείλει ως ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα δικονομικών δεδομένων της χώρας μας το γεγονός ότι τα πειστήρια με τις σχετικές εκθέσεις δε συμπεριλαμβάνονταν από την αρχή στη δικογραφία, αλλά προστέθηκαν δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της δίκης - χθες είχε την ευκαιρία να αμφισβητήσει, τόσο την επιστημονική αξία των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, όσο και να διαμαρτυρηθεί εντόνως για το γεγονός ότι δεν της παρέχεται η δυνατότητα, πρακτικά και χρονικά, να ελέγξει την αξιοπιστία των πειστηρίων που αφορούν τους εντολείς της.

Ειδικότερα, για την έκθεση αυτοψίας που διαβάστηκε χθες και αφορούσε τα ευρήματα στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για έκθεση, αλλά για αστυνομική βεβαίωση, από την οποία δε δίνονται στοιχεία για τα ευρήματα που αφορούν τον πελάτη του, ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα υπερασπιστικά του καθήκοντα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο συνήγορος του Γ. Σερίφη, Σπ. Φυτράκης, τόνισε ότι δε δίνεται ο χρόνος και η πληρότητα των στοιχείων, ώστε η υπεράσπιση να είναι σε θέση να ελέγξει και να αντικρούσει ή να μην αντικρούσει τα ευρήματα - πειστήρια. Ενταση, μάλιστα, δημιουργήθηκε όταν η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ι. Κούρτοβικ, κατήγγειλε την έδρα ότι φέρνει για ανάγνωση στο δικαστήριο τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση και ανάλογη προετοιμασία των συνηγόρων. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημέρα που τα πειστήρια, αυτά καθ' αυτά, θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Προηγουμένως, στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, ο Γ. Βότσης (που συνέχισε την κατάθεσή του, η οποία είχε διακοπεί την Παρασκευή), ο Δ. Παπαχρήστος και ο Περικλής Κοροβέσης. Και οι τρεις μάρτυρες υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος, με τις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις, δε θα μπορούσε ποτέ να είναι μέλος της «17 Ν». Κατά την εξέταση του Γ. Βότση, δημιουργήθηκε ένταση, όταν από τον συνήγορο του Αλ. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, τέθηκε το ζήτημα ότι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενοι απειλήθηκαν ότι θα εκδοθούν στις ΗΠΑ. Αμέσως ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε την τοποθέτηση επί του θέματος του Αλ. Γιωτόπουλου, ο οποίος και επιβεβαίωσε το γεγονός. Ο κατηγορούμενος διευκρίνισε ότι του έλεγαν στην Αντιτρομοκρατική πως «βγήκαν στην τηλεόραση και ζητάει η κυβέρνηση η αμερικάνικη επίσημα την έκδοσή» του και πως δεν υπάρχει άλλη λύση γι' αυτόν, για να αποφύγει την έκδοση, από το να δεχτεί «τις τρεις πρώτες ενέργειες» της «17 Ν».

ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Η ΠΟΥ συνιστά διαρκή επιφυλακή

ΓΕΝΕΥΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΤΟΡΟΝΤΟ.--

Σε διαρκή επαγρύπνηση κάλεσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας πως δε θα πρέπει να εφησυχάσει λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων (θανατηφόρων και μη) στη Νοτιοανατολική Ασία...

«Ολες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, γιατί θα είναι δύσκολη η πλήρης εξάλειψη του ιού σε διαφορετική περίπτωση... Βλέπουμε τι συμβαίνει στον Καναδά, όπου παρά το ανεπτυγμένο σύστημα Υγείας υπήρξε ξαφνικά άνοδος των κρουσμάτων... Το SARS δεν είναι κάτι απ' το οποίο μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε», αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της Οργάνωσης, στην οποία καταγράφεται ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων του συνδρόμου ως εξής: 771 νεκροί και περίπου 8.300 κρούσματα.

Στον Καναδά, πάντως, παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων, μολονότι τα θανατηφόρα ανέρχονται πλέον σε 31 μετά το θάνατο 60χρονης ασθενούς το περασμένο Σάββατο. Στην επιφάνεια, πάντως, χτες, βγήκαν οι καταγγελίες του νοσηλευτικού προσωπικού του γενικού νοσοκομείου North York, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του νοσοκομείου αγνόησε επιδεικτικά τις αναφορές του προσωπικού που πιθανολογούσε την εκδήλωση νέων κρουσμάτων πριν από περίπου δέκα μέρες... Οσο για τον αριθμό των Καναδών που βρίσκονται απομονωμένοι σε κατ' οίκον περιορισμό επειδή ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με ασθενείς του συνδρόμου; Εως χτες ανέρχονταν σε περίπου 5.700 άτομα...

Στην Κίνα η μείωση στον αριθμό θανατηφόρων και μη κρουσμάτων είναι σημαντική. Προχτές δεν υπήρξε κανένα νέο ή θανατηφόρο κρούσμα. Χτες, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ασθενών και κανένα νέο κρούσμα. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ είχαμε το περασμένο 24ωρο έναν νεκρό και τέσσερα νέα κρούσματα.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο, νοσοκομειακές αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ως πρώτο πιθανό κρούσμα την περίπτωση ενός 66χρονου που έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μοναστήρι μετά από ταξίδι στο Τορόντο του Καναδά. Ο ασθενής φαίνεται να φέρει όλα τα συμπτώματα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, αλλά εργαστηριακώς αυτό παραμένει ακόμη ανεξακρίβωτο. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης Μοναστήρι, Ντέγιαν Ρίστεφσκι, διέταξε, πάντως, για προληπτικούς λόγους, την πλήρη απολύμανση και επιδημιολογική προστασία του νοσοκομείου.

ΕΕ: ...Ευχές για εξαφάνιση της επιδημίας

Στη διαπίστωση ότι «απαιτείται η συνεχής εγρήγορση μέχρι την τελική εξαφάνιση της επιδημίας» κατέληξε το Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή. Πρόκειται για απλές ευχές αντί για άμεσα μέτρα που χρειάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το χτεσινό συμβούλιο ασχολήθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, με τις πρόσφατες εξελίξεις της επιδημίας και τα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπισή της. Ο Κ. Στεφανής επανέλαβε πως η περίπτωση αυτής της επιδημίας επιβεβαιώνει την ανάγκη ενδυνάμωσης του συντονισμού στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών τόσο στην ΕΈ όσο και διεθνώς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χτες στο Συμβούλιο υπουργών της Υγείας ήταν τα εξής θέματα: Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, η ποιότητα και ασφάλεια των ιστών και των κυττάρων, η ψυχική υγεία (στίγμα) και η πρόληψη του καρκίνου.

Νέα προσφυγή κατά της εκτροπής Αχελώου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μεταφέρεται και πάλι η πολύπαθη υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, γεγονός που σημαίνει ότι το δικαστήριο θα ασχοληθεί και πάλι με αυτό το θέμα.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν χτες μια σειρά φορείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ.), όπου ζητούν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση (19/3/2003), με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την «κατασκευή και λειτουργία των έργων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία». Η έγκριση των όρων στηρίχτηκε σε συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επικυρώθηκε από το ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι είναι αντισυνταγματικοί, δε γίνεται συνολικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών πόρων, δεν προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά και δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι στον ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ρεύματος»

«Οχι στην εγκατάσταση ακριβής, ρυπογόνας και ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», βροντοφώναξαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ελευθερίου - Κορδελιού, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Συντονιστικού των φορέων της περιοχής.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού Στ. Λαφαζανίδης, ο Θ. Κυριακίδης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χ. Φυλίτση εκ μέρους της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ευόσμου και ο Χρ. Τσακίρης δημοτικός σύμβουλος Σταυρούπολης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρσ. Τσιριγώτης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των φορέων. Τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη δημιουργία ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 390 MW με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο δίπλα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό, είναι ακριβή και το κόστος θα το πληρώσουν οι καταναλωτές. «Είναι ρυπογόνα, πρόσθεσε, καταστρέφει το περιβάλλον και θα το πληρώσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι ιδιωτική, θα πλουτίσει ο ιδιώτης σε βάρος της εθνικής οικονομίας και ανεξαρτησίας της χώρας». Αναφέρθηκε ακόμη σε μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σύμφωνα με την οποία η μονάδα αυτή θα είναι ασύμφορη και δε θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Ο ομιλητής κάλεσε το λαό της περιοχής να εναντιωθεί, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, να απαιτήσει τη διαμόρφωση εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού με βάση τα συμφέροντα του λαού και τις δυνατότητες της χώρας.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου Κορδελιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ