Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Η ΠΟΥ συνιστά διαρκή επιφυλακή

ΓΕΝΕΥΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΤΟΡΟΝΤΟ.--

Σε διαρκή επαγρύπνηση κάλεσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας πως δε θα πρέπει να εφησυχάσει λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων (θανατηφόρων και μη) στη Νοτιοανατολική Ασία...

«Ολες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, γιατί θα είναι δύσκολη η πλήρης εξάλειψη του ιού σε διαφορετική περίπτωση... Βλέπουμε τι συμβαίνει στον Καναδά, όπου παρά το ανεπτυγμένο σύστημα Υγείας υπήρξε ξαφνικά άνοδος των κρουσμάτων... Το SARS δεν είναι κάτι απ' το οποίο μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε», αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της Οργάνωσης, στην οποία καταγράφεται ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων του συνδρόμου ως εξής: 771 νεκροί και περίπου 8.300 κρούσματα.

Στον Καναδά, πάντως, παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων, μολονότι τα θανατηφόρα ανέρχονται πλέον σε 31 μετά το θάνατο 60χρονης ασθενούς το περασμένο Σάββατο. Στην επιφάνεια, πάντως, χτες, βγήκαν οι καταγγελίες του νοσηλευτικού προσωπικού του γενικού νοσοκομείου North York, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του νοσοκομείου αγνόησε επιδεικτικά τις αναφορές του προσωπικού που πιθανολογούσε την εκδήλωση νέων κρουσμάτων πριν από περίπου δέκα μέρες... Οσο για τον αριθμό των Καναδών που βρίσκονται απομονωμένοι σε κατ' οίκον περιορισμό επειδή ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με ασθενείς του συνδρόμου; Εως χτες ανέρχονταν σε περίπου 5.700 άτομα...

Στην Κίνα η μείωση στον αριθμό θανατηφόρων και μη κρουσμάτων είναι σημαντική. Προχτές δεν υπήρξε κανένα νέο ή θανατηφόρο κρούσμα. Χτες, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ασθενών και κανένα νέο κρούσμα. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ είχαμε το περασμένο 24ωρο έναν νεκρό και τέσσερα νέα κρούσματα.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο, νοσοκομειακές αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ως πρώτο πιθανό κρούσμα την περίπτωση ενός 66χρονου που έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μοναστήρι μετά από ταξίδι στο Τορόντο του Καναδά. Ο ασθενής φαίνεται να φέρει όλα τα συμπτώματα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, αλλά εργαστηριακώς αυτό παραμένει ακόμη ανεξακρίβωτο. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης Μοναστήρι, Ντέγιαν Ρίστεφσκι, διέταξε, πάντως, για προληπτικούς λόγους, την πλήρη απολύμανση και επιδημιολογική προστασία του νοσοκομείου.

ΕΕ: ...Ευχές για εξαφάνιση της επιδημίας

Στη διαπίστωση ότι «απαιτείται η συνεχής εγρήγορση μέχρι την τελική εξαφάνιση της επιδημίας» κατέληξε το Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή. Πρόκειται για απλές ευχές αντί για άμεσα μέτρα που χρειάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το χτεσινό συμβούλιο ασχολήθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, με τις πρόσφατες εξελίξεις της επιδημίας και τα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπισή της. Ο Κ. Στεφανής επανέλαβε πως η περίπτωση αυτής της επιδημίας επιβεβαιώνει την ανάγκη ενδυνάμωσης του συντονισμού στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών τόσο στην ΕΈ όσο και διεθνώς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χτες στο Συμβούλιο υπουργών της Υγείας ήταν τα εξής θέματα: Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, η ποιότητα και ασφάλεια των ιστών και των κυττάρων, η ψυχική υγεία (στίγμα) και η πρόληψη του καρκίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ