Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Με σημαία τη διαπλοκολογία

«Μαγική εικόνα» για την οικονομία και τους εργαζόμενους παρουσίασε ο Κ. Σημίτης

Eurokinissi

Διαπλοκολογία και θριαμβολογία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να παρουσιάσει μέσω ...αριθμών μια «μαγική εικόνα» για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για εμπλοκή με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Διαπλοκή

Για δεσμεύσεις σε συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «ειδικά συμφέροντα κυριαρχούν την πολιτική της» και ότι υποστηρίζει «συγκεκριμένους εφοπλιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν στην ευρωπαϊκή απόφαση για τη θωράκιση των τάνκερ», με την αναφορά ότι στην Ευρωβουλή «απείχαν οι 9 βουλευτές της ΝΔ από τη σχετική ψηφοφορία». Επίσης, μιλώντας για τη συγχώνευση ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ τόνισε ότι η επιχείρηση που αντέδρασε (δηλαδή η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ) «κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση», η οποία «υπάκουσε αμέσως με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου με την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποίησε η επιχείρηση». Ο πρωθυπουργός άσκησε γενικότερη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι, παρά τα «κυβερνητικά επιτεύγματα» στην οικονομία και τη διεθνή αναγνώριση, «μόνο η ΝΔ τα βρίσκει όλα στραβά» και «προβλέπει καταστροφές» και τονίζοντας ότι «η σοβαρότητα δε διακρίνει την αντιπολίτευση». Σημείωσε μάλιστα αναφορικά με τη χτεσινή συζήτηση ότι «τα πάντα εξυπηρετούν ένα παιχνίδι εντυπώσεων», αφού, όπως υποστήριξε για τη ΝΔ, «όταν υπάρχει πενία πολιτικής τότε ανακαλύπτεις τη συκοφαντία και το λαϊκισμό».

Πτωχεύσεις: «Αυτά συμβαίνουν...»

Με τη λογική του «κράτους-στρατηγείου» επιχείρησε να δικαιολογήσει χτες ο Κ. Σημίτης την ανεργία και τις πρόσφατες πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πτωχεύσεις πάντα υπάρχουν, ακόμα και σε περίοδο ευημερίας», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση φροντίζει για την ανάπτυξη και το δανεισμό» των επιχειρήσεων. Δήλωσε ότι «τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ περισσότερα» καθώς και ότι «αυτή η κυβέρνηση απορρόφησε την ανεργία της 10ετίας του 1990», ζήτησε δε «οι επιχειρήσεις να στραφούν προς την ποιότητα» και τόνισε πως «δεν πρόκειται να δαπανήσουμε απερίσκεπτα για να κερδίσουμε χαμένες θέσεις εργασίες», άρα «δε θα χαρίσουμε φόρους και εισφορές στο ΙΚΑ ούτε θα δώσουμε επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό». Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης έφτασε στο σημείο να μιλήσει και για τις πόλεις-μνημεία της ανεργίας: «Ας θυμηθούμε την κρίση στο Λαύριο, τη Σύρο και την Πάτρα. Σήμερα η εικόνα είναι άλλη χάρη στη δική μας πολιτική». Αναφερόμενος γενικότερα στην αγορά υποστήριξε ότι «για κάθε δυο επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγουν τρεις» και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ανεργία κάτω από το 7,5% μέχρι το 2006». Τη ...γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή παρουσίασε ως φάρμακο στην ακρίβεια χτες ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «το κλειδί είναι ο ανταγωνισμός», άρα «παίρνουμε μέτρα να λειτουργήσουν οι αγορές ανταγωνιστικά» και ότι «δημιουργήσαμε δοκιμαστικά το παρατηρητήριο τιμών» για τα προϊόντα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης στην πραγματικότητα των αριθμών δηλώνοντας θριαμβολογικά πως «έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ, είμαστε στο διπλάσιο περίπου» και προσθέτοντας ότι «το 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ», κάτι που - όπως είπε - «το αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Υποστήριξε παράλληλα ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την ευημερία μιας χώρας», σημειώνοντας πως «είμαστε μακριά από τους κινδύνους του χθες» και «παρέχουμε στον πολίτη την ασφάλεια της τελικής επιτυχίας», αφού «η πορεία μας δεν επηρεάστηκε από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις». Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας λέγοντας ότι «μειώθηκε από 11,9 στο 9,9%». Οσον αφορά στους κοινοτικούς πόρους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ