Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Απαιτείται μια άλλη πολιτική

Τη Δευτέρα η συγκέντρωση - συζήτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των ΕΒΕ. Μιλά στο «Ρ» ο γραμματέας της Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟΑ, Φ. Λάφης

ICON

Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στη συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η Αχτίδα ΕΒΕ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση του ΚΚΕ, που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΫ (πλατεία Καραϊσκάκη), μίλησε στο «Ρ» ο γραμματέας της Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟΑ, Φ. Λάφης.

-- Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης και γιατί γίνεται αυτήν την περίοδο;

-- Σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, το ΚΚΕ στάθηκε πάντα στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τη δουλιά τους, να ζήσουν την οικογένειά τους, να εξασφαλίσουν επίπεδο ζωής σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Η κατάσταση για τους μικρούς ΕΒΕ καθημερινά χειροτερεύει. Με την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - που στα βασικά της σημεία στηρίζεται από τη ΝΔ - δηλαδή την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δημιουργούνται ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες ύπαρξης και λειτουργίας για την ήδη αφόρητα πιεσμένη, μικρή επιχείρηση. Βιώνουμε καθημερινά τον εκτοπισμό των μικρών από την αγορά και τη ραγδαία μετατόπιση παραγωγής, τζίρου και εισοδημάτων από τους μικρούς ΕΒΕ στο μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοεισαγωγείς και τα πολυκαταστήματα. Αν συνεχιστεί αυτό, χιλιάδες ΕΒΕ θα οδηγηθούν στη συρρίκνωση και στον αφανισμό. Στόχος της συγκέντρωσης τη Δευτέρα είναι να προβάλλουμε τη δική μας αντίληψη για την προοπτική της μικρής επιχείρησης σήμερα και αύριο, καθώς βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όξυνσης της επίθεσης στα δικαιώματά τους.

-- Πώς θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι ΕΒΕ από αυτή την κρίση; Ποιοι είναι οι άξονες της πρότασης του ΚΚΕ;

-- Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από αυτούς που τα δημιουργούν. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι για να επιβιώσει ο μικρός ΕΒΕ χρειάζεται μια άλλη πολιτική, η οποία θα εγγυάται τη λήψη αντιμονοπωλιακών μέτρων, τη χάραξη και υλοποίηση κλαδικών πολιτικών που να στηρίζουν την ντόπια παραγωγή. Είναι ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, να διαμορφωθεί δίκαιο φορολογικό σύστημα, να παρθούν μέτρα που να ενθαρρύνουν το συνεταιρισμό των μικρών ΕΒΕ. Ο συνεταιρισμός είναι πολύ σημαντικός, γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα αμυντικό μέτρο απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στη διαρκή τάση για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση.

-- Ποιο είναι το μήνυμα του ΚΚΕ προς τους ΕΒΕ;

-- Χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να εφαρμοστούν μέτρα υπέρ των ΕΒΕ. Η μόνη εναλλακτική τους λύση είναι η ανάπτυξη του αγώνα τους για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής. Το χτίσιμο ενός ισχυρού μετώπου πάλης με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στις σημερινές συνθήκες καλούμε τους ΕΒΕ να εγκαταλείψουν μαζικά τους εκφραστές του δικομματισμού και να ενισχύσουν, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Τους καλούμε να βάλουν τέλος στις αυταπάτες ότι μπορεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους από αυτά τα κόμματα και με την πολιτική που εφαρμόζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ