ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν λευκώ παράδοση των πολιτών και των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις Συμφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ, όσον αφορά τη δικαστική συνεργασία για ποινικές υποθέσεις και τις εκδόσεις πολιτών

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για δικαστική συνεργασία και έκδοση πολιτών, τονίζοντας τα εξής:

«Πρόκληση αποτελεί και η συζήτηση ακόμα αυτού του θέματος, λίγες μόλις μέρες μετά την εγκληματική εισβολή των αμερικανοαγγλικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Με τη συμφωνία αυτή η ΕΕ παραδίδει εν λευκώ τους πολίτες των κρατών - μελών της και τα προσωπικά δεδομένα τους στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, των οποίων οι διωκτικές αρχές θα αλωνίζουν, μακριά από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Μεικτές ανακριτικές ομάδες ΕΕ - ΗΠΑ θα δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στην ΕΕ, παραβιάζοντας εθνικά Συντάγματα και εσωτερικό Δίκαιο.

Πρόκειται για συμφωνία σε βάρος των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ. Δεν προκαλεί καμία διαφοροποίηση στο εσωτερικό δίκαιο των ΗΠΑ, όπως κατάργηση της θανατικής ποινής ή διακριτικών διατάξεων του «Πατριωτικού Νόμου» που δεν επιτρέπουν τη νομική συνδρομή σε μη Αμερικανούς πολίτες ή αλλαγή ασύμβατων με το ευρωπαϊκό δίκαιο νομοθεσιών πολιτειών των ΗΠΑ, ή τον τερματισμό της απάνθρωπης κράτησης των αιχμαλώτων πολέμου, ακόμα και πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ (Γκουαντανάμο).

Καλούμε τους λαούς μας να κινητοποιηθούν μαζικά ενάντια σε μια επικίνδυνη συμφωνία που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα κλιμακώσει τις διώξεις κατά του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με έκδοση στις ΗΠΑ των πρωτοπόρων αγωνιστών του, αλλά και γενικότερα όσων οι ΗΠΑ θεωρούν ύποπτους. Να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ στην ΕΕ και να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις τους να επικυρώσουν μία τέτοια συμφωνία».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος για τις τουρκικές διεκδικήσεις

«Αισιόδοξοι» για διευθέτηση των διαφορών δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών

Με τη σιγουριά ότι ο διμερής διάλογος, ο οποίος μακριά από το φως της δημοσιότητας εξελίσσεται, θα διευθετήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές οι οποίες προκύπτουν από τις τουρκικές διεκδικήσεις, εμφανίστηκαν χτες σε δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και αμέσως μετά εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα προβλήματα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα διευθετηθούν μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι τα προβλήματα θα λυθούν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Α. Γκιουλ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «προς τις δύο πλευρές, οι οποίες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς κάποια προβλήματα, αλλά μπορούν να τα λύσουν ειρηνικά». Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δήλωσε ικανοποιημένος από το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί νωρίς το καλοκαίρι, μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων ήταν επίσης το Κυπριακό και η εξέλιξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης.

Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σόλομον Πασίν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Ο Σ. Πασίν επίσης έδειξε σαφή διάθεση να αποδεσμευτεί η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας από αυτήν της Ρουμανίας, η οποία φαίνεται να υστερεί. Οι δυο υπουργοί όμως συζήτησαν και τα διμερή θέματα που τους απασχολούν, όπως αυτό των διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, θέμα το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να έχει διευθετηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οικολογική ΣΥΝείδηση...

Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και δικαιωματικά πρέπει να αφιερωθεί και στο ΣΥΝ που εσχάτως βαπτίστηκε και ως «ΣΥΝ των δυνάμεων της οικολογίας». Οι συμπαθείς οικολόγοι του ΣΥΝ φροντίζουν για το περιβάλλον και την προστασία του με κάθε τρόπο. Αφού φροντίζουν ακόμα και να διορίζονται σε θέσεις αιχμής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δικαιολογήσουν τον τίτλο του κόμματός τους.

Στην «Αθήνα 2004» γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο Θανάσης Κανταρτζής, ο οποίος είναι σημαίνον στέλεχος του ΣΥΝ. Η Χριστίνα Θεοχάρη είναι διευθύντρια Περιβάλλοντος στην «Αθήνα 2004», είναι φίλα προσκείμενη στο ΣΥΝ και ήταν και συνυποψήφια της Μ. Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) στις δημοτικές εκλογές το 1998. Και όταν μιλάμε για «Αθήνα 2004» μιλάμε για την εταιρία εκείνη που αμείβει τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές με ενάμισι, δύο και τρία εκατομμύρια δρχ. το μήνα. Πρόκειται για την εταιρία που προσπαθεί να... διαφυλάξει το περιβάλλον καταθέτοντας σχέδια για την καταστροφή υγροβιοτόπων (π.χ. Σχοινιάς, στο διαχειριστικό φορέα του οποίου επικεφαλής είναι ο Κίμων Χατζημπίρος, επίσης σημαίνον στέλεχος του ΣΥΝ) και που προτείνει να καταστρέφονται δάση και να φυτεύονται στη θέση τους κάποια μικρά δεντράκια...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ είναι ο δήμαρχος Καλυβίων κ. Φιλίππου, στέλεχος του ΣΥΝ και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ συμμετέχει το επίσης στέλεχος του ΣΥΝ κ. Παλαιολόγος. Τι κοινό έχουν τα δύο συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης; Σε επίπεδο Διοίκησης αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, την καύση. Μια μέθοδο καρκινογόνο, που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η διοξίνη - ουσία που παράγεται από την καύση - είναι μια ουσία που ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου σε έναν οργανισμό μπορεί να προκαλέσει καρκίνους και καρκινογενέσεις.

Πέραν των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το «Κόμμα των δυνάμεων της Οικολογίας κλπ, κλπ» είχε ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος (σ.σ. ο εισηγητής του ΣΥΝ στη Βουλή είχε υπερθεματίσει για την ανάγκη αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου) που στην ουσία αποτέλεσε το κλειδί για να «ανοίξουν» διάπλατα οι πόρτες για την εφαρμογή μιας ακόμα πιο αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Και του χρόνου παιδιά και με περισσότερη οικολογική συνείδηση...


Κ. Π.

ΕΚΔΟΣΗ «ΥΠΟΠΤΩΝ»
Μένουν να πέσουν οι υπογραφές

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοση «υπόπτων» και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή. Κατά πάσα πιθανότητα το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης θα εξουσιοδοτήσει την Ελληνική Προεδρία να υπογράψει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και στις 25 Ιούνη στην Ουάσιγκτον θα πέσουν οι τελικές υπογραφές με τη βούλα της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι υπέκυψαν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και η συμφωνία αυτή που αναμένεται να υπογραφεί σε τρεις βδομάδες, θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Παλλήνης διοργανώνει εκδήλωση για την Κούβα στην πλατεία Δημαρχείου την Κυριακή 8/6, στις 8 μ.μ., με ομιλία και μουσικό πρόγραμμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση με το 5ο Δημοτικό Σχολείο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο χώρο του σχολείου τη Δευτέρα, 9/6, στις 9.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση με τα παιδιά, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση ζωγραφικής των παιδιών, μικρό θεατρικό κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ