Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος για τις τουρκικές διεκδικήσεις

«Αισιόδοξοι» για διευθέτηση των διαφορών δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών

Με τη σιγουριά ότι ο διμερής διάλογος, ο οποίος μακριά από το φως της δημοσιότητας εξελίσσεται, θα διευθετήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές οι οποίες προκύπτουν από τις τουρκικές διεκδικήσεις, εμφανίστηκαν χτες σε δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και αμέσως μετά εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα προβλήματα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα διευθετηθούν μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι τα προβλήματα θα λυθούν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Α. Γκιουλ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «προς τις δύο πλευρές, οι οποίες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς κάποια προβλήματα, αλλά μπορούν να τα λύσουν ειρηνικά». Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δήλωσε ικανοποιημένος από το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί νωρίς το καλοκαίρι, μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων ήταν επίσης το Κυπριακό και η εξέλιξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης.

Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σόλομον Πασίν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Ο Σ. Πασίν επίσης έδειξε σαφή διάθεση να αποδεσμευτεί η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας από αυτήν της Ρουμανίας, η οποία φαίνεται να υστερεί. Οι δυο υπουργοί όμως συζήτησαν και τα διμερή θέματα που τους απασχολούν, όπως αυτό των διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, θέμα το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να έχει διευθετηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευπρόσδεκτο από Αγκυρα το «τελεσίγραφο»... (2006-11-22 00:00:00.0)
Συμπληρωματική «πρωτοβουλία» στα σχέδια των ΗΠΑ (2005-11-03 00:00:00.0)
Επίσημη έναρξη με μεγάλα λόγια (2005-10-05 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα (2005-09-03 00:00:00.0)
Προβληματίζει η διγλωσσία της Αγκυρας (2003-11-11 00:00:00.0)
Αντιφατικοί ως είθισται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ