Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ 19 - 22 ΙΟΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
Αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη

Τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις 5 του Ιούνη για τους ανέργους και τους απολυμένους, οι πολύμορφες εκδηλώσεις των ταξικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά και τη στήριξη των ανέργων. Ενας αγώνας που ξεδιπλώθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν τις μέρες της Πρωτομαγιάς άρχισαν να μπαίνουν λουκέτα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παραγωγικές και, μάλιστα, για τα μέτρα της δικής μας οικονομίας, σχετικά μεγάλες.

Σε αυτό τον ιερό αγώνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν. Με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν κάθε μέρα κυριολεκτικά στο δρόμο. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την προσπάθεια σήκωσαν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών-Δέρματος, που στήριξε πολύμορφα τον αγώνα των εργατριών της «Σίσσερ» και άλλων απολυμένων, κηρύσσοντας ακόμα και 4ωρη στάση εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, που βρέθηκε δίπλα στους εργάτες της «Ιππόκαμπος», της «Μήτσα», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων που συμπαραστάθηκε στους απολυμένους της «Υβόννη», της «Αντωνόπουλος». Η καμπάνια του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τους ανέργους του νομού, οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη για την «ΑΓΝΟ», στην Πάτρα για τη νηματουργία «Κρίκας». Αλλά και συνολικά τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής του Γραμματείας βρέθηκαν σε εκατοντάδες χώρους, με την προκήρυξη, την ανακοίνωση. Δίπλα τους η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ έδωσε - μέσα σε δύσκολες συνθήκες - τη δική της μάχη, ενημερώνοντας, εμψυχώνοντας τη νέα γενιά, που πληρώνει βαρύ το τίμημα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και της ΟΝΕ.

Μια μάχη που ξετυλίχτηκε παράλληλα και στη διεκδίκηση αιτημάτων για τη στήριξη των ανέργων, αλλά και στην αποκάλυψη για τις βαθύτερες αιτίες της ανεργίας. Για τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν και προωθούν πολιτικές οι οποίες γεννούν, αναπαράγουν και διαιωνίζουν την ανεργία. Για την ανάγκη αυτές οι δυνάμεις να καταδικαστούν πολιτικά.

Ο παροξυσμός απολύσεων των προηγούμενων βδομάδων, η δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε για χιλιάδες εργατικές οικογένειες δεν πρέπει να μας κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια: Το πρόβλημα της ανεργίας δεν τελειώνει τώρα που τα αστικά μέσα ενημέρωσης κατεβάζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η ανεργία παραμένει μια τεράστια και χαίνουσα πληγή για την ελληνική κοινωνία, για την εργατική τάξη της χώρας μας. Το μαρτύριο των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των δεκάδων χιλιάδων νέων που δεν τολμούν και να βγουν για αναζήτηση εργασίας, αποθαρρημένοι, δεν τελειώνει.

Απ' αυτή την άποψη και ανεξάρτητα από τις περιόδους όξυνσης ή ύφεσης του προβλήματος, η ανεργία και οι άνεργοι παραμένουν στο κέντρο της προσοχής των ταξικών δυνάμεων. Η οργάνωση της πάλης, η οργάνωση των ανέργων και ολόκληρης της εργατικής τάξης γύρω από τους συγκεκριμένους στόχους που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι ένα διαρκές καθήκον.

Οι εκδηλώσεις και διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη από τις 19 έως τις 22 του Ιούνη είναι για τις ταξικές δυνάμεις μόνον η αφορμή. Η εμπειρία, οι δεσμοί με τους ανέργους που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι πολύτιμα εφόδια στην παραπέρα οργάνωση του αγώνα. Η Θεσσαλονίκη προβάλλει μπροστά μας ως μια καινούρια αναμέτρηση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και εδώ, το ΠΑΜΕ να βάλει τη σφραγίδα του.


Γ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ