Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Μεθοδεύσεις με τα πειστήρια καταγγέλλει η υπεράσπιση

Η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στην έδρα και στους συνηγόρους υπεράσπισης εκδηλώθηκε χθες στη δίκη της «17Ν», αναφορικά με τα πειστήρια (αποτυπώματα κλπ.) τα οποία - σύμφωνα με την Εγκληματολογική Υπηρεσία της Αστυνομίας - συνηγορούν στην ενοχή των κατηγορουμένων. Η υπεράσπιση - που, σημειωτέον, έχει καταγγείλει ως ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα δικονομικών δεδομένων της χώρας μας το γεγονός ότι τα πειστήρια με τις σχετικές εκθέσεις δε συμπεριλαμβάνονταν από την αρχή στη δικογραφία, αλλά προστέθηκαν δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της δίκης - χθες είχε την ευκαιρία να αμφισβητήσει, τόσο την επιστημονική αξία των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, όσο και να διαμαρτυρηθεί εντόνως για το γεγονός ότι δεν της παρέχεται η δυνατότητα, πρακτικά και χρονικά, να ελέγξει την αξιοπιστία των πειστηρίων που αφορούν τους εντολείς της.

Ειδικότερα, για την έκθεση αυτοψίας που διαβάστηκε χθες και αφορούσε τα ευρήματα στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για έκθεση, αλλά για αστυνομική βεβαίωση, από την οποία δε δίνονται στοιχεία για τα ευρήματα που αφορούν τον πελάτη του, ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα υπερασπιστικά του καθήκοντα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο συνήγορος του Γ. Σερίφη, Σπ. Φυτράκης, τόνισε ότι δε δίνεται ο χρόνος και η πληρότητα των στοιχείων, ώστε η υπεράσπιση να είναι σε θέση να ελέγξει και να αντικρούσει ή να μην αντικρούσει τα ευρήματα - πειστήρια. Ενταση, μάλιστα, δημιουργήθηκε όταν η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ι. Κούρτοβικ, κατήγγειλε την έδρα ότι φέρνει για ανάγνωση στο δικαστήριο τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση και ανάλογη προετοιμασία των συνηγόρων. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημέρα που τα πειστήρια, αυτά καθ' αυτά, θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Προηγουμένως, στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, ο Γ. Βότσης (που συνέχισε την κατάθεσή του, η οποία είχε διακοπεί την Παρασκευή), ο Δ. Παπαχρήστος και ο Περικλής Κοροβέσης. Και οι τρεις μάρτυρες υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος, με τις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις, δε θα μπορούσε ποτέ να είναι μέλος της «17 Ν». Κατά την εξέταση του Γ. Βότση, δημιουργήθηκε ένταση, όταν από τον συνήγορο του Αλ. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, τέθηκε το ζήτημα ότι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενοι απειλήθηκαν ότι θα εκδοθούν στις ΗΠΑ. Αμέσως ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε την τοποθέτηση επί του θέματος του Αλ. Γιωτόπουλου, ο οποίος και επιβεβαίωσε το γεγονός. Ο κατηγορούμενος διευκρίνισε ότι του έλεγαν στην Αντιτρομοκρατική πως «βγήκαν στην τηλεόραση και ζητάει η κυβέρνηση η αμερικάνικη επίσημα την έκδοσή» του και πως δεν υπάρχει άλλη λύση γι' αυτόν, για να αποφύγει την έκδοση, από το να δεχτεί «τις τρεις πρώτες ενέργειες» της «17 Ν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ