Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Τα αυθαίρετα μένουν, το τσιμέντο έρχεται

Ο Κυριακού ξεκίνησε την καταστροφή, η κυβέρνηση φροντίζει για την ολοκλήρωσή της...
Ο Κυριακού ξεκίνησε την καταστροφή, η κυβέρνηση φροντίζει για την ολοκλήρωσή της...
Την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων της Αθήνας έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθηνών - Πειραιά να αλλάξει ουσιαστικά τις χρήσεις και τη φυσιογνωμία του Πεδίου του Αρεως, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Μ. Κυριακού στο χώρο.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει σε μία τριμελή επιτροπή την αρμοδιότητα των διαδικασιών εκπόνησης και υλοποίησης της μελέτης για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως, προσχέδιο της οποίας είχε παρουσιάσει προσφάτως η πρόεδρος του οργάνου, Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα με αυτό, δύο μεγάλοι δρόμοι, πλάτους 20 μέτρων, θα διασχίζουν το χώρο, ενώ οι είσοδοι από 14 μειώνονται σε 5, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στους κατοίκους. Παράλληλα, προβλέπονται αναψυκτήριο και μόνιμα εκθετήρια, τα οποία θα «κοστίσουν» σε πράσινο. Οπως είπε στο «Ρ» η Φ. Δημαρόγκωνα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, «πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πάρκα των Βαλκανίων, το οποίο δεν έχει ανάγκη από ανάπλαση, αλλά αναβάθμιση και συντήρηση». Η ίδια κατήγγειλε την Φ. Γεννήματα ότι δεν κάνει λόγο για τα αυθαίρετα του Κυριακού, ενώ αρνήθηκε, όταν παρουσίασε τη μελέτη, να δώσει το λόγο στους κατοίκους για να τοποθετηθούν.

Ωστόσο, αυτό δεν ενοχλεί την ηγεσία της διευρυμένης Νομαρχιακής Αρχής - στην εισήγησή της για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του χώρου - να σημειώνει πως οι διορθώσεις που έγιναν στην προμελέτη, έλαβαν «υπόψη τα αιτήματα των κατοίκων»...

Καταψήφισε η ΝΑΣ

Την εισήγηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου, με το σκεπτικό ότι δε λαμβάνεται υπόψη η άποψη των κατοίκων, ενώ την ίδια ώρα ανατίθεται σε μια τριμελή επιτροπή να αποφασίσει, παραγκωνίζοντας το ρόλο του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου. Παράλληλα, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ κατέθεσαν την αντίθεσή τους στην προμελέτη, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, «κάνει γαργάρα» τα αυθαίρετα του Μ. Κυριακού και ζήτησαν η ΝΑ να μην προχωρήσει ερήμην της βούλησης κατοίκων και φορέων.

Οι σύμβουλοι της ΝΑΣ καταψήφισαν επίσης την εισήγηση της διευρυμένης ΝΑ Αθηνών - Πειραιά, να ανατεθεί σε ιδιώτες η φύλαξη και η καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους, με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού. Οι Ηλ. Νικολόπουλος και Ελ. Παπαδοπούλου σημείωσαν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει η διευρυμένη ΝΑ να ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη των δύο χώρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη της επίθεσης (2007-04-04 00:00:00.0)
Απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ εναντίον κατοίκων... (2007-04-03 00:00:00.0)
Κατάληψη από μικροπωλητές (2005-04-06 00:00:00.0)
Δυναμικά στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση (2002-06-06 00:00:00.0)
Στη Νομαρχία το Πεδίον του Αρεως (2000-06-21 00:00:00.0)
Το πράσινο καταστρέφεται, η Δημοτική Αρχή κωφεύει (2000-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ