ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Με τη «Δράση» το ραντεβού των ανυπότακτων αγωνιστών

Ο χώρος της κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο άλσος του Σέιχ Σου στον Αγιο Παύλο
Ο χώρος της κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο άλσος του Σέιχ Σου στον Αγιο Παύλο
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στις 20, 21 και 22 του Ιούνη. Κάτω από τις σημαίες της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα διαδηλώσουν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που θα διεξαχθεί εκείνες τις μέρες στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής.

Οργανωμένα, μαζικά και ταξικά-λαϊκά θα δράσουν ενάντια στη σύνοδο των ευρω-ιμπεριαλιστών, για να μην περάσουν οι νέοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τους. Θα διαδηλώσουν ενάντια στο σχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ, που στόχο έχει την παραπέρα αντιδραστικοποίησή της. Ενάντια στα σχέδια για την παραπέρα «ανασυγκρότηση» των «Δυτικών Βαλκανίων», την τρίτη, δηλαδή, φάση λεηλάτησης της ευρύτερης περιοχής. Θα διαδηλώσουν για να ματαιωθεί η αποστολή του πρώτου εκτός Ευρώπης τμήματος του ευρωστρατού στο Κονγκό, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για νέες επεμβάσεις και τυχοδιωκτισμούς στο μέλλον. Με τη Δράση τους σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα ξεσκεπάσουν την εγκληματική σιωπή και συνεργία της ΕΕ στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Από τη Θεσσαλονίκη, οι ανυπότακτοι αγωνιστές θα στείλουν απάντηση και στη συνάντηση του «G8» στο Εβιάν, όπου συμμετείχε σε αγαστή σύμπνοια και ο Κ. Σημίτης. Θα καταδικάσουν την ΕΕ και την Ελληνική Προεδρία, για τα βρώμικα σχέδια επίθεσης στη σοσιαλιστική Κούβα.

Στα «χρώματα του αγώνα» η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη λαϊκή αγωνιστική αντισύνοδο στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες νεολαίοι, εργαζόμενοι, εκατοντάδες λαϊκοί αγωνιστές έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο του τεράστιου όγκου δουλιάς που απαιτείται για την καλύτερη δυνατή υποδοχή και φιλοξενία των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις σημαίες της «Δράσης».

Ηδη η πόλη άρχισε να αλλάζει όψη. Ντύνεται σιγά σιγά στα χρώματα του κινήματος αντίστασης. Τα περίπτερα με το ενημερωτικό-προπαγανδιστικό υλικό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στήθηκαν και λειτουργούν τόσο στο κέντρο όσο και στους περιφερειακούς δήμους. Μεγάλα αεροπανό αναρτήθηκαν σε γέφυρες και άλλα σημεία. Εκατοντάδες κάθετα πανό (γνωστά ως κινέζικα) έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Με πίστη στον αγώνα για να μπει φρένο στην πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με αστείρευτο κουράγιο και περίσσιο ενθουσιασμό, εργάτες και νεολαίοι δηλώνουν καθημερινά συμμετοχή στις εθελοντικές ομάδες δουλιάς. Αναλαμβάνουν χρεώσεις και μπαίνουν στις βάρδιες εργασίας.

Η Βάσω, από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, μαζί με τον Γιάννη, τον Παύλο, τον Ερνέστο και το Νίκο, ετοιμάζουν τα πανό, τα «κινέζικα». Βρήκαν το χρόνο, κάπου ανάμεσα στο διάβασμα και τις εξετάσεις και μπήκαν στη δουλιά. Δεκάδες ακόμη εναλλάσσονται στις βάρδιες, όλες τις μέρες της βδομάδας.

Σταθερός, καθοδηγητής της δουλιάς ο Λάζαρος Μαυρόπουλος, οδοκαθαριστής, πρώην τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οπαδός του ΚΚΕ. «Παλεύουμε όλη αυτή η δουλιά να έχει και καλό αισθητικό αποτέλεσμα», λέει.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στο Δήμο Αγίου Παύλου που θα φιλοξενήσει τον κύριο όγκο των διαδηλωτών.

Επίσης:

  • Καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 12 με 1 το μεσημέρι στην ΕΤ-3 μπορείτε να παρακολουθείτε το βήμα της «Λαϊκής Αντισυνόδου»
  • Πληροφορίες για το πρόγραμμα της Λαϊκής Αντισυνόδου και άλλες δραστηριότητες της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.action-salonika2003.org
Εκατοντάδες κομμουνιστές νεολαίοι δουλεύουν νυχθημερόν για να «ντύσουν» κόκκινη την πόλη της Θεσσαλονίκης
Εκατοντάδες κομμουνιστές νεολαίοι δουλεύουν νυχθημερόν για να «ντύσουν» κόκκινη την πόλη της Θεσσαλονίκης
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
Αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη

Τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις 5 του Ιούνη για τους ανέργους και τους απολυμένους, οι πολύμορφες εκδηλώσεις των ταξικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά και τη στήριξη των ανέργων. Ενας αγώνας που ξεδιπλώθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν τις μέρες της Πρωτομαγιάς άρχισαν να μπαίνουν λουκέτα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παραγωγικές και, μάλιστα, για τα μέτρα της δικής μας οικονομίας, σχετικά μεγάλες.

Σε αυτό τον ιερό αγώνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν. Με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν κάθε μέρα κυριολεκτικά στο δρόμο. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την προσπάθεια σήκωσαν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών-Δέρματος, που στήριξε πολύμορφα τον αγώνα των εργατριών της «Σίσσερ» και άλλων απολυμένων, κηρύσσοντας ακόμα και 4ωρη στάση εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, που βρέθηκε δίπλα στους εργάτες της «Ιππόκαμπος», της «Μήτσα», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων που συμπαραστάθηκε στους απολυμένους της «Υβόννη», της «Αντωνόπουλος». Η καμπάνια του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τους ανέργους του νομού, οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη για την «ΑΓΝΟ», στην Πάτρα για τη νηματουργία «Κρίκας». Αλλά και συνολικά τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής του Γραμματείας βρέθηκαν σε εκατοντάδες χώρους, με την προκήρυξη, την ανακοίνωση. Δίπλα τους η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ έδωσε - μέσα σε δύσκολες συνθήκες - τη δική της μάχη, ενημερώνοντας, εμψυχώνοντας τη νέα γενιά, που πληρώνει βαρύ το τίμημα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και της ΟΝΕ.

Μια μάχη που ξετυλίχτηκε παράλληλα και στη διεκδίκηση αιτημάτων για τη στήριξη των ανέργων, αλλά και στην αποκάλυψη για τις βαθύτερες αιτίες της ανεργίας. Για τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν και προωθούν πολιτικές οι οποίες γεννούν, αναπαράγουν και διαιωνίζουν την ανεργία. Για την ανάγκη αυτές οι δυνάμεις να καταδικαστούν πολιτικά.

Ο παροξυσμός απολύσεων των προηγούμενων βδομάδων, η δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε για χιλιάδες εργατικές οικογένειες δεν πρέπει να μας κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια: Το πρόβλημα της ανεργίας δεν τελειώνει τώρα που τα αστικά μέσα ενημέρωσης κατεβάζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η ανεργία παραμένει μια τεράστια και χαίνουσα πληγή για την ελληνική κοινωνία, για την εργατική τάξη της χώρας μας. Το μαρτύριο των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των δεκάδων χιλιάδων νέων που δεν τολμούν και να βγουν για αναζήτηση εργασίας, αποθαρρημένοι, δεν τελειώνει.

Απ' αυτή την άποψη και ανεξάρτητα από τις περιόδους όξυνσης ή ύφεσης του προβλήματος, η ανεργία και οι άνεργοι παραμένουν στο κέντρο της προσοχής των ταξικών δυνάμεων. Η οργάνωση της πάλης, η οργάνωση των ανέργων και ολόκληρης της εργατικής τάξης γύρω από τους συγκεκριμένους στόχους που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι ένα διαρκές καθήκον.

Οι εκδηλώσεις και διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη από τις 19 έως τις 22 του Ιούνη είναι για τις ταξικές δυνάμεις μόνον η αφορμή. Η εμπειρία, οι δεσμοί με τους ανέργους που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι πολύτιμα εφόδια στην παραπέρα οργάνωση του αγώνα. Η Θεσσαλονίκη προβάλλει μπροστά μας ως μια καινούρια αναμέτρηση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και εδώ, το ΠΑΜΕ να βάλει τη σφραγίδα του.


Γ.Ζ.

Το πρόγραμμα της λαϊκής αντισυνόδου

Πολύμορφες δραστηριότητες θα εξελίσσονται σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου Νίκης. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες θα γίνουν στις 3 εξέδρες που θα λειτουργούν, στο Λιμάνι, στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον Λευκό Πύργο. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν 3 διεθνείς συναντήσεις.

Παράλληλα θα λειτουργεί το αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ νεολαίας της ΚΝΕ και της «Δράσης» στον Αγιο Παύλο, με χιλιάδες νέους από Ελλάδα και Ευρώπη, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει η εκδήλωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) με θέμα τον ευρωστρατό.

Στο πλαίσιο του τριημέρου θα ξεκινήσει η λειτουργία της εικαστικής έκθεσης με έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Παρασκευή 20 Ιούνη

Στις 12 το μεσημέρι, αναχώρηση των διαδηλωτών από Θεσσαλονίκη για Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Στις 2μμ συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία - διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεκινά η διεθνής συνδικαλιστική συνάντηση που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Σάββατο 21 Ιούνη

Από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η διεθνής συνάντηση κομμάτων και κινημάτων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για μια Ευρώπη δίχως πολέμους, φτώχεια και καταπίεση».

Στις 5μμ η μεγάλη διαδήλωση - πορεία ενάντια σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Στις 8μμ στην πλατεία Αριστοτέλους μεγάλη λαϊκή συναυλία.

Κυριακή 22 Ιούνη

Στις 11πμ συναυλία αλληλεγγύης - μουσική απ' όλο τον κόσμο - με τους λαούς των Κούβας, Παλαιστίνης, Συρίας, Ιράκ, ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ